Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moje zwierzaczki plus jeden gość/spanielka córci/też ludzkim głosem nie przemówiły.

Rasti jak zwykle łasiła się i prosiła o głaski.Natomiast kurki,które od kilku miesięcy miały przerwę ,znisły 4 jajeczka.

Mam nadzieję,że podziękowały w ten sposób za dobrą opiekę.

Jak zwykle serdecznie pozdrawiam.

Posted

Na szczęście, przyjaźnie :). Pogoda marna, wiatr i coś siąpi. Psy wyszły rano na mokry psacerek, zjadły swoje śniadanie, potem razem z nami, wędliny mojej  roboty(tak, tak, zrobiłam po raz pierwszy w życiu i wyszły lepiej , niż oklapnięty sernik). Teraz śpią i czekają na następny spacer - krótki i mokry. Potem psi i nasz obiadek i psy zostają same w domu, a my wędrujemy całą czwórką do kina na Gwiezdne Wojny. Mam nadzieje, że w tym czasie, żadnych psich wojen w naszym domu - nie będzie ;)

Posted

Ciekawa jestem Twoich wrażeń z "Gwiezdnych wojen". Szczerze nie cierpię sicence fiction i wszystkich tych efektów specjalnych. Na ogół treść takich filmów jest rozpaczliwie schematyczna i przewidywalna do bólu.

Posted

Dom został zabezpieczony na wszelki wypadek(zdjęte kwiaty z okien, odsunięte firanki), ale psy zdały egzamin i cała trójka, bez żadnych uszkodzeń własnych i mieszkaniowych, powitała nas po powrocie.

Irenasie, ja nie przepadam za Gwiezdnymi Wojnami, ale Wnuk, Córka i Mąż - tak. Chodziłam z Rodziną na wszystkie kolejne części, no to poszłam i na tę. Ja bardziej od  typowego filmu sf,(czyli takimi, gdzie mało fabuły a dużo latania i strzelania)  lubię takie jak np Avatar, czy Jurassic Park, Jestem legendą, itp, czyli przyrodniczo - intelektualizujące ;), że nie wspomnę o historycznej już Planecie Małp

Posted

Na Jurassic Park byłam na przedpremierowym pokazie z moimi (małymi wówczas) siostrzeńcami i do tej pory nie potrafię zapomnieć tego przerażenia! Najchętniej bym stamtąd uciekła po pierwszej scenie, starszy siostrzeniec też, ale młodszy popatrzył na nas jak na głupich i zaczął się śmiać. No to zostaliśmy. Ale wcale, ale to wcale mi się nie podobało, że ktoś tak doskonale mną manipuluje.

Posted

Mnie złości, kiedy reżyser używa takich prymitywnie prostych środków do manipulacji, jak to się działo w tamtym filmie. Ja bym rozróżniła budzenie emocji od manipulacji widzem. Są takie samograje, które zawsze człowieka wzruszą albo przestraszą. Używanie ich uważam za pójście na łatwiznę.

Posted

A część odstraszą od takich filmów na zawsze. Jak mnie. No, ale jestem zdaje się w mniejszości, tak że to w zasadzie bez znaczenia.

Ja wiem, że nasz świat rządzi się WYŁĄCZNIE pieniądzem. Ostatnio na tapecie jest sprawa smogu w Krakowie (i nie tylko). Wymyślili "błękitny węgiel", który sprawę jakoby rozwiązuje, ale przy okazji (oczywiście) kosztuje więcej niż zwykły. A przecież wiadomo, że węglem palą osoby najgorzej uposażone, bo to najtańsze źródło energii. Czyli kupować tego błękitu raczej nie będą. Jak Wam już pisałam, gdy zmagałam się z moim piecem na węgiel, istnieje sposób na rozpalanie pieca od góry, który te wszystkie szkodliwe substancje spala, zanim wydostaną się przez komin do atmosfery. Sama to przetrenowałam i jest to w 100% prawda. Z komina wydobywa się para. Dlaczego nikt nie rozpowszechnia tego sposobu choćby wśród Krakowiaków? Bo na tym nie da się zarobić. Po prostu.

I jeszcze jedna uwaga: pokazywali, jak się odgazowuje zwykły węgiel, żeby powstał ten "błękitny". Podgrzewając od dołu. To co się dzieje z tymi szkodliwymi substancjami, które się "odgazowują"? Lecą w powietrze? I wtedy nie są szkodliwe, bo generują kasę? A może są gdzieś magazynowane? Gdzie i jak? Ktoś mi może to wyjaśnić?

Posted

Przepiękną pogodę, która ma zapanować w Polsce od jutra, gwarantuje wyż o wdzięcznym imieniu Krystyna. Co Ty na to, Konfirmie Trzydziesty Pierwszy?

Posted

No, z tą przepiękną pogodą to trochę przesadzili. ALe podobno dzięki "pierzynce" z chmur mamy tylko - 3 a nia co najmniej - 7. Życzę udanych przygotowań i jeszcze bardziej udanego Sylwestra. Czy w Makowie strasznie strzelają? Z przerażeniem myślę o zwierzakach w tę noc!

