Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam psa mieszańca owczarka, który ma 2.5 lat. Od kilku dni wracając ze spaceru (mieszkam w bloku) do klatki wchodzi bez problemu ale tuż przy drzwiach od mieszkania ucieka na wyższe piętra i trzeba go niestety znosić bądź "zaciągnąć" siłą. Gdy siedzi w domu i wraca ktoś z domowników trzeba uważać bo wymyka się jak tylko nadarza się okazja. Jest przyjazny zarówno dla innych psów jak i ludzi ale jest bardzo strachliwy i nawet silny wiatr bądź upadający na ziemię przedmiot jest w stanie doprowadzić go do szaleńczego lęku.
Jeśli ktoś wie czego może być to przyczyna lub jak temu zaradzić byłbym bardzo wdzięczny. Dodam jeszcze, że 2 miesiące temu, gdy mieszkał ze mną ojciec pies się strasznie go bał mimo iż ten nie wykazywał wobec pupila żadnej agresji, jedynie krzyki (choroba). Od 2 miesięcy go nie ma, gdyż przebywa na leczeniu i przez ten czas pies się uspokoił.

Posted

Ja mialam podobny problem. Nie wiem czy robilam dobrze, ale zaczelo dzialac. Wchodze z psami na 'rownaj' do klatki, cala droge maja isc przy nodze. Pod drzwiami od mieszkania kaze im usiasc ( na poczatku za wszystko nagradzalam) i musza siedziec do czasu az pozwole im wejsc do mieszkania. Wchodze zawsze pierwsza. Wychodzac z domu nie moga same wyjsc po prostu naeet jak sa na smyczy. Przy wychodzeniu znowu siad w mieszkaniu, zapinanie smyczy, najpierw wycodze ja i dopiero one na komende. Uczylam je tez zostawania przy otwartych drzwiach.
czyli otwieram drzwi od mieszkania, na poczatku jesli nie wyjda przez dwie sekundy- nagroda. Potem wydluzalam czas.
Oczywiscie na poczatku wszystko musi byc krotkie i mocno nagradzane, potem wydluzalam czas kiedy maja siedziec, zostac itd.

Edi/ doczytalam ze to trwa od kilku dni dopiero. Moze w bloku jet jakas suka z cieczka? Twoj to samiec? Moje tez wyrywaly pietro wyzej bo jest tam cieczkujaca suka.

Posted

Tak mój to samiec i mam w bloku suczkę ale wydaje mi się, że nie tu leży problem, gdyż nie ucieka on na piętro wyżej gdzie ona mieszka ale nawet na 4 piętro (ostatnie) jeśli nie złapię go na wcześniejszych.

Posted

To sprobuj z tym skupianiem na sobie na klatce schodowej. Moje mialy takie cus, ze na dworze ok, trzeba sie sluchac, ale jak przekroczylismy prog bloku to 'wow, jestesmy w domu prawie, mamy w nosie pania i robimy co chcemy' i taka musztra z rownaj, siad, zostan, idziemy itd dala super efekt.
teraz wychodzac psy siadaja pod drzwiami, ja moge ubrac buty, zamknac mieszkanie itd a one po prostu siedza bez ganiania sie po schodach.