Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

;)
Chciałam Wam przedstawic moją psinę ;D Trafi do mnie 27 czerwca ;D
Interesuje mnie, jak mozna tu zalozyc galerie ? Tzn nie taką, co mają wszyscy na stronie glownej, tylko taką jak są na kategoriach innych ras ;]

Prosze o propozycje imion dla suczki xD Ukradlam pomysly dziewczynie ktora też niedługo będzie miała pieska, tez bodajrze jest z Wrocka, jak ja ;] Filanti, Cookie, Niki.. ;D Ładne jakieś ;D ? Dawać inne ;D

Odbieram ją w drodze powrotnej z Gdańska ;] Mała hodowla koło trójmiasta ;]

Pierwsza fotka ;D
Moja niuńka to ta po prawej ;]

No dobra ;D

Mam parę pytań.. Ja jestem z Wrocka, psinka z Gdańska.. Troche drogi..
Pierwsza podroz oczywiscie najwazniejsza, więc co mam zrobic zeby była przyjemna i dobrze wspominana :D ?

Dostanę kocyk, koszyk, miski, wodę, jedzenie na podroz.. Do tego pare gazetek i ceratkę.. Woreczki itp..
Czy mam psinkę zostawić w spokoju w koszyku, czy raczej mieć ją na kolanach i starać się, aby usnęła ?
W ogole co robic jeszcze, zeby moj skarb dotarl szczesliwie i milo do domu..?

Jak mają wyglądać pierwsze dni w domu?

Wklejcie jakieś fociaki swoich shihtkow dla porownania.. Około 9-11 tydzień :)
Inne mile widziane xD

Buziiii ;*

Od Moda -> wklejając zdjęcia pamiętaj że max. rozmiar to 500 x 500

No napiszcie coś, nie bądźcie tacy ;D

Posted

to męcząca podróż nawet dla człowieka....
ważne są częste przystanki....weź jakieś woreczki foliowe albo starczy ręcznicze bo piesek może zwymiotować.
Na stronie głównej forum dogomania...gdzieś na samej górze jest dział foto blogi
Tam możesz założy swój watek i przedstawać swojego pieska.
A propo..napisałaś ze piesek z hodowli...ma metryke?
No wiesz masa osób rozumie słowo hodowla inaczej niż jest to podane w jakiejkolwiek encyklopedii

funkcja edit zniknęła:angryy: więc dopisze...
Witam wsród dogomaniaków

Posted

Tak, ma metryczke, ale rodowodu wyrabiac nie będę, ponieważ mam zastrzeżenia.. :(
Sunia urodziła się jako najmniejsza z miotu :(
Niestety, będzie bardzo maleńka, była już przed urodzeniem zamówiona przez inną Pania, ale tamta znalazlam wymówke i nie wzięła jej..
Ostatnio moja mama szukała dla nas pieska i znalazła właśnie tą Panią poprzez jakaś inną większą hodowlę i umowilysmy się na odbior :)
Mimo,że będzie kruszynką, postaram się, żeby była zdrowa i silna :)
Może taki jej już urok :) ?
Może po mamie? Mama miała 5 kg..
A ona teraz w tym wieku jest wielkosci buta nr 36..
To chyba troszke za mało.
Hodowczyni mowi, ze w metryczce będzie, że nie nadaje się do hodowli

I mam pytanie, czy mimo to mogę kiedyś sunię pokryc jakims rasowym shih, czy lepiej zrobic jej sterylke i zostawic "w spokoju" ?

Woreczki na drogę mam, mam gazety itd, wiem o tym, ze moze wymiotowac.. Tylko jedno pytanie wazne, ktore juz na gorze zadalam..
Czy psinka ma lezec na swoim poslaniu w ciszy, spokoju, czy lepiej zebym ją wciela na kolana razem z jej domowym kocykiem i smyrala za uszkiem? Zeby sobie pospała ??

