Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 237
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sugarr napisał(a):
I oto właśnie chodzi. To jest najważniejsze, że już wiesz jak jest, że nie kupiłabyś drugiego psa "z kartonu".
Ja osobiście nie mam pretensji do osób, które już jakiś czas temu, z niewiedzy kupiły psa z pseudohodowli.
Oczywiście, zawsze przed zakupem czy adopcją psa powinno się jak najwięcej surfować w internecie, czytać książki, czasopisma, rozmawiać z doświadczonymi. Ale pomimo tego, rozumiem, że ktoś może nie trafił na dgm czy inne forum, nie miał okazji porozmawiać z prawdziwym hodowcą i zmienić zdanie. Dlatego z mojej strony - zero pretensji. Uznaję niewiedzę za wytłumaczenie, pod warunkiem, że to z braku źródeł, braku możliwości zasięgnięcia porady. Mam wrażenie, że ten osobnik po prostu chciał aprobaty dla swojego pomysłu zakupu psa bez rodowodu, myślał może, że będziemy gratulować wyboru. A tutaj problem - prosił o radę i dostał zupełnie inną niż jej oczekiwał, w związku z czym i tak zrobi co chce. Po co więc prosić o pomoc? J
eżeli już tutaj ktoś pyta, tyle razy mu się odpowiada, chce mu się pomóc, a ten ktoś i tak dzwoni i dowiaduje się o psa z pseudohodowli, to nie mogę tego zrozumieć :angryy:
(sama jeszcze kilka lat temu pewnie kupiłabym psa za 300zł)

Wydaje mi sie ze zbyt pochpnie go osądzacie :roll: , powinniście mu wszysciutko wytłumaczyc: zagrożenia, choroby, itd. A nawet odoklejac jakies ciekawe ogłoszenia z rdwdem i tanie :razz: . No bo jkby mi ktos napoczatku powiedzial ze musze kupic z rdwdem to tez bym go niesłuchała. :shake:

Posted

Asia&Misia, a od czego jest forum? Jeśli go to interesuje, to był już kiedyś poruszany wątek na ten temat. Z tego co tu wyczytałam, to dano mu bardzo dużo wiadomości, z których bardzo łatwo wywnioskować, że lepiej kupić psa z rodowodem. Żal mi, że ja nie miałam dostępu do tylu informacji i kupiłam przysłowiowego 'kota w worku'. Ale już za późno, Arisa na pewno nie zamienię na żadnego innego rasowego psa. Jest w typie yorka i mi to wystarczy. Kolejnego, jeśli będę miała, to tylko z prawdziwej hodowli!

Posted

A Arisek niejest rodowdowy :o
A wygląda ślicznie :D

Wiem że jest to forum ale ono jest takie duże że tu sie mozna zgubić, wiec trudno coś znaleść. :D
Ale ja polecam wątek Magdy_Miki o tematach :D

Posted

[quote name='Asia&Misia']No tak, ale u mnie to poprostu było tak że miałam mieć pieska z hodowli ale jak zobaczyłam Misia to sie w nim zakochałam na amen :loveu: czy ty byś zamieniła Scoobiego na jakiegoś innego pieska? :D Chyba nie.
Ale to prawda ja poprostu niezdawałam sobie sprawy co to rdwd i gdybym teraz miała dokupić Misiowi kolege to był by on z rdwdem. :D Ale czasu nie cofne, a nawet niechce cofnąć. :D

Asiu, piszesz, że nie widziałaś co to rodowód, ale teraz już wiesz.
Tak więc dlaczego w swojej galerii byłaś bardzo oburzona jak ktoś nazwał Misia kundelkiem, a w nowej specjalnie na środku napisałaś, że to Yorkshire Terrier.
Więc jak to w końcu jest?
Z nie wiedzy mogłaś kupić psa bez rodowodu, nikt nie ma o to pretensji.

Posted

[quote name='Bblue']Asiu, piszesz, że nie widziałaś co to rodowód, ale teraz już wiesz.
Tak więc dlaczego w swojej galerii byłaś bardzo oburzona jak ktoś nazwał Misia kundelkiem, a w nowej specjalnie na środku napisałaś, że to Yorkshire Terrier.
Więc jak to w końcu jest?
Z nie wiedzy mogłaś kupić psa bez rodowodu, nikt nie ma o to pretensji.