Posted

Ja tez się boję tej nocy sylwestrowej, bo okoliczna dzieciarnia strzela na potęgę...
U nas będzie kilka osób, ta "ekipa kajakowa", całe szczęscie że to normalni, psiolubni ludzie.

Posted

No, z tą przepiękną pogodą to trochę przesadzili. ALe podobno dzięki "pierzynce" z chmur mamy tylko - 3 a nia co najmniej - 7. Życzę udanych przygotowań i jeszcze bardziej udanego Sylwestra. Czy w Makowie strasznie strzelają? Z przerażeniem myślę o zwierzakach w tę noc!

Niestety, tak :(, chociaż Córka twierdzi, że mniej niż w Warszawie na Ochocie Bliss od dzisiaj, dostanie melatoninę, Max - od jutra, chyba tylko Lerka się nie boi huków, ale dopiero to sprawdzimy w Sylwestra

Posted

Z okazji Nowego Roku przesyłam najserdeczniejsze życzenia Irence,psiaczkom i kociaczkom oraz wszystkim zaglądającym cioteczkom.

k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_ry_orig.

Ogłosili,że we Wrocławiu /tam gdzie bawi się program 2/nie będzie wystrzałów.

Mogli by zrobić pokazy laserowe które są nie mniej ciekawe a bez huku.

Posted

Grażynko, bardzo dziękuję za życzenia, Tobie też życzę udanego przyszłego roku. Całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii laserowych pokazów. Wydaje mi się, że są fajniejsze od tej strzelaniny, nie tylko dlatego, że ciche, ale też wizualnie bardziej interesujące i dające więcej możliwości.

Ale przyszło mi w tej chwili do głowy, że to czy wystrzały będą, czy nie, nie zależy od władz ani od jakichkolwiek ogłoszeń. Niestety!

Posted

O 22.30 spadła na mnie taka senność, że ledwo się dowlokłam pod prysznic, po czym zwaliłam do łóżka i zasnęłam jak kamień! Strzałów nie było, może kilka, tak jakby ktoś delikatnie pukał do drzwi. Moje psy nie reagują histerycznie na strzały, są tylko lekko zaniepokojone, ale - jako że spałam jak zabita - nawet tego nie jestem pewna tym razem. Może gdyby szanowna tv - i ta prywatna i ta (w niedalekiej przyszłości) narodowa pokazała coś interesującego, to bym spróbowała dotrwać do północy, ale "Pretty Woman" po raz sto pięćdziesiąty dziewiąty, obserwowanie jak inni się bawią na świeżym lufcie (przy - 12 stopniach - podziwiam!) czy jakieś "zabili go i uciekł" okazało się za słabą konkurencją dla zdrowego snu. A jako, że ostatnio ze spaniem u mnie nie najlepiej, postanowiłam wykorzystać okazję.. I nawet się przez całą noc nie obudziłam, co bardzo dawno mi się już nie zdarzyło!

A jak tam u Was wszystkich z szampańską zabawą?

Posted

Miłościwie nam panujący wyż Krystyna, co prawda mrozi, ale zapewnia również przepiękne widoki i sprawia, że mieszkające w Sieluniu łabędzie latają nad Dyszobabą, budząc mój absolutny zachwyt. Niestety aparat fotograficzny w smartfonie jest za wolny, żeby uchwycić taką scenę, zaserwuję więc Wam tylko zdjęcie samej rzeki, bo warto:

309seas.jpg

Zdjęcie zrobiłam w Nowy Rok, dzisiaj kry jest znacznie więcej. I tak szeleści kiedy jeden kawałek lodu, ociera się o drugi. Bardzo intrygujący dźwięk.

Posted

Piękna Narew i te kry, jak pleśń na wodzie, nie?

U nas było na Sylwestra towarzystwo "kajakowe" z 3 województw, 8 osób - bogato zastawiony stół, bo każdy coś przywiózł, i ja nieźle przygotowałam, gadaliśmy do 3 nad ranem. Z przerwą na szampana na ulicy przed naszym domem, to taka tradycja Tomasza-sołtysa, przyszło znów ze 40 osób. Spanie wygodne, bo dla każdego starczyło łóżek, choć kajakowcy przywieźli karimaty i śpiwory. A rano śniadanie połączone z podgrzanymi daniami z wieczora i tak ok. 14.00 rozjechali się goście do domów. Została tylko u nas moja siostra Ania i Kenia na dalszy tydzień.

Posted

Mamuniuuuu! Znowu inaczej! Cel jest niczym, ruch jest wszystkim, czy tak? Żeby chociaż uprzedzali, że coś zmieniają, ale nie - od dwóch dni "error" i "error". Już zaczęłam podejrzewać, że to ta inwigilacja...

Na dodatek obrazka nie mogę dodać. Masakra!

Już wiem! Musi być mały. Czyli najpierw musiałam go wyeksportować do Picasa export i dopiero wtedy dał się wstawić.

To jest Narew dzisiaj. Ale tak było tylko kawałkami, bo zaraz potem zaczynała się czysta woda, a potem znowu zaotr.

20160104_105631.jpg