Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj byłam u babci i jej pies Wasyl zrobił się "dziwny"
Tzn że ... jest "smutny",snuje się , jak przyjechaliśmy to nie było takiej euforii jak zwykle ... Babcia mówi że stracił apetyt i w dodatku wydawał się trochę przestraszony
Nie wiem czy to jakaś choroba, pies tydzień temu złapał kleszcza :roll:
To przestraszenie to może dlatego, że psy dzisiaj w nocy uciekły (podkopali ogrodzenie :angryy:) i ktoś go pogonił/uderzył (tego nie wiem)? W sumie nie wydawał się żeby go coś bolało... prócz tylnych nóg, obmacywałam go i podczas dotykania po odcinku krzyżowy i lędźwiowym to odwracał głowę z takim "już zostaw" ale bez skomlenia . Dodam że drugiemu psu nic nie jest.
A może to objawy starości? Dysplazja ? Babeszjoza?

Wasyl to 9 letni mix ONka, niekastrowany

PS.
Wiem wiem że najlepiej byłoby zabrać go do weta, ale jestem osobą niepełnoletnią=niemobilną (z rodzice są zapracowani) i ze wsi mam jakieś 20 km do miasta do mojego weta, a nie chcę żeby przyjeżdżał ten "wiejski" wet bo on ... jakby to powiedzieć ... nie jest wybitny.

Mam się martwić i już zacząć ustalać jakiś termin z tatą na dojazd do weta?

Posted

Nie no mozesz sie nie martwic, przeciez aktualny wysyp kleszczy w kazdym miejscu w PL nic nie znaczy i Waszego psa to nie dotyczy. Niech babcia wsadzi termometr psu w dupe , temp powinna wynosic 38-39 stopni , jesli jest ok to monitorowac go przez jakis czas i i tak bym sie wybrala do weta , a jesli ma temperature to natychmiast do weta i poprosic o imizol.

Posted

Jak uciekły może go ktoś uderzyl ? W sytuacji jaką opisujesz obserwuj psa /Kolor moczu !!! ciemny =alarm/ mimo to postaraj sie uzgodnić wyjazd do weta -może mieć jakiś uraz wewnętrzny,moze babeszjoza.Równie dobrze to może być stres po ucieczce.

Posted

Diabelkowa czemu od razu z taką agresją?

Nie mieszkam z babcią, ale tato jutro przekaże jej wszystkie uwagi

Mocz normalny dziś widziałam ale będzie monitorowany. Jak się nie poprawi to pojedziemy do weta

Posted

wasylku i jak pies?mierzyliscie temperaturę?nie zawsze perzy babesziozie występuje podniesiona temp i zminieony kolor moczu,badani8a podstawowe przynajmniej dobrze byłoby zrobić-jak pisała bejasty nie czekajcie z wizytą

Posted (edited)

A więc dziś przyjechał wet...
Stwierdził że to babeszjoza, na szczęście w dobrym momencie go "wyczailiśmy" i pies dziś dostał 2 zastrzyki, jutro też ma przyjechać na zastrzyki, nie było większych objawów, co najgorsze pies nie dał mu się dobrze zbadać
Co on odwalał :crazyeye: chciał gryźć, uciekać warczał, szczekał, skomlał, nie żeby go coś bolało tylko tak zaczął już jak tylko weta zobaczył :-o ... ledwo go z tatą utrzymałam, dobrze też że wcześniej kupiliśmy kaganiec a nie dopiero przed szczepieniem .... pierwszy raz widziałam żeby z takim pędem do kojca leciał :evil_lol:

EDYTUJĘ :
Zapomniałam dodać temp 39.4 , dalej jest taki "smutny", choć babci mówiła że dzisaj rano zjadł,
Zaglądałam mu w oczy to ma lekko zażółcone (tak to się piesze?)
Został jescze posypany proszkiem od kleszczy, drugi pies też

