Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochana sunia :). Poczciwina.
Dla tego typu sierści powinien być najlepszy furminator. Oryginalny jest drooogi ale mogę polecić taki z firmy Zoolux.
Moja Bella także linieje pomimo 'wyskubania' podszerstka. Taki mamy czas... muszą zgubić i tyle.

A tak z innej beczki - potrzebuję wizytatora P/A, Kraków na Nowej Hucie, ul. Poniatowskiego. Czy ktoś mógłby pomóc?

• Replies 589
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja mam to "zgrzebło" z Zooplusa i też się sprawdza. A Amiga zbyt łatwego "owłosienia" nie ma - stale jej się zakręcają dredy i ma bardzo gęstą i skręcającą się sierść Wiadomo, że panna Ikencja to pies po przejściach, dotąd niedożywiony, no i w dodatku po narkozie, więc troche dłużej będzie trwało u niej gubienie sierści.

Posted

Ano będzie trwało - i trudno. Oby tylko potem sierść była zdrowa i lśniąca! :)

Uprzejmie donoszę, że od przedwczoraj trwa u nas wojna podjazdowa związana z miejscówką na psim tapczanie!!!
Po dłuższym czasie ściągnęliśmy ze strychu wieeeelki psi ponton, "zdobyczny" ze śmietnika :razz: Kiedyś świetnie się sprawdzał i w domu i na tarasie, ale potem - za czasów Dumki - został rozerwany, wybebeszony i pozbawiony suwaka :shake: Zaszyłam na okrętkę, bo suwaków wszywać nie umiem - to wtedy Gapcia uznała, że najlepiej jest do takiego pontonu... sikać :mad: Koniec końców ponton wylądował na strychu.

Ponieważ Ika nie za bardzo się mieściła w posłaniu po Dumci i zazwyczaj pół psa spoczywało na podłodze, postanowiliśmy zrobić próbę z pontonem. Ika miała pewne obawy, czy do tej "łodzi" można wsiąść (musiałam sama wleźć i ją zachęcić:evil_lol:), za to reszta towarzystwa tylko patrzy, kiedy można się tam uwalić. My ze Sławkiem mamy teraz fotele i kanapę dla siebie, ale biedna Ika jest poszkodowana! Muszę kierować ruchem i wypraszać co bardziej bezczelnych:eviltong:

Posted

Nutusia, chciałabym Cie zobaczyć w tym pontonie ;) Ten obraz na pewno miałabym w pamięci przez dłuuugi czas /tak jak obraz mojego Grześka, który pełzając pod stołem na czworakach uczył Tofika szczekać/ :D

Posted

Powiem Ci w tajemnicy, że nawet Małż mi zrobił takie zdjęcie, ale cenzura nie puści! :eviltong: Tak więc nie masz wyjścia - musisz uruchomić wyobraźnię :razz:
I jak - nauczył go szczekać? Bo ja Ikersona nauczyłam, że się wchodzi o pontonu i jest fajnie - szczególnie jak Pańcia siedzi obok i można ją bezkarnie wylizać po paszczy :evil_lol:

Posted

Agusia go nauczyła :D Ona jak swoja syrenę włączy, to Tof gorszy nie chce być :) My za jego szkolenie zapłaciliśmy ponad dwa tysiące, a on nauczył się tylko zostawać pod sklepem :eviltong: Siad i daj łapę nauczyły go dziewczyny, waruj wyćwiczyliśmy na szynkę i .... na tym koniec. Za to koty biegną na zawołanie, robią siad i daj pyska:cool3: Ale uwielbiam te moje psie betony:evil_lol:

Posted

[quote name='Nutusia'][...]Ponieważ Ika nie za bardzo się mieściła w posłaniu po Dumci i zazwyczaj pół psa spoczywało na podłodze, postanowiliśmy zrobić próbę z pontonem. Ika miała pewne obawy, czy do tej "łodzi" można wsiąść (musiałam sama wleźć i ją zachęcić:evil_lol:), za to reszta towarzystwa tylko patrzy, kiedy można się tam uwalić. My ze Sławkiem mamy teraz fotele i kanapę dla siebie, ale biedna Ika jest poszkodowana! Muszę kierować ruchem i wypraszać co bardziej bezczelnych:eviltong:

Na prośbę Nutusi wrzucam ilustracje do powyższego;)

Posted

A teraz Gapcia i jej nowy image!:lol: Nutusia gruntownie wytrymowała Gapciocha od stóp do głowy. I nie wiem co wy na to ale ja uważam, że wygląda zjawiskowo!:)

Posted

Marysię po prostu... OZŁOCĘ! Jak była u nas w sobotę wspomniałam, że przydałoby się Gapiszona ostrzyc. A ona mi na to, że psy szorstkowłose się trymuje. To ja wiedziała, ale dotąd tylko w teorii! Marysia mi pokazała, że można złapać za kudełki, pociągnąć i... wychodzi! Dziś wpadłam w taki trans, że wyrwałam wszystko do imentu i co chwila jeszcze ją skubię sprawdzając, czy coś jeszcze się da wyrwać!!!!! No i mam już wszystkie psy... GŁADKOWŁOSE! :)

Bardzo mnie ucieszyło, że się Ika "dołożyła" do Lilci w pontonie. Mieszczą się obie bez problemu :) Ale musicie przyznać, że "łódź" mają teraz psy wypasioną ;)

Posted (edited)

To ja jeszcze tylko dodam, że takie trymowanie wzmacnia sierść i potem odrasta mocniejsza i "bardziej szorstka":) A jak odrośnie to znowu trzeba wytrymować i tak w koło Macieju;)
I żeby nas nikt nie posądził o znęcanie się nad biedną Gapcia - wyrywa się tylko te włoski, które są na to "gotowe" i wystarczy lekko pociągnąć, żeby wyszły, reszta siedzi spokojnie na swoim miejscu i nikt ich nie rusza;)

Edited by Marysia O.
literówka
Posted

[quote name='Nutusia']U Gapci wyszły wszystkie długie, z wyjątkiem tych nad oczkami i tych na mordce i bródce. Bardzo jestem ciekawa jakie teraz odrosną...
kręcone hehehe :):):)

Posted

Niewykluczone :) Te, które powyrywałam też były lekko "falowane" - szczególnie po kąpieli :)
A gładziutka teraz jest Gapulinda jak aksamit - aż miło pomiziać ;)

Posted

Bo też Hopcia ma kłaczki bardzo gęste i wcale nie takie długie. A Gapcio ma (a właściwie miała) takie kępki długich włosków, które wychodziły bez problemu. No i Gapcia jest cierpliwa jak rzadko który pies ;)

Z Iki wczoraj wyczesałam kolejną porcję "na jasiek". Leży i udaje, że jej się podoba, ale wystarczy chwila mojej nieuwagi i... już jej nie ma! :) Nadal przy czesaniu pojawia się spory łupież :shake: Ale na grzebieniu coraz mniej waty za każdym pociągnięciem. Ona kiedyś musiała być całkiem "nabita", bo przy karku, na szyi i pod brodą ma potężne fałdy skóry. Żeby dało się tam wyczesać porządnie, muszę jedną ręką trzymać i "rozprostowywać" ten nadmiar, a drugą czesać.
No i ma nową rozrywkę - podchodzi do siedzącego człowieka i znienacka pakuje mu się przednimi łapami na kolana albo klatkę z piersiami :crazyeye: W ogóle coraz bardziej jest namolna, jeśli chodzi o mizianie :evil_lol: