Mazowszanka13 Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Jakie cudeńko biało-rude :) Ona śpi na ulicy !? Quote
malagos Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Jak duża jest ta Miśka? W jaki wieku, tak około? Tak trochę umaszczona jak Szelka z Janowa spod Makowa.... Quote
konfirm13 Posted April 9, 2014 Author Posted April 9, 2014 [quote name='Mazowszanka2']Jakie cudeńko biało-rude :) Ona śpi na ulicy !?[/QUOTE] Jeżeli "na ulicy", to pod domkiem Pani Opiekunki. Domek parterowy, na uboczu. Bez ogrodzenia. Żadnej jezdni na szczęście, nie ma w pobliżu. Ale może na noc Miśka wchodzi do domu? U Pani, pod domem rezydują teraz na stałe 3 małe pieski. Dwa stare samczyki (jeden, to śleputek, niewidomy na jedno oczko, znajomy Maxa), no i ta młódka. W domu jedzą, piją, a potem ...latają po okolicy. Pani jest bardziej "kocia", niż psia. Ma liczne koty własne domowe i okoliczne (oj, liczne) kocie bedomniaki, które systematycznie dokarmia. Prosi o wsparcie karma dla kotów(no, to wspieram ). Psiaki są "dodatkowo", bo da jeść, pogłaszcze i nie przegania. Psy odkarmiła ze szkielecików, na kluseczki. Miśka "jest zaszczepiona na ciążę". [quote name='malagos']Jak duża jest ta Miśka? W jaki wieku, tak około? Tak trochę umaszczona jak Szelka z Janowa spod Makowa....[/QUOTE] Nie wiem, ile - na oko - młodziutka. Ufna do ludzi i wszechstronnie obyta z kotami i z dziećmi. Jak dla mnie - malutka. Do pół łydki. Przed Bliss, od razu położyła się na pleckach, brzuszkiem do góry. Quote
Nutusia Posted April 10, 2014 Posted April 10, 2014 Śliczne TO małe - w tej budce z ostatniego zdjęcia zamieszkuje tymczasowo?... Quote
malagos Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 Niestety, to stworzonko w Płoniawach leżało sobie wczoraj znów pod GOK, zwinięte w precelek. Ma śliczny kolor, takiego starego miodu, w białe łaty. Quote
konfirm13 Posted April 11, 2014 Author Posted April 11, 2014 To obok Miski, to nie budka, tylko pojemnik na piasek do posypywania uliczek osiedlowych w zimie. Misia stoi niedaleko domku, ale przy uliczce. Domek, który jej czasowo udziela schronienia, to stare gospodarstwo - są tam pomieszczenia typu chlewik, komórka - czyli, jest miejsce dla psiaków . Będe w Makowie po weekendzie, popytam, co i jak? Quote
Mazowszanka13 Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 [quote name='malagos']Niestety, to stworzonko w Płoniawach leżało sobie wczoraj znów pod GOK, zwinięte w precelek. Ma śliczny kolor, takiego starego miodu, w białe łaty.[/QUOTE] A nie wiadomo jakiej płci ? Antek jechał w zeszłym tygodniu to widział psy ganiająca za suczką. Ale dowiedzieć się od niego jaka suczką nie sposób. Teraz też będzie jechał w sobote to go uczulę. Ja zostaję, bo mam psią misję w Warszawie. Quote
malagos Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 Mazowszanko, a kiedy ściągasz z całym dworem na wieś? Jakaś wspólna kawka?... Quote
Mazowszanka13 Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 [quote name='malagos']Mazowszanko, a kiedy ściągasz z całym dworem na wieś? Jakaś wspólna kawka?...[/QUOTE] Na krótko w weekend po świetach. Na dłużej po majowym. Na pewno jakoś się umówimy :) To małe stworzenie z Płoniaw nie daje mi spokoju, a tu jeszcze Lisek. Quote
inka33 Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 Jejku, jaka śliczna ta Misia...! :loveu: Jutro wszystko doczytam, bo mam okropne zaległości... :oops: Quote
konfirm13 Posted April 14, 2014 Author Posted April 14, 2014 Postaram sie jeszcze przed Świętami czegoś dowiedzieć o Misi. Jak jechaliśmy w piątek drogą na Szelków,przy stacji benzynowej, zobaczyłam Czarnobiałkę w całej okazałości. Czarna, biały, szeroki kołnierzyk, biały koniec ogonka, białe skarpetki, podpalane trochę na brązowawo. Zdecydowanie - ona = sunia. Towarzyszył jej on - rudobeżowy chłopak - chyba starszy od niej. Przebiegli obok stacji i zniknęli gdzieś w bocznej dróżce. Dzisiaj wracając, nie widziałam ich...... Quote
