Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W ubiegłym tygodniu wpadł mi w oko taki post Irenki Pipi na fb:

"Przed chwilą kolejny telefon. . . .pani Ireno, ratunku. Dzwoniła pani, ktorej corka znalazła skrajnie wyczerpana mloda owczarkopodobna długowłosą suke. Było to okolo tygodnia temu. Gmina przejeła te suke do tak zwanego punktu przetrzyman do kojca bez budy. Dali jej witaminy, odpchlili odrobaczyli. Az do dzisiaj, czyli suka była tam około tygodnia. Okazało sie, ze niby ją ktos w nocy wypuscił i teraz juz gmina jej nie chce przyjąć. Policja nie pomoze, Gmina nie ma w tym roku podpisanej umowy z Radysami. Zostało na tym, ze suke wzieła do siebie kobieta, ktora jest śmialo moge powiedziec, ze śmiertelnie chora, nie chodzi. Ma włąsne psy, a te suke trzyma od rana na ganku. Nie wiem, nie widzialam, nie ma zdjec suki, ale podobno bardzo ładna tylko chuda. Kobieta prosi mnie o pomoc. Mnie szczeka opadła, bo nie wiem co robic.
Moge jedynie prosic tu o pomoc. Rzecz sie dzieje w miejscowosci Czeremcha. Moze jest ktos, kto mieszka w poblizu i mogłby zaopiekowac sie sunią."

Jako że nastałą wiosna i mój depresyjny zimowy nastrój jakoś sie ulotnił NIEWIELE MYŚLĄĆ (podkreślam, bo gdybym pomyśłał raczej nie brałabym 6 bezdomniaka sobie na głowe) zadzwoniłam do Pipi że wezmę tę sunię. Już na drugi dzień Irenka z SOniamalutka wsiadły w samochód zrobiły ok 500 km i Brena jest u mnie.
Sunia jest duuuża. waży 32 kg a chudzina..:(. Jak sie ją odkarmi to jak nic z 38 kg bedzie ważyć.
Pcheł w tach ilościach dawno nie widziałąm :(, kołtuny brudna pozlepiana siersc.
Podczas wycinania kołtunów z ogona okazało sie że jest on złamany w połowie. Wygląda że suni to nie przeszkadza, i nie boli.
Dziwnie też stawia łąpki, tak jej dupka podskakuje jak chodzi. Może to brak mieśni :(, a może inne przyczyny? czeka nas wizyta u ortopedy

Charakter Brena na fajny: karna, wpatrzona w człowieka, tylko on sie liczy.. Z psami sie dogaduje, podchodzi grzecznie sie przywitac, z suczkami nie próbowałam bo poznaly sie przez płot i była niezła afera.

Jeśli ktoś chciałby Brenę wspomóc workiem wysokoenergetycznej karmy bede wdzięczna. Srodki na kleszcze tez by sie bardzo przydały. Już we wtorek mamy umówioną sterylizacje, wiosna - nie chcę żeby mnie zaskoczyła cieczką..

Zęby ma białe , ale przytarte, myślę że ma 3-4 lata i napewno rodziła.

Brenka

tu widac jak jej sie ten ogonek załamuje

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zawiozłam ja dziś na sterylizację. Przy okazji narkozy bedzie mieć prześwietlenie bioderek.
Trzymajcie kciuki za dziewczynkę.

Posted

Może warto byłoby szybciutko zapytać na wątku sterylizacyjnym, czy mogliby zrefundować chociaż część wydatku.
Dlaczego szybciutko - bo jeśli by mogli, to należałoby wziąć na nich fakturę od weta, bo później może to być już niemożliwe.

Posted

Odebrałam Brenkę. Jest strasznie biedna, smutna i bardzo spokojna jak nie ona.
Poki co nie chce jesć, może poźniej.
Przy okazji sunia miała przeswietlenie i wg dr sunia miałą wypadek. Widac to po zrostach na miednicy. Ale nie ma dysplazji.
Wiek 5 lat, ale zeby z przodu wyglądaja na starsze (starte ale bez kamienia ), a z tyłu na młodsze ;)

Posted

Ufff, dobrze, że nie ma dysplazji - to dziś rzadkość :roll:
Mam zgodę członków Rady SKARPETY OWCZARKOWEJ na zakup karmy dla dziewczynki :happy1:
Beko, podaj mi na priva adres do wysyłki
Czy może być Josera Economy czy wolisz z wyższej półki ?
Na Joserę są fajne promocje, mogłaby dostać nawet 30 kg ;)

Posted (edited)

Tak, Brenka juz wczoraj zaczełała jesc. Gotowałąm jej kurczaka z ryzem i ważywami. Dziś dostałą już poł na pól gotowane z suchym.
Wczoraj złąpała piłkę i zaczeła sie bawić, jest taka kochana. I gdyby mogła chodziłaby za człowiekiek krik w krok.

Malagos miałą robione badanie krwi, są prawie w porządku, trosze płytki poniżej ale odrobinę.

Memory dziękuje za wpłate dla Breny (50 zl). Wykorzysztam te pieniądze na szczepienie,

Donka dla niej Economy odpada, jest wychudzona.
A co myślisz o tej? http://www.krakvet.pl/royal-canin-club-energy-20kg-p-14460.html

Edited by beka
Posted

[quote name='beka']Tak, Brenka juz wczoraj zaczełała jesc. Gotowałąm jej kurczaka z ryzem i ważywami. Dziś dostałą już poł na pól gotowane z suchym.
Wczoraj złąpała piłkę i zaczeła sie bawić, jest taka kochana. I gdyby mogła chodziłaby za człowiekiek krik w krok.

Malagos miałą robione badanie krwi, są prawie w porządku, trosze płytki poniżej ale odrobinę.

Memory dziękuje za wpłate dla Breny (50 zl). Wykorzysztam te pieniądze na szczepienie,

Donka dla niej Economy odpada, jest wychudzona.
A co myślisz o tej?
http://www.krakvet.pl/royal-canin-club-energy-20kg-p-14460.html

Ok, nie ma sprawy :)
Oferta RC wygląda nieźle
Podaj mi adres do wysyłki

Cieszę się, że z Breną już lepiej :happy1:

Posted

cisowianka napisał(a):
Otrzymałam zaproszenie, nie wypada nie zajrzeć ;)

Doda_ napisał(a):
Ja tez dostalam zaproszenie od Malgoski, dziekuje :) bede zagladac.

phase napisał(a):
Zagladam....

BORYSboxer napisał(a):
I ja wpadam na zaproszenie...ale narazie mogę tylko zaglądać...

dziękujemy za odwiedziny
zagladajcie do sunieczki