Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochane, bardzo bardzo żałuję, ale nie dam rady jutro przyjechać na spotkanie :( Tak mi przykro, ale inne sprawy trzymają mnie jutro w miejscu. Życzę Wam wspaniałego spotkania przy pięknej pogodzie i raz jeszcze dziękuję za zaproszenie. Może następnym razem się uda :) Wielkie uściski dla Was wszystkich!

Posted

Kochani! Jesteście  absolutnie super. Bardzo, bardzo miło mi było Was widzieć. Mam nadzieję, że latem powtórzymy spotkanie i spacer nad Narwią.

Nadal pykam po literce na klawiaturze ekranowej, co jest upiorne. Niby wszystko jest w porządku, a klawiatura nadal nie działa.

Posted
43 minut temu, irenas napisał:

Kochani! Jesteście  absolutnie super. Bardzo, bardzo miło mi było Was widzieć. Mam nadzieję, że latem powtórzymy spotkanie i spacer nad Narwią.

Nadal pykam po literce na klawiaturze ekranowej, co jest upiorne. Niby wszystko jest w porządku, a klawiatura nadal nie działa.

A jak się pyka nie po literce na komputerze? Chyba, że piszesz "na telefonie", ale to inna sprawa ;)

12 minut temu, Grażyna49 napisał:

beksa_V6_orig.gif a ja zaglądam i zaglądam,myślałam,że jakieś fotki będą,że opowiecie jakieś przygody........

Fotek nie było, bo na spacerze padało. Przygód (czemu te mi się zawsze kojarzą z "ratowaniem psów" ;) ) - też nie było. Tylko znajoma Irenasa, opowiadała bardzo ciekawe historie o nietoperzach, które zamieszkały u niej w domku na działce :)

Posted
O 19.04.2016o10:03, konfirm31 napisał:

Fotek nie było, bo na spacerze padało. Przygód (czemu te mi się zawsze kojarzą z "ratowaniem psów" ;) ) - też nie było. Tylko znajoma Irenasa, opowiadała bardzo ciekawe historie o nietoperzach, które zamieszkały u niej w domku na działce :)

U mnie na działce było bardzo dużo nietoperków/tak moja wnusia mówi/.

Niestety  kilka lat temu wycięli dużo starych w drzew w okolicznym lesie  i jest ich dużo mniej.

Monika zakochana w nietoperkach  ma zamiar na działce specjalne domki dla nich powiesić.

Posted

Grażynko, co innego pojedyncze nietoperki(łapią komary, muszki i jest super), a co innego kolonia rozrodcza kilkuset!!! nietoperzy pod własnym dachem. Nietoperze są sinantropijne i gnieżdżą się w bliskim sąsiedztwie człowieka. Są to ssaki pod ścisłą ochroną i należy czekać, aż wyprowadza młode, mieć nadzieję, że należą do gatunku odlatującego na zimę, lub zimującego w piwnicach, bunkrach(pieczar u nas deficyt ;)) i że nie zamieszkały w domu użytkowanym całoroczne, bo wtedy mogą tam również zimować i będzie pat.

Temat jest całkiem na serio i po powrocie do domu, z zainteresowaniem, poczytałam o nim w necie

http://forum.przyroda.org/topics1/jak-wyeksmitowc-nietoperze-z-domu-vt2235,90.htm

http://www.salamandra.org.pl/nietoperzechce.html

Dobrze, że w moim działkowym dachowcu, chyba nie chcą zamieszkać i niech nadal tak będzie :)

Posted
19 godzin temu, konfirm31 napisał:

Grażynko, co innego pojedyncze nietoperki(łapią komary, muszki i jest super), a co innego kolonia rozrodcza kilkuset!!! nietoperzy pod własnym dachem. Nietoperze są sinantropijne i gnieżdżą się w bliskim sąsiedztwie człowieka. Są to ssaki pod ścisłą ochroną

Tak,wiem.Monika robi magisterkę  na SGGW.Ona kocha wszystko co żyje/od 15 lat jest weganką/ ale na punkcie nietoperków oszalała.

Późną jesienią i wczesną wiosną jeździli na liczenie stad/kolonii.Oj , mam ja z nią problem.....

Posted

Bardzo żałuję, że nie mogłam przyjechać. Pasjami przepadam za spacerami nad rzeką i za nietoperzami :) Obiecuję, że jeśli nie wyjadę gdzieś dalej na łykend majowy, to stawię się na pewno na kolejne spotkanie - takich kobiet, jak Wy, jak najwięcej i jak najczęściej spotykać się chce :)

Posted
9 godzin temu, Aldrumka napisał:

agat21 gdybyś jechała z Wa-wy to daj znać, może mnie przygarniesz :)

O, dobry pomysł, w kupie raźniej, a u nas ogród i dom duży - czekamy na Was!