Co mniejwięcej ile muszę się zatrzymac na siusiu?
I ostatnie..
Martwi mnie to, że piesek w wieku chyba 7-8 tyg socjalizuje sie najbardziej, najbardziej przywiązuje, kocha miejsca, ktore zna, reszta dla jest dla niego zła i obca..
Wiem, ze psinka będzie tęsknic, ale czy moze się zdarzyc, ze się do mnie nie przyzwyczaji ?

Buziii ;*

Posted

Socjalizacja nie polega przecież na tym, żeby wszystko poza domem było dla psa "złe i obce". Cała sztuka w tym, żeby pies w hodowli miał kontakt z różnymi ludźmi. Szczenię, które ma 10 tyg na pewno przyzwyczai się do nowego domu, a rozstanie ze starym zniesie lepiej. Jest już bardziej niezależne i nowym właścicielom jest łatwiej.
Podróż nie będzie taka straszna, zazwyczaj pies włożony do samochodu przesypia całą drogę (jeśli mu się da spokój) i częste przystanki niekoniecznie będą potrzebne.
"w metryczce będzie, że nie nadaje się do hodowli" skoro się nie nadaje, to po co szczenięta?

Posted

Dobra, macie racje, wysterylizuje ją.. Tylko kiedy najlepiej to zrobic? Jak ile będzie miała :) ? Zeby nie chorowala na jakieś "kobiece" choroby ;D ?
A tak w ogole, to jak Wam się ona podoba :) ?

Posted

wiesz...oba pieski są bardzo podobne do siebie....która to twoja :oops: ???
ale oba i tak są piękne....
jak założysz wątek w foto blogu daj nam linka...please.
Ja też sterlizuje swoją sunię...wet zalecił 3 tyg. po pierwszej cieczce. Narazie czekamy....i czekamy....i jeszcze trochę poczekamy...
Nawet jeśłi wysterlizujesz ją wcześniej to nie będzie miała żadnych chorób...
Mi to wet tłumaczył tak ....są hormony które wydzielają sie dopiero w czasie cieczki...i one do czegoś sa potrzebne.....ale zapomniałam do czego:oops: :evil_lol:

Posted

witam Cie .. te maluchy sa slodkie , jak wszystkie psiaki . A co do wpisu , ze nie nadaje sie do hodowli , to ineteresuje mnie dlaczego ? co jest powodem ze szczenie dostalo taki wpis . Czasami sie zdarza , jesli nie ma szczeniak ewidentnych wad a np jest malenki , ze w miare rozwoju dochodzi do swoich wymiarow i okazuje sie ze jest piekny , zdrowy i na dodatek jak najbardziej nadaje sie na wystawy.Ja mysle ze nie nalezy przesadzac o sprawie dopuki piesek nie zakonczy okresu rozwoju, no chyba ze jest cos naprawde dyskwalifikujacego to szczenie z hodowli. Taki przypadek mial miejsce takze wsrod shelti , pies mial wpis w metryce bo byl bardzo maly , a potem okazalo sie ze jest pelnowartosciowym pod wzgledem hodowlanym i zaczal pokazywac sie na ringach, taki przypadek znm tez wsrod Yorkow . To tak na marginesie , bo nie wiem dlaczego Twoja sunia ma byc nie hodowlana ? Co do socjalizacji w nowym domu , to wszystko zalezy , jak mowila rowniez Pumilo , w jakich warunkach szczeniak sie chowal . Moj shih mial prawie 4 miesiace jak go zabralam i ani razu nie zaskuczal , nie tesknil , ale trafil do moich dwuch psow a poza tym wiedzial :cool3: ze go kocham , ze jest moj , bo tak mialo byc .:eviltong::eviltong: Troche poswiecenia mu uwagi w odpowiedni sposob i bedzie dobrze . Nie trzeba sie martwic na zapas .

