Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kurcze. Dbam o komfort życia moich psiaków i nie chciałabym serwować im takie "przyjemności", jakie dają te różne obroże antyszczekowe :shake:
Chyba jedynie zdecydowałabym się na dyski, choć ukrycie przed psami kto je rzuca czasem może być trudne.
Ogromnie Wam dziękuję. Bardzo pomogły mi w podjęciu decyzji Wasze wypowiedzi.
Obrożom antyszczekowym mówię zdecydowane NIE :mad: :)

Posted

To ja na koniec się wtrącę i napiszę, że jeśli ktoś miałby skuteczną metodę nauczenia psa nieszczekania w okreslonych sytuacjach na komendę "cicho", to chętnie przytulę taki sposób :) Oczywiście, wszelkie brzęczące dyski i inne dźwiękowe ulepszacze metody odpadają :P

Moja psina szczeka, gdy widzi, że podchodzę do domofonu lub drzwi - domyśla się, że ktoś idzie. A nie słyszy dzwonka/pukania ;)

Posted

Elik, rzucaj w takich sytuacjach, kiedy pies nie zwraca na Ciebie uwagi i jest zajęty dalszym ujadaniem pomimo Twojego "fe". Nagradzaj za ciszę, odwracaj uwagę smakołykami. Też nie powinno być tak, że psiak skarcony nie wie co ma zrobić zamiast szczekania. Może to być komenda "na miejsce", albo coś innego w zastępstwie.

gluchypies a podchodzenie wielokrotnie do drzwi, żeby psa odczulić? Tak się robi z psami, które histeryzują po wyjściu właściciela z domu. Wychodzi się wiele razy, wraca od razu albo za chwilę.. Generalnie kręcisz się przy drzwiach, a nic się nie dzieje i po czasie pies ignoruje te sytuacje.

Posted

Poczytała sobie i odetchnęłam z ulgą,już myślałam że tylko ja mam problem ze szczekaniem.Co ciekawe - tymczasy dają się przywołać do porządku - wystarczy że zawołam -przestają wrzeszczeć i przybiegają natychmiast (osiągnęłam to nagradzając smaczkami).
Za to nasze osobiste ogony są niereformowalne - smaczki nie działają.Ale spróbuje z rzucaniem,choć czarno to widzę

Posted

gluchypies napisał(a):
...jeśli ktoś miałby skuteczną metodę nauczenia psa nieszczekania w okreslonych sytuacjach na komendę "cicho", to chętnie przytulę taki sposób :) ...

Ja także chętnie przytulę i dodatkowo uściskam :p

an1a napisał(a):
Elik, rzucaj w takich sytuacjach, kiedy pies nie zwraca na Ciebie uwagi i jest zajęty dalszym ujadaniem pomimo Twojego "fe". Nagradzaj za ciszę, odwracaj uwagę smakołykami. Też nie powinno być tak, że psiak skarcony nie wie co ma zrobić zamiast szczekania. Może to być komenda "na miejsce", albo coś innego w zastępstwie.
...

Ma sens to nagradzanie za ciszę i wysyłanie na miejsce. Na pewno spróbuję tej metody :)

Dzięki :Rose:

Posted

an1a napisał(a):

gluchypies a podchodzenie wielokrotnie do drzwi, żeby psa odczulić? Tak się robi z psami, które histeryzują po wyjściu właściciela z domu. Wychodzi się wiele razy, wraca od razu albo za chwilę.. Generalnie kręcisz się przy drzwiach, a nic się nie dzieje i po czasie pies ignoruje te sytuacje.

Tak, masz rację. Znam tą metodę i wiem, że jest skuteczna - przetestowałam na moim huskym.

Tylko do tej pory się nie zebrałam na wypróbowanie jej na Czarze. Muszę to zrobić. Dzięki za przypomnienie! :)

ps. A ona przy wychodzeniu też histeryzuje, więc jej się przyda to odczulanie. Teraz widzę, że dopytuję się, a podstawowej metody nie użyłam, żeby ją tego oduczyć... :oops:

Posted

cancer43 napisał(a):
...tymczasy dają się przywołać do porządku - wystarczy że zawołam -przestają wrzeszczeć i przybiegają natychmiast (osiągnęłam to nagradzając smaczkami)...