Posted
O 21.04.2016o11:25, konfirm31 napisał:

Czyli będziesz mieć własnego chiropterologa :)

No nie tylko ,bo w zasadzie dba o wszystkie zwierzęta ogólnie rozumiane.

Jesienią układa deseczki i patyczki w wieżyczki jako schronienie dla różnych owadów.

Na działce nigdy nie stosowaliśmy chemii ,ale teraz jesteśmy jeszcze bardziej kontrolowani.

Dlatego śliweczki częściej idą jako witaminki dla kurek bo są z nadzieniem.....

Posted

Irenka ma tymczasowiczkę! Sunia potracona prze samochód 4 dni leżała w rowie przy szosie Warszawa - Ostrołęka... Całe szczęscie, ze zauważyła ją kobieta jadąca na rowerze, bo z auta nie widać dna tego rowu. Irenka pojechała po suczkę, zatrzymała samochód (z jadącymi do pracy robotnikami), by ktoś pomógł włożyć psa do samochodu, bo to dość spore zwierzę. I do Makowa do wetki. Suczka bardzo odwodniona, zagłodzona, zakleszczona, ale bez babeszjozy. Ma uraz kolana i prawdopodobnie miednicy. Jutro Irena pojedzie do Ostrołęki na rentgen. Na razie wydatki 105 zł plus paliwo........

Posted

Ta kobieta od roweru widziała ją codziennie, ale dopiero dziś rano powiedziała o tym Irenie. Tak się jakoś zgadało o psach, i ona o tej suni powiedziała...Nawet miała gdzieś to zgłosić, ale nie widziała, gdzie ...

Irena ma założyć suni wątek i będzie trzeba trochę grosza zebrać.

Posted

10 godzin temu, malagos napisał:

Ta kobieta od roweru widziała ją codziennie, ale dopiero dziś rano powiedziała o tym Irenie. Tak się jakoś zgadało o psach, i ona o tej suni powiedziała...Nawet miała gdzieś to zgłosić, ale nie widziała, gdzie ...

Irena ma założyć suni wątek i będzie trzeba trochę grosza zebrać.

Cud boski, że sunia dożyła.

Oczywiście, będziemy pomagać Irence na wszelkie sposoby. A jeśli "kobieta wiedziała", to może od gminy, na terenie której doszło do wypadku drogowego, uda się jakieś pieniądze wycisnąć? przecież to "ich" pies i są zobowiązani ustawa do udzielenia pomocy.

Posted

Włosy mi dęba stanęły.

Cztery dni patrzyła jak ranny pies leży w rowie.......

Całe szczęście,że podzieliła się tą wiadomością z Irenką.

Ja ostatnio jechałam z mężem na targ w Radzyminie.Na środku skrzyżowania,przy cmentarzu widzę leży kolorowy kocyk a pod nim pies.

Takiego krzyku narobiłam i za rękę męża złapałam,że prawie na cmentarnym ogrodzeniu wylądowaliśmy.

Mąż wyskoczył z samochodu zanim ja się wygramoliłam,podbiegł,podniósł kocyk a tam.....nic nie było.

Na szczęście nie było psiaka którego ja w wyobraźni zobaczyłam.

Posted

Mój internet już na chodzie, klawiatura też, przed godziną wróciłam z Ostrołęki, mogę więc Wam wszystko opowiedzieć.

Sunia - nazwałam ją Juka - wg. wetki z Ostrołęki ma około roku (tak po pierwszej cieczce). Ogólnie jest całkiem zdrowa (wetka w Makowie zrobiła badanie krwi nawet na babeszję), natomiast jeśli chodzi o urazy: złamana kość łonowa, przesunięty w górę staw biodrowy. Uraz ma jakieś dwa tygodnie. Czyli, że to biedactwo albo się czołgało takie połamane (ma dziwnie starte pazury), albo leżało w tym rowie znacznie dłużej, niż twierdzi ta pani. Można tak też sądzić po stopniu odwodnienia. Rzeczywiście cud, że w ogóle przeżyła. Uraz kolana to dawno temu złamana i źle zrośnięta kość udowa. Wnioski: będzie kulała na tę nogę, tak jak kuleje, a operacja miednicy jest bardzo kosztowna i nie gwarantuje sukcesu, czyli czekamy aż się zrośnie. Nie wolno jej zajść w ciążę, bo nie urodzi. Miednica zrobiła się bardzo wąska. Ale przecież i tak nikt nie chciałby, żeby rodziła. Tak nawiasem mówiąc mam obserwować, czy przypadkiem nie jest w ciąży, bo trzeba będzie szybko przeprowadzić sterylizację aborcyjną (zamkną mnie w kiciu za to? Eee tam, psie życie to nie życie, nawet poczęte).

