Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć, mam problem z moją prawie 5 letnią suczką, która szczeka na balkonie gdy tylko zobaczy jakiegokolwiek psa. Próbowałam ją zabierać do domu gdy tylko zaczynała szczekać i nie wypuszczałam na balkon i to nie pomaga bo w momencie gdy ona zacznie szczekać wraca do domu bo wie, że i tak ktoś ją z balkonu zabierze. Zanim zacznie szczekać najpierw podnosi ogon i się jeży na karku i zaraz zaczyna szczekać. Gdy ktoś siedzi na balkonie z nią to ona się zjeży ale siedzi cicho. Osłonięcie balkonu też nie wchodzi w grę bo wtedy też szczeka i jest gorzej zaczyna szczekać na jakikolwiek dźwięk.
Od razu dodam, że na pewno nie robi tego z nudów gdyż codziennie się szkolimy. Spacer trwa około godziny - półtora więc pies wraca do domu zmęczony :)
Jest to uciążliwe bo latem nie ma możliwości otworzenia całego balkonu tylko na wywietrznik. Proszę o pomoc bo już sama nie mam pomysłu jak ją tego oduczyć.

Posted

suzuno napisał(a):
Cześć, mam problem z moją prawie 5 letnią suczką, która szczeka na balkonie gdy tylko zobaczy jakiegokolwiek psa. Próbowałam ją zabierać do domu gdy tylko zaczynała szczekać i nie wypuszczałam na balkon i to nie pomaga bo w momencie gdy ona zacznie szczekać wraca do domu bo wie, że i tak ktoś ją z balkonu zabierze. Zanim zacznie szczekać najpierw podnosi ogon i się jeży na karku i zaraz zaczyna szczekać. Gdy ktoś siedzi na balkonie z nią to ona się zjeży ale siedzi cicho. Osłonięcie balkonu też nie wchodzi w grę bo wtedy też szczeka i jest gorzej zaczyna szczekać na jakikolwiek dźwięk.
Od razu dodam, że na pewno nie robi tego z nudów gdyż codziennie się szkolimy. Spacer trwa około godziny - półtora więc pies wraca do domu zmęczony :)
Jest to uciążliwe bo latem nie ma możliwości otworzenia całego balkonu tylko na wywietrznik. Proszę o pomoc bo już sama nie mam pomysłu jak ją tego oduczyć.

Znam wiele przypadków właśnie ONKów które reagują w ten sposób. To nie jest jakaś inszość. ONki z reguły są dobrymi stróżami i niektóre zachowania mają po prostu we krwi. Znam też 2 owczarki które w życiu nie szczekały na inne psy ale znam też takie które strasznie się pienią na widok innego psa. Częstym problemem jest zawalona socjalizacja w bardzo młodym wieku pieska. Jak się szkolicie? ile razy wychodzi na pole?

• 2 weeks later...
Posted

Miałam dwa owczarki, które od szczeniaka były socjalizowane z innymi psami, częste spacery, spotkania ze zwierzakami, nie tylko psami ale też krokwi na łące, kotki, koniki itp. Psy tej rasy wymagają dużo czasu i pracy, bo jak napisał przedmowca, sa to dobre psy strozujace, sa czujne i szybko reagują na różne czynniki :) przede wszystkim - czego się Uczucie? Jak długo pies jest u Ciebie?
uczycie? Ile

Posted

Pochrzanilo mi się coś z tel i dlatego tak kontynuuje. Więc tak... Jak długo pies chodzi luzem? Jak długo trwa sytuacja z balkonem? Proponowałabym skupiać na balkonie uwagę psa na czym innym, chwalwnie za dobre zachowanie, nie wyprowadzaj psa z balkonu, ale nie pozwalaj mu na złe zachowanie. Pokaz, że balkon i psy w żaden sposób mu nie zagrażają.