Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na opakowaniach suchych karm zawsze jest dawkowanie, tzn. ile gram dla psa o danej masie. Sugerujecie się tym? Mój poprzedni piesek, żarłok niesamowity nie był w stanie pochłonąć takich ilości jakie niby powinien. Miałam karmy z różnych firm i to dawkowanie zawsze było zawyżone wg mnie. Dawałam sporo mniej, bo inaczej bardzo tył.

Na razie wyczuwam nowego psa, bo nie wiem ile musi jeść, żeby było akurat, ale również wydaje mi się, że taka ilość jak na opakowaniu jest zbyt duża, mimo, że pies bardzo ruchliwy.
Jak jest u Was?

Teraz mam Taste of the wild, a wcześniej Gosbi.

Posted

[quote name='BM.']Na opakowaniach suchych karm zawsze jest dawkowanie, tzn. ile gram dla psa o danej masie. Sugerujecie się tym? Mój poprzedni piesek, żarłok niesamowity nie był w stanie pochłonąć takich ilości jakie niby powinien. Miałam karmy z różnych firm i to dawkowanie zawsze było zawyżone wg mnie. Dawałam sporo mniej, bo inaczej bardzo tył.

Na razie wyczuwam nowego psa, bo nie wiem ile musi jeść, żeby było akurat, ale również wydaje mi się, że taka ilość jak na opakowaniu jest zbyt duża, mimo, że pies bardzo ruchliwy.
Jak jest u Was?

Teraz mam Taste of the wild, a wcześniej Gosbi.[/QUOTE]

Powiem Ci, że w przypadku moich psów dawkowanie podane na opakowaniach się nie sprawdza, ale w drugą stronę niż u Ciebie, tzn. daję im więcej niż górna granica dawkowania, a w chwili obecnej są również na TOTW z bizonem (miałam wrócić do BARF-a, ale zmienia mi się właśnie dość mocno życie zawodowe i przez pewien okres psy będą głównie pod opieką TZta, więc nie chcę dokładać mu obowiązków).
Myślę, że dawkowanie u swojego pupila powinnaś opierać na obserwacji:), jeśli widzisz, że mimo iż dajesz mniej karmy, pies wygląda ok (nie chudnie) to tak zostaw, jeśli widzisz jednak, że schudł, postaraj się jakoś go przekonać do zjedzenia większej ilości karmy, np. dosmaczając.