malagos Posted April 15, 2014 Posted April 15, 2014 Ja nie będę w tym tygodniu w Makowie... Taka sama sunia mieszka u nas na wsi, po sąsiedzku, nazywa się Plamka (ta sama rasa :) ) Quote
konfirm13 Posted April 17, 2014 Author Posted April 17, 2014 Byłam dzisiaj z wizytą u Garda. Niestety, nie ma go. Budy tez nie ma. Przejeżdzał obok jakis pan na rowerze, a obok niego biegła mały piesek. Zapytałam, czy nie wie, co sie stało z psem, który tutaj pilnował terenu nieczynnych zakładów? Powiedział, ęe to był bardzo dobry pies, że chłopy się nim interesowali, karmili, że żaden z nich by go samego nie zostawił. Że przyjechali dużym autem i zabrali i psa i budę. Że tam ma z pewnością lepiej, niż miał tutaj. .Mam nadzieję, ze naprawdę tak się stało. Że ma dobrze, że nie poszedł na łańcuch......Powodzenia, Gard :). Zadzwoniłam do znajomej Pani i poprosiłam, żeby popytała co z psiakiem... Kiedy wracałam, spotkałam pod domkiem innej Pani od kotków i Piesków - rudaske Miśkę. Podeszła sie z nami (ze mna i z Bliss) przywitać, wywalając się zaraz na plecki. Pogłaskałam, podrapałam, dałam troche chrupek, które miałam w kieszeni i poszłyśmy z Bliss do domu. Mała wróciła leżeć pod domkiem Pani Opiekunki Quote
Mazowszanka13 Posted April 17, 2014 Posted April 17, 2014 Jak wzięli psa z budą to raczej nie do schronu. Może będzie pilnował innego obiektu. Oby było mu dobrze :) Quote
Nutusia Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Trzeba być dobrej myśli, co do Garda - cóż nam innego pozostało?... Quote
malagos Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Co z sunią, nadal na ulicy? Nikt jej nei adoptował? Dobrze by zrobić jej sterylkę.... Quote
konfirm13 Posted April 26, 2014 Author Posted April 26, 2014 Malagosku, suni (ani jej Opiekunki)nie widuję ostatnio w czasie spacerów z Bliss. Albo "gdzieś lata"(sunia ), albo, poszła do jakiejś zainteresowanej nią "kobiety", o której wspominała Opiekunka. W najbliższych dniach, nadal jej będę wypatrywać. Ze sterylką, gorsza sprawa, bo psica musiałaby być pod moją opieką, a ze względów rodzinnych, nie jest to w najbliższym czasie możliwe:shake:..... Quote
malagos Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Konfirm, mam nadzieję na spotkanko niebawem (w majowy weekend)i wtedy obgadamy psie sprawy :) Mazowszanko, widziałas w Płoniawach tego rudaska? Quote
Mazowszanka13 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 [quote name='malagos']Konfirm, mam nadzieję na spotkanko niebawem (w majowy weekend)i wtedy obgadamy psie sprawy :) Mazowszanko, widziałas w Płoniawach tego rudaska?[/QUOTE] Rozgladałam sie na wszystkie strony, teren czysty :) Nie wiem tylko co to znaczy. Mam nadzieję, że nie Radysy. Ale może mały spokojny piesek nikomu nie przeszkadzał, aby go wywozić. Liska też nie zabrali, choć i pod Urzędem Gminy też urzędował. Quote
konfirm13 Posted May 9, 2014 Author Posted May 9, 2014 Niedobrze:(. Maków też podpisał umowę z Radysami - jak się właśnie doczytałam w Uchwale Rady Miejskiej ws "przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi........:-( Obawiam sie, że może to dotyczyć całego powiatu. Idę dzisiaj z Paniami Opiekunkami do Pani, u której na posesji oszczeniła sie niedawno jakaś bezdomna sunia. Są 3 lub cztery szczeniaki. Zabieram aparat i pofotografuję. Jak wrócę, napiszę więcej. Z tymi Radysami w tle - całkiem niefajnie:-( Quote
malagos Posted May 9, 2014 Posted May 9, 2014 To nie powiat, a poszczególne gminy podpisują umowę ze schroniskiem. Ale gorzej niz Radysy być nie moze... Czy w tej uchwale jest moza o dofinansowaniu sterylizacji i usypianiu ślepych miotów? Quote
konfirm13 Posted May 9, 2014 Author Posted May 9, 2014 Ale - w Radysach pewnie najtaniej :(. Malagos, jest o sterylizacji i kastracji, oraz o usypianiu ślepych miotów(nawet o dokarmianiu), ale pisze wyraźnie: kotów. Psami(jak wynika z uchwały), zajmuje się schronisko - tj Radysy :( Quote
Recommended Posts