Wasylek Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Pies mojej babci (8 mies) ma na tylnych łapach piąty palec z pazurem na jednej a na drugiej sam pazur . Raz miał obcinane ale ostatnio to zaniedbalismy i psiakowi przerosły te dwa pazurki. Nie wiem czy rdzeń pazura też się wydłużył? Lepiej samej to obciąć (nigdy nie przycinałam) i na jakiej długości? Z góry dzięki za odpowiedź :) Quote
gryf80 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 obetnij konce jak sie obawiasz,albo w po.łowie długości pazura.jeśli ma jasne pazury to zywa część-różowa widać Quote
Wasylek Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Właśnie o to chodzi że on ma czarne pazury :/ No to przytniemy końcówki A jeszcze takie pytanko na zapas jakbym mu przypadkiem za krótko przycięła (bo jest wiercipiętą ) to jak z krwawieniem? Duzo krwi? Jak zatamowac? Quote
IZMADO Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Kiedy mój pies do mnie trafił, też miał przerośnięte pazury. Zaczęłyśmy od obcinania po milimetrze, dosłownie! Najpierw końcóweczki, za miesiąc znowu tyle samo, później po dwóch miesiącach... I tak dalej. Doszłyśmy już do etapu obcinania pazurków co miesiąc o jakieś 3 milimetry. I jest już w porządku. Moja suka nie ściera pazurków i dziś stwierdzam, że ma w końcu taką długość jaką chciałam, żeby miało. Zajęło nam to jakieś 15 miesięcy ;) Także radzę się nie spieszyć, bo pies może mieć złe skojarzenia. Przy ostatnim obcinaniu, moja suka sama z siebie podawała mi kolejne łapki :loveu: mimo, że obcinanie pazurków bardzo przeżywa. Ale odpowiednia motywacja w trakcie i odpowiednio wysoka "nagroda" za dzielność poskutkowała jej cierpliwością w trakcie zabiegu. Suka też ma czarne pazurki. Quote
Wasylek Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 O tyle dobrze że on tę "normalne" sciera tylko te "dodatkowe" co nie dotykają ziemi mu przerosły. Dzięki za radę spróbujemy "stopniować" długość pazurków Quote
kasikz Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 Ja kiedyś przycięłam za bardzo czarny pazur, poleciało trochę krwi, było trochę pisku. Podobno to jest dość bolesne i zgadzam sie z tym, bo od tego czasu mam problem z podcinaniem pazurów :( Quote
Recommended Posts