Edited by Wasylek
Posted

Twój pies jest bardzo chory ! Potrzebuje dobrego rzetelnego weta z dobrym sprzętem diagnostycznym .Powinien byc objęty szerokim zakresem badań -RTG kręgosłupa ledzwiowego , USG jamy brzusznej ,badania krwi (morfologia i biochemia ) oraz TEST NA BEBESZE ! Nie można leczyć psa ani człowieka bez postawienia diagnozy ! Twój wet ,który przyjechał do was leczy w ciemno , skąd wie ze to bebesza ? skad wie ze pies nie doznał urazów ? czy wie dlaczego pies gorączkuje ? Nie wie , a leczy ??? gratuluje takim wetom odwagi . Podał zapewne leki p/bólowe , goraczkowe i p/zapalne i to wszystko ...a pies dalej cierpi .Ja osobiście nigdy w życiu nie powierzyłabym zdrowia i życia swojego psa takiemu lekarzowi co to opiera sie tylko na badaniu palpacyjnym i fizykalnym .Jesli zalezy Ci na psie , pakuj go i szukaj dla niego fachowej pomocy .

Posted

pies który cierpi na pewno by nie jadł.
wasylek pije wode?ważne zeby duzo pił i sikał.dobrze by było coby babcia dała do pyska wasylowi preparat wpomagajacy regenerujacy na watrobę.

Posted

No pewnie że zjadł ,bo po iniekcjach mu ulżyło i temp na chwilę spadła ,ale to złudna ulga i złudna poprawa-TYLKO NA CHWILĘ Jednorazowo zjedzony posiłek nie moze i nie powinien byc wyznacznikiem .Natomiast gorączka jest WYZNACZNIKIEM .Objawem też wielu schorzeń i nalezy psa zdiagnozować i nie leczyć i nie podawać leków w ciemno .Żółte białka ,świadczą o żółtaczce to niebezpieczny objaw -nie będę się o tym rozpisywać ale osłonowo tutaj żadne leki na wątrobę nie rozwiążą spawy , psu trzeba zrobić biochemie z oznaczeniem bilirubiny , jeśli jej poziom bedzie wysoki psa trzeba "płukać " kroplówkami dożylnie .

Posted

Gagunia jestem osobą zdrową psychicznie i nie trzeba do mnie krzyczeć (co wnioskuje po pisaniu WIELKIMI literami i wieloznakami) ;)

Pies już je normalnie, pije wodę tyle co zwykle, białka są normalne (nie wiem czy to możliwe żeby się tak szybko zmieniły, albo mi się coś wydawało :oops:)
Babcia mówiła że już biega, a nawet szczekał w nocy (czego nie robił od soboty) !
Tak więc leki pomagają.

Gagunia uwierz Wasyl jest taki że jak tylko widzi weta to dostaje szału, dzisiaj nawet kłapną w tatę (w brzuch na szczęście tylko ostrzegawczo więc na krwiaku się skończyło). Zastrzyk dzisiaj ja mu podawałam.... Nie jest nauczony jeżdżenia samochodem.
I nie wiem może to tylko moje odczucie ale.. widzę że nie czytasz ze zrozumieniem i nie wszystko tylko wybrałaś sobie objawy :roll:... Nie mam możliwości zawieść go do weta i patrz wyżej na to co on wyprawia... I nie nie chodzi że mi się nie chce tylko o zdrowie LUDZI tak ludzi.

Teraz pewnie pomyślicie co to za pies ? Nie on jest normalny, na spacerach, tylko odwala jak widzi weta- mężczyznę idącego z teczką i stetoskopem ...

Gryf jutro kupię mu coś u weta ;)

Posted

Wybacz,że chciałam Ci pomóc ,więcej chcieć nie będę . Wybacz ,ale chyba to Ty nie umiesz "czytać " słowa pisanego .Pisanie wielkimi literami nie są oznacznikiem krzyku tylko podkreślają ważność danej kwestii , skoro tego nie wiesz ,to bardzo mi przykro .Nie można leczyć i obserwować psa na tzw własnych odczuciach albo na zasadzie "mnie sie wydaje " ale to Twoja sprawa i Twój pies .Dlaczego mnie takie Twoje zachowanie nie dziwi ? otóż dlatego ,że tutaj niegrzeczności i szorstkości jest bardzo dużo .....nie mniej życzę Ci powodzenia i miłego dnia .

