Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie,
na początku powiem, że to mój debiut na dogomanii, wcześniej obserwowałam, czytałam i uczyłam się od Was jako gość, ale nie znalazłam rozwiązania na pewne pytanie/problem, stąd moja bezpośrednia prośba o radę.

Od miesiąca jestem dumną właścicielką pieska najpewniej w typie Jack Russell Terier (sądząc po rodzicach). Gniewko jest cudowny i nie sprawia większych problemów wychowawczych, szybko się uczy. Jedyny problem, że słucha tylko i wyłącznie mnie, gdy choćby woła go inny członek rodziny nie reaguje, nie mówiąc już o komendach, typu 'zostaw' kiedy kąsa po nogach ;). Oczywiście, ze mną spędza najwięcej czasu, ale inni są również przy nim bardzo często obecni, bawią się z nim. Jak nauczyć go posłuszeństwa wobec reszty 'sfory'?

Posted

Tak właśnie robiliśmy, tzn oni robili, dałam im wskazówki jak reagować w danych sytuacjach, żebyśmy mieli spójny 'program wychowania' pieska, jednak to nie przyniosło jak dotąd żadnych efektów - kiedy woła go moja siostra albo mój chłopak Gniewko zachowuje się tak, jakby nie znał swojego imienia. Tak samo z komendą 'zostaw' - nawiązuje ciągle do tych dwóch kwestii bo myślę, że to najważniejsze by w tych momentach słuchał się obojętnie którego członka rodziny.

Posted

i on w ogóle do nich nie przychodzi? olewa ich całkowicie, nawet jak aktualnie nie ma zajęcia, a oni w rękach mają np. jego zabawkę?
a Ciebie on gryzie po nogach? a jak gryzie to na komendę przestaje od razu?

Posted

jeśli nie ma zajęcia to oczywiście podbiega, bawi się z nimi, nie muszą go wtedy wołać, to towarzyski psiak. Problem pojawia się, gdy oddala się, bądź idzie w miejsce, w którym być nie powinien, albo gdy próbuje pożreć coś czego jedzenie też nie jest najlepszym pomysłem. Mnie po nogach też gryzie - zaczepia do zabawy, ale kiedy mówię zostaw to przerywa i siada, a ja mu proponuję inną zabawę. Kiedy gryzie siostrę to wpada w amok, ona może powtarzać zostaw, zostaw, ale on nijak nie reaguje i muszę wkraczać.

Posted

a jak siostra zamiast powtarzania w kółko zostaw po prostu ostro i stanowczo powie NIE przerywając atakowanie (jak zrobi to z dobrym tonem głosu jeszcze zanim się psiak nakręci to on przestanie, chociażby ze zdziwienia) i wtedy można psiaka pochwalić i nagrodzić chwilą zabawy jakąś zabawką (póki szczyl się nie ogarnie to siostra może mieć na stałym wyposażeniu jakąś zabawkę i po prostu widząc, że psisko się na nią szykuje zapobiegać ugryzieniu przez podtykanie mu prosto w pysk zabawki).
a z przywołaniem w rozproszeniu to po prostu trzeba ćwiczyć do upadłego. dzień w dzień powtarzać psu i po sto razy przywołanie najpierw bez rozproszeń, a jak już wtedy osiąga się 100% przywołanie to można zacząć utrudniać sprawę i zacząć czymś pieska rozpraszać. ogólnie psiak musi się z wami zżyć, zobaczyć, że z wami jest super ekstra i warto zawsze wracać, bo czeka go super nagroda.

Posted

Ok, dziękuję za odpowiedź Beatrx :) może faktycznie zbyt szybko dostrzegłam w tym jakiś problem, wszystko jest kwestią dobrych chęci i czasu, mam nadzieję, że siostrze ich wystarczy, zwłaszcza, że psisko pojętne niesamowicie. Może działa tu też moja nadopiekuńczość, może nie powinnam ingerować w ich relacje interwencjami przy każdej takiej sytuacji. Pozdrawiam :)

Posted

jeśli widzisz, ze serio pies przegina a siostra sobie nie radzi to interwencja jest wskazana. byle tylko nie działać za wcześnie, oni też muszą mieć czas na dogadanie się. może być nawet tak, że metody, które działają u Ciebie u Twojej siostry nie zadziałają, więc tu też musi jakoś kombinować, żeby się z psiakiem zgrać.
pojętny psiak szybko załapie nie tylko znaczenie poszczególnych słów, ale także to, kogo słuchać się opłaca, a przy kim można czasem sobie odpuścić;) dlatego równie ważne jest znalezienie odpowiedniej motywacji dla psa i konsekwentne wymaganie wykonania wydanej komendy.