Moja tymczasowiczka mamcia, jak zacznie szczekać, to nie za bardzo ma ochotę przestać :(

Posted

elik napisał(a):
Moja tymczasowiczka mamcia, jak zacznie szczekać, to nie za bardzo ma ochotę przestać :(

U nas najbardziej wrzaskliwy jest jamnik mojego TZ-a.On zaczyna,a reszta się nakręca.
Ale jemu wszystko wolno,ja nie mam nic do powiedzenia,bo to synuś najukochańszy.
Kiedy TZ-a nie będzie w domu,spróbuję z rzucaniem,napiszę czy odniesie jakiś skutek.
Aha,i jeszcze sprawa mleka - wszystkie uwielbiają mleko,nie zdarzyło się żeby ktoremuś zaszkodziło.Nawet jak Biedron wsadził głowę do wiaderka ze świeżo udojonym mlekiem i ,zanim zauważyliśmy,wychłeptał co najmniej 2 litry

Posted

Z bazarku imiennego dotarły wpłaty:

Besia11 10 zł
mdk8 20 zł
Alla Chrzanowska 20 zł
salibinka 20 zł

Dziękujemy:smile::smile::smile::smile:

Posted

[quote name='ewu'][B]Z bazarku imiennego dotarły wpłaty:[/B]

[SIZE=3][B] Besia11 10 zł
mdk8 20 zł
Alla Chrzanowska 20 zł
salibinka 20 zł

Dziękujemy:smile::smile::smile::smile:[/B][/SIZE][/QUOTE]

Ode mnie to była wpłata stała za kwiecień, nie brałam udziału w bazarku imiennym.

Posted

[quote name='Mazowszanka2']Chciałabym upewnić się: czy skarbnikiem rodzinki jest ewu ?[/QUOTE]

Oczywiście :) Osobisty skarbnik rodzinki.

Posted

[quote name='elik']Oczywiście :) Osobisty skarbnik rodzinki.[/QUOTE]

To w takim razie przelałam na konto ewu 111 zł dla Rodzinki :)
Basiu, potwierdź na wątku bazarkowym: [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/251699-S%C5%81OIKOWO-II-ZAKO%C5%83CZONY-rozliczam[/url]

Posted

Ja niestety z nauką szczekania nie pomogę, bo mój Bandzior drze japę non stop, nawet w nocy jak ktoś schodzi/wchodzi po klatce to leci do drzwi i szczeka, a potem udaje zaspanego i drapie w łóżko, żeby go wsadzić, bo sam nie ma siły wskoczyć:evil_lol:
Ale widzę, że Ciotki sypią pomysłami z rękawa i mam nadzieję, że któryś pomoże :)
Elik, kiedy zaczynamy ogłaszać maluszka? Bo mamusię to pewnie po sterylce dopiero:)

Posted

[quote name='Alla Chrzanowska']Ode mnie to była wpłata stała za kwiecień, nie brałam udziału w bazarku imiennym.[/QUOTE]
Oj najmocniej przepraszam, ślepa jestem :):)
Tak oczywiście o jest stała deklaracja a nie bazarek imienny.
Jeszcze raz bardzo przepraszam ale mam remont i co chwilę mnie wołają i pomyliłam się wpisując wpłaty do rubryk.

Posted

[quote name='Mazowszanka2']To w takim razie przelałam na konto ewu 111 zł dla Rodzinki :)
Basiu, potwierdź na wątku bazarkowym: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/251699-SŁOIKOWO-II-ZAKOŃCZONY-rozliczam[/URL][/QUOTE]
Rodzinka bardzo piękniście dziękuje :loveu: :buzi::iloveyou::Rose:

