Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie ;) Mam 4 msc shihtzu.
Jest koloru beżowego z białym krawatem ( widac na fotce)
Na fotkach na górze jest 1.5 tygodnia po kąpieli, a na zdjeciach na dole, tuż po wysuszeniu.
Głownym problemem, jest to, że pies po kąpieli jest czyściutki, wyjdzie 3 razy na dwór i jego biel już jest szara.
Macie jakieś pomysły, aby biel utrzymywała sie dłużej jako "biel" a nie "szarość" ?
Dodam, że mamy szampon dr.Seidla dla szczeniąt.

Posted

Tak..postawić pieska na półkę...i nie wypuszczać na dwór... ;)
Taki szczenięcy włos łatwo łapie kurz,stąd to przyszarzenie...jest odżywka z K9,która m.in. powoduje ,że pies nie brudzi się tak szybko,ale nie wiem czy byłby odpowiednia dla szczenięcia...

Posted (edited)

Ja mam maltańczyka i używam o wiele więcej kosmetyków dla niego. Przede wszystkim sam szampon z czasem nie wystarczy, jeśli będziesz chciała utrzymywać psa w długim włosie. Potrzebna będzie odżywka, wówczas włos będzie o wiele lepiej się rozczesywał, nie będzie tak łapał brudu. Gdybym nie użyła porządnej odżywki to mój pies ubrudziłby się nawet kałem po wypróżnieniu :p.

Ja dla swojego psa używam podczas jednej kąpieli aż 3 szamponów, potem odżywka do spłukiwania, potem jeszcze przy rozczesywaniu odżywka w piance bez spłukiwania :). No trochę tego jest, ale pies wygląda ślicznie ;).
Oprócz tego mam jeszcze spray ułatwiający rozczesywanie, ale używam go w te wszystkie dni, gdy pies nie jest kąpany.
I nie jest to pies wystawowy, ale po prostu zadbany z długim włosem.
Nie jest papilotowany.

I co istotne, to jest pies, który prowadzi normalne życie jak każdy inny mój kundelek, tj. nie załatwia się do kuwety, wychodzi na zewnątrz w każdą pogodę. Jak jest deszczowo, to niestety muszę myć go po każdym spacerze (łapki, brzuszek, pyszczek).

Edited by toyota
Posted

Generalnie kosmetyki trzeba dobierać do każdego psa indywidualnie...
U mnie sprawdza się dla shih Botaniqa - seria Love me Long (szampon i odżywka) + pryskanie pod koniec suszenia też Botaniqi detanglerem (tzw.rozkołtuniacz).
Świetne są kosmetyki K9 + odżywka aloesowa.
Dużo zależy też od tego,jakie fundusze chcesz przeznaczyć.

Posted (edited)

Fryzjerka, do której chodzimy używa Botaniqa i jest bardzo dobry efekt. Ja używam w domu Plush Puppy, ale to drogie kosmetyki i nie wiem czy warte aż tak swojej ceny. Miałam wcześniej All Systems i nie widzę szczerze mówiąc różnicy.

Z Plush Puppy rewelacyjna jest pianka, ale to do długiego włosa.

Plush Puppy: http://www.plushpuppy.pl/

All Systems: http://www.1allsystems.pl/

Dużo fajnych kosmetyków znajdziesz poza tym w sklepie germapol: http://germapol.istore.pl/ , gdzie zaopatrują się profesjonalne salony, ale też mogą kupować indywidualni klienci.

Myślę, że może użycie odżywki na krótkim włosie trochę pomoże w tym, że biały krawacik nie będzie się tak brudził, ale cudów bym nie oczekiwała ;).

Edited by toyota
Posted

Tylko jednak ja mam zwykły dla szczeniąt. A tam, jednak pisze, że "dokładnie usuwają zanieczyszczenia z jasnej okrywy włosowej."
"[FONT=arial black][FONT=arial black]zastosowano również ekstrakt z rumianku, który pomaga w usunięciu zabrudzeń z jaśniejszych partii włosa"[/FONT][/FONT]

Posted

Ja odzwyczaiłam się od stosowania takich zwykłych tanich szamponów przy owczarku podhalańskim. Kupiłam mu Jean Pierre Hery szampon wybielący i podczas kąpieli, która dosyć dlugo trwała, wyżarło mi ręce do łokci od szamponu. Moja skóra była podrażniona, szczypiąca i zaczerwieniona. Bynajmniej nie jestem alergikiem. Jesli chodzi o skórę psa, to trudno powiedzieć, czy miał dyskomfort, sierść gęsta, więc nie było widać.
Dlatego zaczęłam kupować dla niego szampomy All Systems i nigdy nie miałam problemu ze skórą.

Jakoś nie wierzę w te szampony za 10 -20 zł. To tylko detergent, który umyje, ale wątpię by miał jakieś składniki pielęgnacyjne, olejki, wyciągi i inne, które są w opisie, to tylko reklama. Nie za taką cenę.

• 6 years later...