mika534 Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 Witam. Mam 10 miesieczną suczke ( kundelka) . Chodzimy prawie codziennie wieczorem do parku gdzie zbieraja sie psy. Na poczatku dogadywała i bawiła sie z psami. Były dwa psy przed którymi uciekała do domu ( chyba z 6 razy). 3 miesiace temu dostała pierwszej cieczki i nie przychodziliśmy przez ponad miesiac do parku. Przez ten czas troche zdziczała. Nie chciała sie bawic z innymi psami tylko cały czas biega za piłką. Teraz zaczyna uciekac i kulic sie przed psami. Psy zauwazyły ze ona sie boi i zaczynaja za nia biegac jak za zwierzyną. Niektóre nawet zaczynaja ją podgryzac. Próbowałam oswajac ja podchodzac z nia do psów ale to nic nie daje. Zastanawiam sie nad zapisaniem jej do jakiejs szkoły dla psów ale dopiero w wakacje.Co zrobić? Nie mam juz siły za nia biegac. Pozdrawiam Quote
badmasi Posted April 14, 2014 Posted April 14, 2014 Co zrobić? unikać skupisk psów i znajdować psu inne zadania. Bawić się piłką, spróbować frisbee, elementow posłuszeństwa. Naprawdę, nie wszystkie psy są "towarzyskie" i bawią się z innymi psami przez całe życie. to tak jakbyś chciala zmusić nastolatka czy dorosłego aby całe życie spędził w piaskownicy robiąc babki i naparzając się łopatką. U suk zazwyczaj ta pierwsza "dorosla" cieczka w okolicach pierwszego roku życia to granica wieku "dziecięcego" kiedy rozbawiona małolata zamienia się w poważną damę, pojawiają się też wtedy zachowania terytorialne - znaczenie terenu, niechęć do zabaw z elementami dominacji tj. wskakiwania na plecy itp., ukierunkowanie na człowieka czyli pełna gotowość "pracy". Wykorzystaj to, że twój pies aportuje, może nawet spróbuj aportu z wody to super zabawa dla ciebie i psa, dużo lepsza niż stanie i obserwowanie jak sfora psów poluje na twoją sukę. Jeśli chcesz aby twój pies miał kontakt z innymi psami to dobierz mu odpowiednie towarzystwo o zbliżonym temperamencie. Quote
Recommended Posts