Juka jest absolutnie cudowna: pozwoliła sobie robić wszystko bez jednego warknięcia protestu. A przecież zarówno wczoraj jak i dzisiaj została zbadana bardzo dokładnie, co oznaczało także wyginanie kulawej nogi, przeginanie suni w pasie itp. czyli musiało ją boleć. Za to znowu ma zamiar spędzić noc w samochodzie. Niech jej będzie. Dziś rano wygramoliła się z niego, czyli musi "odsiedzieć" stres.

Moja gadzina przyjęła ją nad wyraz spokojnie, nawet koty nie wpadły w panikę. Po prostu obeszły ją dużym łukiem, natomiast ona nie spuszczała z nich zainteresowanego oka. Zobaczymy, jak będzie kiedy wydobrzeje. Wczoraj w ogóle nie podnosiła się na nogi, ale dziś, widząc, że idziemy na spacer, wstała. Tyle, że tylne nogi się jej "złożyły", położyła się więc z żalem z powrotem. Jednak do lecznicy dokuśtykała o własnych siłach. Będziemy jeszcze chodzić razem na spacery.

Moja sąsiadka, pani Wiesia, popłakała się, kiedy jej opowiedziałam historię Juki i kiedy ją zobaczyła. Są jeszcze wrażliwi ludzie na świecie.

Bardzo Wam dziękuję za chęć pomocy. Obawiam się, że takiego "połamańca" nikt nie zechce, chociaż suczka jest bardzo urodziwa. I ma żółte oczy, co sprawia, że jej wzrok robi wrażenie ostrego jak żyleta. Na razie niech będzie u mnie, niech się zrasta i wyzbywa stresu, a potem zobaczymy. Szerlokowi przydałoby się młode towarzystwo... Siedemnastoletni Kajtuś nie będzie żył wiecznie, a i Dziunia ma już ponad 14 lat. Jestem wariatka?

Z innej beczki - Konfirmie nie zapominaj, że ja jestem biurwa, czyli pisanie na klawiaturze mam niemal w naturze (ale rym cym cym!), dlatego pykanie po jednej literce tak mnie denerwuje.

A oto jedyne jak na razie zdjęcie Juki:

20160423_130707.jpg

Posted

Irenko, jesteś WIELKA :). Juka ma ogromnego farta, że na Ciebie trafiła. Faktycznie, jest dość spora - taka jak Szerlok? Pani Wiesia(rozumiem, że to nie ta od roweru), zasługuje w pełni na miano Człowieka :). Mam nadzieję, że Juka nie zaciążyła i czeka ją dopiero za jakiś czas, jak wyzdrowieje zwykłe ubezpłciowienie, a nie - aborcja.

Nawet w takiej pozycji, widać, jaka z niej chudzina - żeberka sterczą :(. Ładna ta Twoja panienka :).

Posted

No właśnie! Jak ją zobaczyłam, te wielkie łapska, słodki pyszczek, to pomyślałam - szczeniak. Ale wetka w Makowie zauważyła jakiś osad na bielutkich ząbkach i stwierdziła, że jednak nie. Oceniła ją na 3 lata. Tyle, że też uważała, że pyszczydło ma szczeniaka. A w Ostrołęce powiedziano mi, że jako że: a) nie rodziła (co pewno u wiejskich suczek zdarza się zaraz po pierwszej cieczce), b) takie złamania kości udowych nad kolanem zdarzają się głównie bardzo młodym psom, c) ma szczenięcy pyszczek i d) te wielkie łapy to nie może mieć więcej niż 10 - 12 miesięcy! W zasadzie to wszystko jedno. Pewne jest, że jest młoda, a nie stara. Co dobrze rokuje jak o zrastanie się złamań chodzi.

A Juka ma szczęście przede wszystkim, że ta pani jechała tamtędy na rowerze, a nie autem, bo w ogóle by jej nie zauważyła. Pani jest trochę "myśląca inaczej", czyli nie do końca rozgarnięta, dobrze jednak, że sobie o suni przypomniała i mi opowiedziała. Chciała nawet ze mną jechać, żeby mi pokazać, gdzie to dokładnie jest, ale tak precyzyjnie opisała to miejsce, że wcale nie była potrzebna.

PS Jak przypuszczałam siedzimy w samochodzie. Tam widać najbezpieczniej.