Posted

Rotek, dziękuję :)
Ja mimo, że jeszcze jej na żywo nie widziałam, jestem w niej zakochana po same uszy ;)
Jak założę galerię, to oczywiscie podam Ci linka ;)

Już niedługo, bo Pani od ktorej kupuję sunię darzy ją jeszcze mocniejszym uczuciem i zachwyca się nią, przesyłając mi codziennie tonę zdjęć :)

Buziii ;*

Posted

Renia 13, dzieki, torche sie uspokoilam :)
Pieska będę traktowala najlepiej jak potrafię ;)

W końcu sięprzecież doczekałam..
I myślę, że mam na tyle lat, żeby się nim zajmować do końca życia, a nie rzucić w kąt, że tak powiem ;)

A czy waga 1,4 kg dla 8 tygodniowego pieska jest odpowiednia ?
Jej mama jest wielkości buta większego rozmiaru, więc wnioskuję, że nie będzie wielgaśna, wet też tak powiedział :)

Posted

mysle ze jest tu na tyle swietnych , doswiadczonych hodowcow , ze ktos na pewno Ci odpowie , madrze i z wlasnego doswiadczenia , nie z wiedzy ksiazkowej ,w tym temacie nie moge zabrac glosu i odpowiedziec na Twoje pytanie , ale ciesze sie ze psiak bedzie mial kochajaca pancie , bo one potrzebuja kochac , a same byc kochane . :loveu:

Posted

natuśka22 napisał(a):
Jej mama jest wielkości buta większego rozmiaru, więc wnioskuję, że nie będzie wielgaśna, wet też tak powiedział :)

Ciekawe bo sunia ma prawidłową dla wieku wagę i na zdjęciu absolutnie nie różni się wielkością od drugiego szczeniaka.Prawdopodobnie coś innego ma wpływ na taki wpis.Generalnie przyczyną takiego wpisu do metryki jest wada genetyczna,która absolutnie nie ma wpływu na normalne funkcjonowanie psa(wada zgryzu,złamany(genetycznie) ogon,nietypowy kolor włosa lub oczu).Ja nie zetknęłam się jeszcze z wpisem,że szczenię jest niehodowlane bo jest mniejsze zwłaszcza w małej rasie.
Co wielkości matki to może uściślisz wielkość buta:evil_lol: bo wagowo matka jest też OK.
Pozdrawiam

Posted

O to mi chodzilo, że mama jest takiej dlugosci, jak but rozmiaru powiedzmy 45 ..;] Wiec jest maleństwem ;] A co dopiero jej dzieci .. xD A sunia narazie rośnie, ale wet powiedzial, ze to juz koniec podrastania i wiele większa nie będzie.. Tzn troszeczke urośnie, ale już bardzo mało.. I tak ma wpisane, ze jest za mała, żeby ją rozmnażac.. Mogłoby to jej zaszkodzic pewnie, czy cos..
Nie mam pojecia, zapytam się, jak będę rozmawiac z Panią ;]

Posted

natuśka22 napisał(a):
O to mi chodzilo, że mama jest takiej dlugosci, jak but rozmiaru powiedzmy 45 ..;] Wiec jest maleństwem ;] A co dopiero jej dzieci .. xD A sunia narazie rośnie, ale wet powiedzial, ze to juz koniec podrastania i wiele większa nie będzie.. Tzn troszeczke urośnie, ale już bardzo mało.. I tak ma wpisane, ze jest za mała, żeby ją rozmnażac.. Mogłoby to jej zaszkodzic pewnie, czy cos..
Nie mam pojecia, zapytam się, jak będę rozmawiac z Panią ;]

Dziewczyno Ty się lepiej dopytaj czy rodowód jest ze związku kynologicznego czy dysydencki.Jestem z Trójmiasta i znam oba związki-w żadnym kierownik sekcji nie zrobi takiego wpisu na metryce!Szczenięta potrafią urosnąć nawet w wieku 7-8 miesięcy.A bywają suki,które rosną po cieczce.
But nr 45 to prawie futerał na skrzypce :evil_lol: .MATKA TWOJEJ SUKI JEST NORMALNYCH GABARYTÓW JAK I WAGI!!!
No i skąd Twój weterynarz ma takią wiedzę :crazyeye: szczenięta małych ras rosną na 100% do 6-7 miesiąca życia!Najintensywniejszy okres wzrostu jest jeszcze przed nią.
Pozdrawiam

Posted

Dzieki Rotek ;)
Wiem, ze male pieski szybko rosną ;)
Kupuję jej dlatego duze poslanko, regulowana obrozke ;)
Aha, jaka karme najlepiej dawac malej ?

