Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanie ostatnio zauważyłam u mojej suczki Yorka mały guzek pomiędzy dwoma sutkami nie jest on na środku brzuszka ma on około centymetra jest miękki i łatwo go przesuwać pod skórą co to może być? Suczka ma niecałe 3 lata nie miała szczeniaków.

Posted

Na pewno musisz iść do lek,wet bo wszelkich guzków sie nie "trzyma " a usuwa ....domyślam się że suczka nie jest wysterylizowana ?
gizy sa na tle hormonalnym i z czasem złośliwieją

Posted

I bardzo dobrze , trzeba wysterylizować aby zmniejszyć ryzyko nowotworu .Teraz kiedy już pojawił się guzek to przy sterylce (jeden zabieg) nalezałoby wyciąć 1/2 listwy mlecznej z guzkiem a nie sam guzek , no chyba że wynik biopsji będzie pozytywny .
Trzymam kciuki , będzie dobrze.

Posted

A jest możliwe że może to być tłuszczak? Bo czytałam o tym troche na internecie i pisało że tłuszczaki właśnie takie są i że nie są groźne dla życia pieska

Posted

może byc to tłuszczak .może guz ...przez net nikt jednoznacznie Ci nie odpowie ,psa trzeba zbadać i zmianę ocenić.Choć dla mnie miejsce (między dwoma sutkami -dwoma ostatnimi ?) jest miejscem "ostrożnym " Co do tłuszczaka , są bezpieczne ale je sie również usuwa , przynajmniej powinno ,a sam zabieg jest prosty i mało inwazyjny .

Posted

No tak ...nie wyglada to jednoznacznie ..bo , nie wychodzi z samego sutka ,ale jest na drugim pakiecie , bo kazdy sutek ma pakiet .Na poczatku ani guz ani tłuszczak nie daje zmian skórnych więc w tej chwili nie nalezy sie tym sugerować . Zastanawiam sie nad przepuchliną (nie można tego w zupełności wykluczyć ) ale wtedy po jedzenie (pełny brzuch ) "guzek " by sie powiększał, a potem znowu zmniejszał.
Bedę monotematyczna ale psa musi zbadać lekarz .