[quote name='paula_t']Ja niestety z nauką szczekania nie pomogę, bo mój Bandzior drze japę non stop, nawet w nocy jak ktoś schodzi/wchodzi po klatce to leci do drzwi i szczeka, a potem udaje zaspanego i drapie w łóżko, żeby go wsadzić, bo sam nie ma siły wskoczyć:evil_lol:
Ale widzę, że Ciotki sypią pomysłami z rękawa i mam nadzieję, że któryś pomoże :)
Elik, kiedy zaczynamy ogłaszać maluszka? Bo mamusię to pewnie po sterylce dopiero:)[/QUOTE]
Cwaniak z Twojego Bandziora, wie na co może sobie pozwolic ;)
Myślę, że maluszka mozna byłoby juz ogłaszać. Co prawda 7 kwietnia czekają ich oboje szczepienia, ale jeśli ktoś będzie zdecydowany, a okaże się odpowiednim domem dla malucha, to poczeka. Ogłoszenia bardzo prosiłabym na Kraków. Chciałabym mieć malca pod kontrolą i dopilnować w odpowiednim czasie kastracji. Chyba, że macie inne propozycje.
Mamuśkę czeka sterylka i to nie wcześniej jak w 2 tyg. po szczepieniu więc na razie nie ogłaszajmy jej.

[quote name='ewu']Oj najmocniej przepraszam, ślepa jestem :):)
Tak oczywiście o jest stała deklaracja a nie bazarek imienny.
Jeszcze raz bardzo przepraszam ale mam remont i co chwilę mnie wołają i pomyliłam się wpisując wpłaty do rubryk.[/QUOTE]
Basiu, tylko ten się nie myli, kto nic nie robi. A w dodatku masz w domu remont.

Posted

[quote name='Mazowszanka2']To w takim razie przelałam na konto ewu 111 zł dla Rodzinki :)
Basiu, potwierdź na wątku bazarkowym: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/251699-SŁOIKOWO-II-ZAKOŃCZONY-rozliczam[/URL][/QUOTE]

[h=2][/h] [SIZE=3][B]Pieniądze w kwocie 111 zł na koncie rodzinki:smile:
Dziękujemy:smile::smile::smile:[/B][/SIZE]

Posted

[quote name='elik']...
Myślę, że maluszka mozna byłoby juz ogłaszać. Co prawda 7 kwietnia czekają ich oboje szczepienia, ale jeśli ktoś będzie zdecydowany, a okaże się odpowiednim domem dla malucha, to poczeka. [COLOR=#800080][SIZE=3]Ogłoszenia bardzo prosiłabym na Kraków. Chciałabym mieć malca pod kontrolą i dopilnować w odpowiednim czasie kastracji. [/SIZE][/COLOR][COLOR=#0000cd][SIZE=3]Chyba, że macie inne propozycje.[/SIZE][/COLOR]
Mamuśkę czeka sterylka i to nie wcześniej jak w 2 tyg. po szczepieniu więc na razie nie ogłaszajmy jej...[/QUOTE]
Bardzo Was proszę powiedzcie czy może być tak jak ja proponuję, czy macie może inne propozycje w kwestii ogłaszania.

Posted

[quote name='elik']Bardzo Was proszę powiedzcie czy może być tak jak ja proponuję, czy macie może inne propozycje w kwestii ogłaszania.[/QUOTE]
[B]Elu koniecznie trzeba go ogłaszać i myślę,że opcja "Kraków" jest idealna.
Zawsze będziesz mogła na miejscu wszystkiego dopilnować.
[/B]

Posted (edited)

[quote name='ewu'][B]Elu koniecznie trzeba go ogłaszać i myślę,że opcja "Kraków" jest idealna.
Zawsze będziesz mogła na miejscu wszystkiego dopilnować.
[/B][/QUOTE]

Bardzo dziękuję :)

Paula_t bardzo proszę czyń swoją powinność ;)

Edited by elik
Posted

Maluszek od wczoraj ma luźną kupkę :(
Chyba zaszkodziło mu jedzenie mamci, bo choć Nutka ma już niewiele pokarmu, to jednak Elik gdy tylko nadarzy się okazja ssie ją tak mocno, że słychać w całym niemal mieszkaniu :)
A może udało mu się podjeść nieco dużym ?
Czym można mu poprawić kupkę ?