karolaxxx Posted April 5, 2014 Posted April 5, 2014 Witam, mam suczke Lucy, wzięłam ją ze schroniska ok 4 lata temu, ma ok. 9 lat, kundelek (bokser wymieszany z amstaffem) ostatnio zaczęła siusiać w domu. Pojawiła się u nas w domu jakieś 2 miesiące temu druga suczka, także kundelek ma ok. 13 lat ale siusianie w domu zaczęło się jakieś 2 tygodnie temu. Jest to dla mnie ogromny problem pinieważ Lucy jest sporym psem i po prostu jak nasika to na pół pokoju. Na spacery wychodzę z nią 3-5 razy dziennie, zazwyczaj to sa krótkie przechadzki bo Lucy niechętnie spaceruje gdzieś dalej ( tak jest od początku gdy ją przygarnęłam) Czy moze ktoś podpowiedzieć co w tej sytuacji zrobić? I co tak w ogóle jest powodem? Myślałam że może z zazdrości ale to chyba od razu po pojawieniu się drugiego psa a nie po prawie dwóch miesiącach. Quote
aleola Posted April 5, 2014 Posted April 5, 2014 Pierwszą rzeczą, jaką powinnaś zrobić, to udać się do lekarza weterynarii, który przeprowadzi wywiad i zleci odpowiednie badania. Dopiero po wykluczeniu przyczyn zdrowotnych należy wziąć pod uwagę czynniki behawioralne. Czy i kiedy suka była sterylizowana? Nietrzymanie moczu u suk zwłaszcza większych ras jest czasami związane z kastracją. Odpowiednim leczeniem jest wtedy terapia hormonalna. W jakich sytuacjach pies oddaje mocz? Czy zachowuje wtedy postawę właściwą tej czynności? Czy oddawanie moczu jest bezwiedne, np. podczas wstawania psa z posłania? Czy pies pomimo załatwiania potrzeby w domu oddaje potem mocz na spacerze? Pomimo zadanych tutaj pytań, podkreślam, trzeba udać się do weterynarza i zbadać psa. :) Quote
karolaxxx Posted April 5, 2014 Author Posted April 5, 2014 Suka była sterylizowana tuż po adopcji tak więc 4 lata temu. Podczas siusiania w domu zachowuje się tak samo jak robiłaby to na dworze. Co więcej nie sika w pokoju w którym śpi, tylko np. w przedpokoju po czym chowa się do łazienki lub pod stół. Mimo to oddaje normalnie mocz podczas spaceru. Quote
rudamaruda Posted April 5, 2014 Posted April 5, 2014 Aleola ma rację. Przyczyna może być zdrowotna, więc udaj się z sunią do weta jak najszybciej, bo może być naprawdę poważny problem i szkoda, by się męczyła. Może suczka też ma problem z nowym lokatorem, może czuje się zagrożona? Suczki bawią się razem? Nie przejawiają agresji? Quote
karolaxxx Posted April 5, 2014 Author Posted April 5, 2014 Nie przejawiają agresji ale też nie bawią się razem. Są wobec siebie neutralne. Żadna z nich nie jest traktowana specjalnie, Lucy jest traktowana tak jak wcześniej a Łatka tak jak ją nauczono. Quote
rudamaruda Posted April 5, 2014 Posted April 5, 2014 [quote name='karolaxxx']Nie przejawiają agresji ale też nie bawią się razem. Są wobec siebie neutralne. Żadna z nich nie jest traktowana specjalnie, Lucy jest traktowana tak jak wcześniej a Łatka tak jak ją nauczono.[/QUOTE] A wcześniej sunia miała jakiegoś towarzysza czy mieszkała sama? Quote
karolaxxx Posted April 5, 2014 Author Posted April 5, 2014 Nie,wcześniej była jedynym zwierzęciem w domu Quote
gryf80 Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 najprościej zanieś mocz suczki do badania-dowies się czy to problem zdrowotny czy inny Quote
malorie66 Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 też bym się zastanowiła nad badaniem u weta, chyba warto sprawdzić czy suczka nie ma problemów z układem moczowym, albo coś w ten deseń Quote
Recommended Posts