anecimierek Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 Przeszukałam forum, ale nie znalazłam podobnego problemu. Mój piesek przed spacerem dość często dostaje chyba wzwodu, nie może się wtedy wyprostować i skula się, kręci w kółko i wykonuje charakterystyczne ruchy jak przy kopulacji, trwa to z minute. Potem długo wylizuje, dopiero potem wstaje i znowu jest wszystko ok. Często się zdarza to dokładnie przed spacerem, jak ubieram mu już szelki i mamy wychodzić. Ale widać, że dolega mu to i nie jest to dla niego zbyt przyjemne, przynajmniej na moje oko. Poza tym napletek jest lekko rozwarty i czerwony od środka, widać to dopiero jak się przyjrzy. Nie jestem pewna, czy to taka "radość" ze spaceru, czy jakaś dolegliwość. Żaden z moich psów tak nie miał :roll: Quote
maartaa_89 Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 anecimierek napisał(a):Przeszukałam forum, ale nie znalazłam podobnego problemu. Mój piesek przed spacerem dość często dostaje chyba wzwodu, nie może się wtedy wyprostować i skula się, kręci w kółko i wykonuje charakterystyczne ruchy jak przy kopulacji, trwa to z minute. Potem długo wylizuje, dopiero potem wstaje i znowu jest wszystko ok. Często się zdarza to dokładnie przed spacerem, jak ubieram mu już szelki i mamy wychodzić. Ale widać, że dolega mu to i nie jest to dla niego zbyt przyjemne, przynajmniej na moje oko. Poza tym napletek jest lekko rozwarty i czerwony od środka, widać to dopiero jak się przyjrzy. Nie jestem pewna, czy to taka "radość" ze spaceru, czy jakaś dolegliwość. Żaden z moich psów tak nie miał :roll: moze bardzo sie ekscytuje spacerem? gdy pies sobie nie radzi z emocjami pojawiaja sie tego typu sytuacje. moze warto odwrazliwic go na szelki? zakladac mu je tez w trakcie dnia? jak zachowujesz sie przed wyjsciem na spacer? czy pies sie wtedy mocno pobudza (biega, szczeka)? Quote
anecimierek Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 No właśnie on w ogóle nie jest bardziej pobudzony przed spacerem, nie szczeka, nie skacze. Odżywia się dopiero na zewnątrz, a w domu cierpliwie czeka aż mu się założy szelki. Po prostu co któryś spacer nagle zaczyta tak robić. Ja też jakoś nie staram się go dodatkowo podekscytować. On ma już 5 lat, nie jest kastrowany. Quote
Martens Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 Pies może nie okazywać ekscytacji, ale właśnie w ten sposób odreagowywać emocje związane ze spacerem. Ja mam psa wykastrowanego od półtora roku, a nadal zdarzają mu się takie sytuacje przed spacerem, karmieniem czy jakimiś sportami. Tyle że u was to niepokojące, że psu to wyraźnie przeszkadza i widać podrażnienie. Przeszłabym się do weta, może pies od tego ciągłego grzebania przy "interesie" dostał zapalenia napletka, i trzeba to podleczyć. Quote
anecimierek Posted March 19, 2014 Author Posted March 19, 2014 W takim razie nie pozostaje nic, jak to sprawdzić. Dzięki za pomoc :) Quote
Recommended Posts