Posted

[quote name='gagunia']Wybacz,że chciałam Ci pomóc ,więcej chcieć nie będę . Wybacz ,ale chyba to Ty nie umiesz "czytać " słowa pisanego .Pisanie wielkimi literami nie są oznacznikiem krzyku tylko podkreślają ważność danej kwestii , skoro tego nie wiesz ,to bardzo mi przykro .Nie można leczyć i obserwować psa na tzw własnych odczuciach albo na zasadzie "mnie sie wydaje " ale to Twoja sprawa i Twój pies .Dlaczego mnie takie Twoje zachowanie nie dziwi ? otóż dlatego ,że tutaj niegrzeczności i szorstkości jest bardzo dużo .....nie mniej życzę Ci powodzenia i miłego dnia .

Dziękuję bardzo :loveu: nie o to chodzi że ja nie chcę żebyś mi pomogła, ale przyznasz że gdybyś napisała a ktoś na Ciebie naskoczył (ja to tak przynajmniej odebrałam, bo dzisiejszy dzien nie był dla mnie łatwy) to byś się wkurzyła, przepraszam jak Cię to uraziło ;)

I powtórzę to pies mojej babci, więc ja w sumie nie mam zbytnio do gadania, babcia zadzwoniła po tego weta i już.
Uwierz ja od razu zabrałabym go do mojego weta ale raz że to nie mój pies, dwa jakie on wariacje wyprawia to Ty chyba nigdy nie widziałaś :shake: można by było z tego horror nagrać (i nie ja nie wyolbrzymiam) stres dla niego i dla ludzi.

Ale nawet jak leczył "na oko" to trafił, bo naprawdę ale naprawdę mu się polepszyło.
Już dzisiaj jak go dotykałam po plecach to nic nie robił, nie reagował tylko rozwalił się na brzucholu i znowu stał się radosnym psem :eviltong: nawet z radością na spacerek poszedł

Posted

Proszę przeczytaj spokojnie jeszcze raz moje posty czy aby na pewno na Ciebie "naskoczyłam " ? Wyjaśnie , ze pisząc nie zwracam większej uwagi czy pies jest Twój , babci , wujka czy kogoś tam , to dla mnie ma najmniejsze znaczenie , licza się objawy , spojrzenie na sytuację od strony klinicznej i co zrobić aby psu pomóc , bo przeciez o niego tutaj chodzi .a czy psa mozna zawieść czy nie można to nie mnie tutaj dyskutować ,kazdy własciciel wie jaką ma sytuację .Przez prawie 30 lat pracy zawodowej i doswiadczeniu nie musze sobie wyobrażać co pies wyprawiał na widok weta , na prawdę wierz mi , to ja mogłabym Ci nowinki i ciekawości naopowiadać i nie tylko z zachowania ale i leczenia .Tutaj pisać o tym na pewno nie będę ,ale wiem ze każdy wlaściciel w gab wet powinien uruchamiać "własny rozum " cokolwiek by to znaczyło .
Bardzo miło mnie zaskoczyłaś uzywając słowa przepraszam , byc może przywrócisz mi wiarę w kulturę na tym forum :)
Życze aby pies Twojej babci :)juz zawsze był zdrowy .

Posted

[quote name='gagunia']Proszę przeczytaj spokojnie jeszcze raz moje posty czy aby na pewno na Ciebie "naskoczyłam " ? Wyjaśnie , ze pisząc nie zwracam większej uwagi czy pies jest Twój , babci , wujka czy kogoś tam , to dla mnie ma najmniejsze znaczenie , licza się objawy , spojrzenie na sytuację od strony klinicznej i co zrobić aby psu pomóc , bo przeciez o niego tutaj chodzi .a czy psa mozna zawieść czy nie można to nie mnie tutaj dyskutować ,kazdy własciciel wie jaką ma sytuację .Przez prawie 30 lat pracy zawodowej i doswiadczeniu nie musze sobie wyobrażać co pies wyprawiał na widok weta , na prawdę wierz mi , to ja mogłabym Ci nowinki i ciekawości naopowiadać i nie tylko z zachowania ale i leczenia .Tutaj pisać o tym na pewno nie będę ,ale wiem ze każdy wlaściciel w gab wet powinien uruchamiać "własny rozum " cokolwiek by to znaczyło .
Bardzo miło mnie zaskoczyłaś uzywając słowa przepraszam , byc może przywrócisz mi wiarę w kulturę na tym forum :)
Życze aby pies Twojej babci :)juz zawsze był zdrowy .[/QUOTE]

Dziękuję i mam nadzieję że tak będzie :grins: :buzi: