Vailet Posted June 1, 2014 Author Posted June 1, 2014 Jeszcze nie mam fot :eviltong: Ogolnie bylo ok, tylko Gru chyba nie zalapal jeszcze o co chodzi, na poczatku zamiast gryzakiem byl zainteresowany pozorantem i to na niego szczekal, gryzak mial gdzies. Kolejne wejscie-najgorsze pies flak zabity totalnie. Trzecie ladnie napalal ze na gryzak, zlapal i trzymal mocno, mam cale rece obtarte XD. Dzisiaj dobrze sie zaczelo, ale byl rozkojarzony. fotałki jak dostane to wstawie :eviltong: Pozorant powiedzial ze mam niesamowite podejscie i on to by mi dal uzytka :lol: A na dowidzenia pani z hodowli powiedziala ze moze mi dac psa z jej hodowli nawet za darmo :evil_lol: Jestem lepsza od Grubego! Quote
Baski_Kropka Posted June 1, 2014 Posted June 1, 2014 Mocno wgryzłaś się w gryzak i nie chciałaś odpuścić? :evil_lol: Quote
Vailet Posted June 1, 2014 Author Posted June 1, 2014 Tak! mam najlepszy chwyt! :evil_lol: Jeszcze pan pozorant bardzo chwalil nasza wieź i mowil ze on by byl super na posluszenstwo bo jest we mnie wpatrzony, musze pomyslec o obi Quote
agutka Posted June 1, 2014 Posted June 1, 2014 ja miałam iść no to ale Ledy w tym za bardzo nie widzę bo zamiast gryzaka złapałaby chętnie najbliższego psa, ale nie mówię że nie pójdę bo facet jest naprawdę godny polecenia :) Aśka od Hogana ma foty i kazała się na fejsie odzywać;) czyli wrażenia ok :) Quote
Vailet Posted June 1, 2014 Author Posted June 1, 2014 Ja wiem ze Asia ma i juz dalam jej swoja poczte, ale pisala ze jest juz troche zmeczona wiec pewnie jutro będą ;) Mi podobalo sie bardzo, Gruby bal sie tylko dzwieku bata i byl potem przerazony, ogolnie niepewnie sie zachowywal jak byl w kennelu albo przywiazany, jak wchodzil na plac byl szczesliwy, ale jak mowilam troche nie ogarnia o co chodzi. Nie wiem czy brnąc w ipo czy zaczac obi i skupic sie na tym. Chociaz nie ukrywam ze mi ipo sie najbardziej podoba z psich sportow :eviltong: Quote
agutka Posted June 1, 2014 Posted June 1, 2014 wiesz tu się nie masz co dziwić, pies był pierwszy raz nikt go tego nie uczył także ogarnie ;) Jedna laska z psem trenuje obi, ipo i coś tam jeszcze kwestia jest tylko finansowa a kumaty pies wszystko załapie ;) Ja też IPO uważam za najlepszy psi sporcik nie wspominając o PBS:evil_lol: Quote
Amber Posted June 1, 2014 Posted June 1, 2014 O, to u ciebie odwrotnie niż u mnie... U mnie pies w miarę fajnie, za to ja do dupy :evil_lol: Możesz spróbować jeszcze raz, w końcu trening czyni mistrza ;) Jednak jak się Gru nie przekona, to szkoda go męczyć. Nie każdy pies ma odpowiednią psychikę do IPO. Ja z Jarim miałam odwrotny problem, pies się nakręcał za bardzo i był przy tym nerwowy co też nie kończyło się dobrze, bo raz zamiast na rękaw poszedł na nogę pozoranta :evil_lol:, do tego przenosił gryzienie z rękawa na przewodnika w chwili odbierania rękawa ;) Niby jedno "kłap", ale paszczę i ząbki doberman ma długie ;) Myślę, że to było do wypracowania, ale Jari jest bardzo popędliwy. Dlatego pies do IPO powinien mieć spokojny, opanowany i pewny charakter. Nie lękliwy, ani nie nerwowy. Ten sport bardzo szybko odsłania słabe strony psa. Quote
Vailet Posted June 1, 2014 Author Posted June 1, 2014 Teraz mam z nim cwiczyc gryzakami, zeby polubil sie nimi bawic, zobaczymy co bedzie, nastepny trening za dwa tygodnie, jeszcze nie wiem czy jade, wszystko zalezy od postepow z gryzakami ;) Quote
Dioranne Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Ujawniam się. Gruby w połączeniu ze spacerowym leniem Tofikiem bardzo mi się podoba, więc proszę o więcej zdjęć. :loveu: Szczególnie mile widziane takie z minką Tofika w stylu zabierz mnie na spacer, a stracisz palce. :diabloti: W sobotę widziałam yorki w świecących się kokardach, z pieluchami na tyłku i wożone w wózeczku - muszę się otrząsnąć, zapodaj odważnego Tofika. Quote
Vailet Posted June 2, 2014 Author Posted June 2, 2014 Hahaahah dam zdjecie jego nowego ubranka ktore mama mu przywiozla z wyjazdu :evil_lol: Quote
Baski_Kropka Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Mnie się wydaje, że po jednym razie nie ma co zakładać, że to nei to, skoro tobie się podobało i psu momentami też. Psie lęki można wypracować. No chyba że tam na placu nie ma miejsca i czasu na przystosowanie psa to tych wszystkich dźwięków i okoliczności. Wtedy bum zrezygnowała i nie dla tego że pies się nie nadaje, a dla tego, że szkoleniowiec i pozorant powinien wiedzieć jak to rozwiązać i pomóc w tym... Ale to tylko moja opinia :P Quote
Vailet Posted June 2, 2014 Author Posted June 2, 2014 Pozorant akurat jest super, widac ze sie za i wie co robi. Wiem ze wszystko jest do wypracowania, tylko ze chcialabym zeby to polubil, zobaczymy. Fajna socjalka w sumie, bo nawet jak tylko tam siedzi to z czasem sie przyzwyczai do tych wszystkich dziwnych dzwiekow Quote
Amber Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Hobbystycznie można wszystko ;) Ale jak pisałam IPO szybko obnaża braki w charakterze i na pewno trudniej takiemu psu, jak i właścicielowi robić postępy w takim czasie i takim stopniu zaawansowania niż wtedy kiedy pies ma dobry charakter od samego początku. Dlatego powstały linie użytkowe niektórych ras, bo eksteriery miały takie braki, że nie dawały sobie rady na placu. Oczywiście istnieją wyjątki w jedną i druga stronę, jak we wszystkim. Inna sprawa dlaczego w IPO zaczynają startować rasy, których się wcześniej nie oglądało, a znikają te, które były kiedyś bardzo popularne? Ot, zmieniają się charaktery, rasy się psują, hodowcy produkują wyprane z popędów kukły. Amerykańskie dobermany w większości nigdy na oczy nie widziały pozoranta ;) Wypracować można niby wszystko, ale np. strach na strzał to dość poważna wada u psa obronnego i na teście taki pies został by z placu wylany, żeby się nie daj Boże nie rozmnożył :eviltong: Oczywiście jak jest w realu to każdy wie... Tutaj sobie można poczytać jak taki test wygląda http://www.zkwp-szkolenie.pl/do_pobrania/testy/testy_regulamin_ras_obronczych.pdf Gru reprodukcja nie grozi więc bawić się może do woli :lol: Quote
Vailet Posted June 2, 2014 Author Posted June 2, 2014 Poczytam sobie, dzieki ;) Nie mam złudzeń ze bedziemy mistrzami, ale nawet ze wzgledu na mnie, bo za kilka lat moze wezme kolejnego psa, z ktorym od poczatku chce isc w tym kierunku, i warto byloby cos wiedziec. Z Grubym chyba pójdę bardziej w stronie obi i dla zabawy frisbee bo w tym jest dobry i to lubi ;) w ogole robi wielkie postepy co do przywolywania, agresji do psow i ludzi. Bez obaw juz go puszczam ze smyczy w miejscach gdzie chodza ludzie z psami, odwołuje sie i ogolnie super. Cwicze z nim teraz warowanie przy nodze i cos tam wychodzi, ale do ideału jeszcze daleko :eviltong: Quote
Amber Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Dlatego napisałam, że wypracować można (prawie) wszystko, ale szkoda ciągać psa na coś co go stresuje i nie bawi, skoro są inne fajne rzeczy do robienia :) Niektórzy wielcy sportowcy pozbywają się szybko psów w których nie ma "potenszjal" ale całe szczęście tutaj jest inaczej ;) Trzeba obserwować psa, wiedzieć kiedy powiedzieć "dość" i tyle. Quote
Vailet Posted June 6, 2014 Author Posted June 6, 2014 Snilo mi sie ze wzielam ze schronu amstaffa.. Bosz :lol: moze to sen proroczy? :evil_lol: Quote
chita Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Vailet napisał(a):Snilo mi sie ze wzielam ze schronu amstaffa.. Bosz :lol: moze to sen proroczy? :evil_lol: Noooo pewnie tak, nie dyskutuj z przeznaczeniem:diabloti:, mam nawet fajna astke do adopcji, gdzie podrzucic?:cool3::evil_lol: Quote
rashelek Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 A tu co taka cisza i zdjęć żadnych nie ma? :eviltong: Quote
Vailet Posted June 8, 2014 Author Posted June 8, 2014 (edited) a bo czekam na zdjęcia z ipo cały czas, i nie chce dawać innych żeby wiesz, ta ipowska atmosfera nie uciekła..... :lol: wczoraj na spacerze jakieś dwie dziewczynki szły z mamą, gdy przechodziłam zaczęły krzyczeć "rottweiler, rottweiler" :lol: zamówiłam obroże za moje ostatnie pieniądze, masakra :evil_lol: Toffika ostatnio nie widuje, już prawie wyprowadził się na działkę z moją mamą :eviltong: Edited June 8, 2014 by Vailet Quote
Ty$ka Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 W takim razie jak przyjdzie, to się pochwal :loveu: Buhahaa, Toffik ma rację, że ucieka od sadystki :p Quote
Aga*Lis Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 Vailet napisał(a):a bo czekam na zdjęcia z ipo cały czas, i nie chce dawać innych żeby wiesz, ta ipowska atmosfera nie uciekła..... :lol: Jasne, jasne, po prostu żadnych nie masz :evil_lol: Quote
Vailet Posted June 9, 2014 Author Posted June 9, 2014 pfffy! :shake: zamówiłam purine z jagnięciną żeby zmienić im smak, ciekawe co będzie. I konga :evil_lol: Quote
Recommended Posts