Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja też nie widzę sensu szczepienia kota,który podwórko widzi przez okno,na wściekliznę i białaczkę.
kiedyś,kiedyś...jak będę miała dom z ogródkiem:diabloti:to na pewno.teraz nie ma najmniejszego sensu.

Posted

[quote name='Bandyta']Kropelek użyłam raz. Na suce. Po dwóch dniach miała 3 wbite kleszcze a wyciąganie było nieprzyjemne. Od tamtego czasu tylko obroża. Przez ostatnie lata Beaphar i zero kleszcza. W tym roku wycofali niestety. Od jakiegoś czasu psy maja obroże Sabunol i ani jednego kleszcza a po łące i lesie chodzimy co najmniej raz dziennie.[/QUOTE]

Ja zawsze używałam obroży Beaphar dla psów moich rodziców - przez 10 lat żaden z nich nie złapał kleszcza. Strasznie ubolewam że je wycofali. Natomiast mój 11 tygodniowy Niko ma teraz krople Fypryst, bo na obroże był jeszcze za mały, a jak skończy się ich działanie to zamierzam kupić obrożę Kitlix, czytałam dużo pozytywnych opinii o niej tu na forum.

Posted

[quote name='karola-lbn']Ja zawsze używałam obroży Beaphar dla psów moich rodziców - przez 10 lat żaden z nich nie złapał kleszcza. Strasznie ubolewam że je wycofali. Natomiast mój 11 tygodniowy Niko ma teraz krople Fypryst, bo na obroże był jeszcze za mały, a jak skończy się ich działanie to zamierzam kupić obrożę Kitlix, czytałam dużo pozytywnych opinii o niej tu na forum.[/QUOTE]Ja byłem zadowolony z Ektoparu i wkońcu zakupiłem właśnie kropelki. Słyszałem o Beapharze i wiele osób z Mojego otoczenia też załuje że go wycofali bo sobie chwalili. 2 lata temu kupowałem Ektopary dwa 2 ml za 28zł dziś kupiłem uwaga zaaaa 37zł. Albo tak podrożały albo sobie taką marżę panie narzuciły.

• 2 weeks later...
Posted

Foresto jest świetne,moja sucz nosi drugi rok i przez ten czas zero kleszczy,poza tym jest bezzapachowa,pies po kilkudniowym okresie karencji może sie kąpać,no i jeszcze fakt,że działa na klaszcze 8 miesięcy,żadna inna obroża tak nie ma

• 3 months later...
Posted

[quote name='devoner']Foresto jest świetne... działa na klaszcze 8 miesięcy,żadna inna obroża tak nie ma[/QUOTE]

Sezon kleszczowy w pełni, więc warto odświeżyć temat. To Foresto działa 8 miesięcy na ulotce, teoretycznie, czy na psie, w praktyce? Bo na ulotce to może działać nawet 8 lat, a my na psie znajdujemy kleszcza na drugi dzień po założeniu obroży i to akurat pod obrożą. :p

Posted

U moich foresto działa te 8 miesięcy, może działałaby i dłużej ale ją zdejmuję po tym czasie. To jest praktycznie jedyny środek (u moich) który tak dobrze działa na kleszcze:) Jedyny minus - jest brzydka.

Posted

[quote name='gryf80']Rozwazania odnosnie kleszczy,skutecznosci obrozek p.kleszczowych znajdziecie w dziale weterynaria,pasozyty.moim zdaniem nie ma co ciagnac tu tematu dalej[/QUOTE]

Od przybytku głowa nie boli. Jeden trafi na temat o kleszczach na Weterynarii, a drugi tu - na Wszystko o psach. Tam i tu na pohybel kleszczom. ;-)