Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja 5 miesieczna jamniczka je dwa razy dziennie, 6 rano i 16 sta. Rano kolo 6 juz sie kreci, bo chce na dwór. Najpierw dostaje więc karmę, po czym wychodzimy, jest siku i kupa. Po przyjsciu mija 40 min i znow sie kreci, akurat w momencie jak już trzeba do racy wychodzić.
Szukam metody i pewnie mojego błędu. Co powinieniem zrobić, co zmienić, by rano na pierwszym spacerze kupa cała wyszła?
1. O 6tej trzeba wyjś, bo jest siku trzymane po nocy i już się kręci.
2. Karmę daję specjalnie przed wyjściem, by ją lepiej wypchało na spacerze.
Jakie macie rady?

Posted

Twoja jamnisia powinna do ukończenia 6 miesiąca dostawać posiłki 3-4 razy dziennie.Po każdym posiłku powinna wyjść na spacer.Jeżeli nie masz możliwości karmić ją np co 4 godziny i z nią wychodzić,to spróbuj dzienną porcję podzielić choć na trzy części.I tak np o 6 rano 1/3 karmy i spacer,o 16 tej 1/3 karmy i spacer i ok 22 ostatnia część karmy i spacer.Zobaczysz jak wówczas sytuacja będzie wyglądała.

Posted

Oczywiście spacerków im więcej tym lepiej,pamiętaj tylko aby po jedzonku spacery nie były zbyt intensywne,dłuższe spacerki funduj suni między posiłkami:-)

Posted

probowalem dzielic na trzy kolo 22 dawac, ale po tym w nocy okolo 3 chce kupę. A poza tym dziennie powinnas dostac na swoja wagę od 70 do 120 gr karmy. Jezeli jej dam mniej niz 50 gr na jeden raz to jest glodna. Więcej niż 100 gr dziennie wplywa na nia zle bo kup jest wtedy za duzo i z przejedzenia do rozwolnienia prowadzi. A dzielenie 100 gr na trzy posilki jest zle, bo 30 gr dla niej to malo na raz no i kupa o 2 czy 3 rano. Pozatym o 22 giej juz po wieczornym spacerze uklada sie do snu, juz zaprasza do lozka, juz nosem pokazuje ze pora sie klasc spac i nie ma checi jedzenia o tej porze, wiec na sile nie bede wpychal, bardzo je pasuje 6 i 16 po 50 gr, tylko jak zrobic by rano odrazu wszystko wykupkala?

Posted

Kiedy adoptowaliśmy 6-miesięcznego Fidka, który był dzikim psem, dość długo (oczywiście jak już zrozumiał sens spacerów) wychodziłam z nim zaraz po obudzeniu "na siku". Dosłownie dwie minuty po nocy, potem dostawał trochę karmy, ja spokojnie zbierałam się do pracy i wychodzilismy na ok. 20-30 minutowy spacer.
Dość długo stosowaliśmy tę metodę, dopóki Fidek nie zaczął z westchnieniem ociągać się z wyjściem zaraz po przebudzeniu.

PS. Pies z czasem nabierze nawyków, ale nie oczekuj, że go "zaprogramujesz". Skoro po karmie, którą już je dostaje rozwolnienia to znak, że trzeba poszukać innej karmy. Czym ją karmisz?

Posted (edited)

biegunkq jak wystapi to tylko z przejedzenia. Karma Brit Care Dziczyzna i ziemniaki. Po jagniecinie jest drapanie, po kaczce i kurczaku krostki na małżowinie usznej, po łososiu łupież, tylko ten brit care brązowy jest w prządku, że skóra, jakość kupy, zapach i brak gazów. Przestowana eukanuba, platinum, simpson, 1 chice, każda bez zbóż i w postaci hipoalergicznej... Zauważyłem jedno, im karma jest lepsza jakościowo tym pojawia się coś ze skórą. Wieć tego brita sie trzymam....
Może faktycznie, rano spacer winien być dłuższy.... Po Test of the Wild dopiero są kupy... groszek dali na trzecim miejscu... kupy sa mega obfite pontej karmie jakby istny przemial byl...:)

Edited by arek.sobczak
Posted

[quote name='arek.sobczak']probowalem dzielic na trzy kolo 22 dawac, ale po tym w nocy okolo 3 chce kupę. A poza tym dziennie powinnas dostac na swoja wagę od 70 do 120 gr karmy. Jezeli jej dam mniej niz 50 gr na jeden raz to jest glodna. Więcej niż 100 gr dziennie wplywa na nia zle bo kup jest wtedy za duzo i z przejedzenia do rozwolnienia prowadzi. A dzielenie 100 gr na trzy posilki jest zle, bo 30 gr dla niej to malo na raz no i kupa o 2 czy 3 rano. Pozatym o 22 giej juz po wieczornym spacerze uklada sie do snu, juz zaprasza do lozka, juz nosem pokazuje ze pora sie klasc spac i nie ma checi jedzenia o tej porze, wiec na sile nie bede wpychal, bardzo je pasuje 6 i 16 po 50 gr, tylko jak zrobic by rano odrazu wszystko wykupkala?[/QUOTE]
No niestety fizjologia psa młodego niejednokrotnie powodowała u mnie pobudkę nie tylko o trzeciej nad ranem.....
oprócz tego nie tylko szczeniorki tak mają,moje starowinki często,gęsto trzeba było wyprowadzać częściej,niż raz w ciągu nocy.Dla mnie to nie był problem......

Posted

Jeszcze jedna sprawa,świetnie,że pozwalasz psu na na wiele,ale zastanów się,czy aby nie nazbyt wiele.Pies sam Ci nie powie,karm mnie cztery razy dziennie,wyprowadzaj osiem.
" juz zaprasza do lozka, juz nosem pokazuje ze pora sie klasc spac i nie ma checi jedzenia o tej porze, "

Posted

a na ile wychodzisz? jeśli na chwilę tylko po to, zeby się załatwiła to nie ma nic dziwnego, że za kawałek znowu chce wyjść. wyjścia są dwa: albo będziesz wstawać o 5 rano, wyprowadzać ją, wracać, położyć się na kawałek, wyszykować do pracy i wyprowadzić ją tuż przed wyjściem do pracy albo wydłużysz poranny spacer.

Posted

jest tez trzecie wyjscie. Znajoma powiedziala mi ze po jedzeniu mozna wychodzic najwczesniej 30 min, bo pies ma taki metabolizm i przewod pokarmowy, że najlepsze wyproznanie sie jest po tym czasie.
Jestem juz po dniu po stosowania tego i nie ma juz kupkania drugiego. Psu najbardziej chce sie kupkę okolo godziny po jedeniu i zaczelem tę godzine po jedzeniu stosowac. 6 rano daje jesc, biorę do łóżka i 7 zona z nia wychodzi i jest w porzadku. Dlatego robila większą kupę po po spacerze, akurat mijała około godzina po jedzeniu, kiedy sam przewód pokarmowy chce to porządnie zrobic a nie ja wczesniej zaraz po jedzeniu bo m to odpowiadalo nie bylem swiadomy takiej wlasciwosci wydalania u psow. ..