Bo chce ja przezrzucic w razie potrzeby na eukanube lub royala, ale nie moge sie zdecydowac..
Slyszalam, ze w royalu sa jakies miesa niedobre dodane i ze ukanuba jest lepsza ..
To prawda ?

Posted

najlepiej narazie karm ją tym co dostawała u hodowcy.
A co do karmy....na kazda coś znajdziesz....
Ja dawałam suni royala bo przeczytalam ze eukanyuba prowadziła testy na psach....
...a potem usłyszałam ze royal ma jakiś związek który działa szkodliwie na nerki...

Posted

natuśka22 napisał(a):

Moja suczka w wieku 3,5 miesiaca ważyła 1,3kg i była dużo mniejsza od swojego rodzeństwa. Teraz ma skończone 6 miesiecy i waży 2,25kg. Chyba niewiele. Ale jest zdrowa, śliczna i pełna energii.
A protokół przegladu, ani metryka nie zawieraja żdnego wpisu o tym by suczka ze względu na swa wagę była "niehodowlana".

Posted

[quote name='Maleństwo']Moja suczka w wieku 3,5 miesiaca ważyła 1,3kg i była dużo mniejsza od swojego rodzeństwa. Teraz ma skończone 6 miesiecy i waży 2,25kg. Chyba niewiele. Ale jest zdrowa, śliczna i pełna energii.
A protokół przegladu, ani metryka nie zawieraja żdnego wpisu o tym by suczka ze względu na swa wagę była "niehodowlana".[/quote]

Łojezu to jakoś strasznie mało :crazyeye:
Mój pies w wieku 2 miesięcy ważył 1,4 kg, a w wieku 6 mcy już 5 kg...
Niby różnica pies i suczka, ale bez przesady...

Miejmy nadzieję, że jeszcze trochę podrośnie dziewczyna ;)

Posted

[quote name='Aisa_']Łojezu to jakoś strasznie mało :crazyeye:
Mój pies w wieku 2 miesięcy ważył 1,4 kg, a w wieku 6 mcy już 5 kg...
Niby różnica pies i suczka, ale bez przesady...

Miejmy nadzieję, że jeszcze trochę podrośnie dziewczyna ;)
[FONT=Times New Roman]Myślę że niewiele jeszcze urośnie i raczej nie przekroczy wagi 2,5 kg, choć bardzo bym tego chciała. Ostatnio byłam ZK poradzić się w sprawie ząbków. Oglądała ją kierownik sekcji i na moja sugestię, że sunia jest bardzo mała i drobna odpowiedziała, że przecież są shih tzu większe i mniejsze i zapraszana nas na wystawy. Oczywiście, że są pieski większe i mniejsze, ale wzorzec mówi o min. 4,5 kg, a nam do tego sporo brakuje. Czy rzeczywiście na wystawach spotkać można aż tak małe pieski? [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie problem. Małej zdarza się zjadać odchody (kupki), w szczególności te świeżutkie. Dostaje od jakiegoś czasu Rumen Tabs, ale niewiele to pomaga. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób (poza pilnowaniem) lub środek, aby ja do tego zniechęcić?[/FONT]

Posted

[quote name='Maleństwo']
[FONT=Times New Roman]Mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie problem. Małej zdarza się zjadać odchody (kupki), w szczególności te świeżutkie. Dostaje od jakiegoś czasu Rumen Tabs, ale niewiele to pomaga. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób (poza pilnowaniem) lub środek, aby ja do tego zniechęcić?[/FONT]

Mój dostawał Vegevit B12, czyli po prostu witaminę B12, po 1/4 tabletki do mięska dziennie.
Po 4 dniach ciągle brał kupy do buzi, ale z obrzydzeniem je wypluwał ;)