Bo dla mnie Misiu to piesek Yorkshire terrier :loveu:
A kundelek to za mocne słowo :roll:
Już wole piesek w typie rasy Yorkshire terrier :loveu:

A kłuciłam sie z nimi bo przez całe życie człowiek sie uczy :p

Posted

Sznaucery są fajne ale nie małe i włochate :P ktos tu zapodał linkiem rodowodowy piesek za 1000zł i z Otwock sproboje zakupic tego pieska ;) zobaczymy jak sie sprawy potoczą ;) a Teraz Kolejne Pytanko na co mam patrzec i zwrocic uwage podczas zakupu ? ciemiaczko to wiem i cos poza tym ?

Posted

Rorinus napisał(a):
Sznaucery są fajne ale nie małe i włochate :P ktos tu zapodał linkiem rodowodowy piesek za 1000zł i z Otwock sproboje zakupic tego pieska ;) zobaczymy jak sie sprawy potoczą ;) a Teraz Kolejne Pytanko na co mam patrzec i zwrocic uwage podczas zakupu ? ciemiaczko to wiem i cos poza tym ?

Musisz zwrócić uwagę na charakter matki i innych szczeniaczków.
Czy są żywe ,radosne,śmiałe.Yorki to pieski z charakterkiem. Sprawdz wszystkie dokumenty:metrykę , numer tatułarzu(czy jest zgodny z numerem wpisanym w metrykę).Sprawdz uszka szczeniaka.Zapytaj hodowcę o szczepienia oraz ostatnie odrobaczanie.

Posted

:lol:nana usiłowała mnie nauczyc jak wklejać zdjęcie wkleja sie ale tylko w tytuł odnośnik nie wiem czemu....:cool1: Asia&Misia dzięki za pomoc i inne ...:multi:

Posted

Rorinus napisał(a):
to odnośnik do książki A lisowskiego, tam na 10 stronie znajdziesz to czego szukasz i inne porady związane z zakupem jak i pożniejszymi problemami polecam i pozdrawiam!:lol:

Posted

[quote name='Rorinus']Sznaucery są fajne ale nie małe i włochate :P ktos tu zapodał linkiem rodowodowy piesek za 1000zł i z Otwock sproboje zakupic tego pieska ;) zobaczymy jak sie sprawy potoczą ;) a Teraz Kolejne Pytanko na co mam patrzec i zwrocic uwage podczas zakupu ? ciemiaczko to wiem i cos poza tym ?
:multi: :multi: :multi: :multi:
I mam nadzieję, że (o ile dojdzie do zakupu) jak już psiak wyrosnie na zdrowego, pięknego yorka, możeeee jak już będzie miał jakieś sukcesy na wystawach (:cool3:?) to nie będziesz żałował, że dopłaciłeś i kupiłeś z rodowodem.

Posted

a może mi ktoś o krotce wytłumaczyć jak wygląda rodowód i ten tatuaż ? gdyby wklejił jakies foty bylo by super

Karo Sp zamiast klikac fast Replay Nacis Post Replay otworzy ci sie okno wielkie i tam masz taki symbol Obrazka (jesli chodzi o obrazki) lub kuli ziemskiej (jesli chodzi o linki) click i tam wklejasz link obrazka lub strony naciskasz OK i gotowe :)

Posted

Rorinus napisał(a):
a może mi ktoś o krotce wytłumaczyć jak wygląda rodowód i ten tatuaż ? gdyby wklejił jakies foty bylo by super

Karo Sp zamiast klikac fast Replay Nacis Post Replay otworzy ci sie okno wielkie i tam masz taki symbol Obrazka (jesli chodzi o obrazki) lub kuli ziemskiej (jesli chodzi o linki) click i tam wklejasz link obrazka lub strony naciskasz OK i gotowe :)

Na początku dostajesz metrykę. Jeśłi chcesz pojechać na wystawę musisz udać się do związku kynologicznego i na podstawie tej metryki wyrabiasz rodowód. A jeśli nie to metryka zostaje tak jak jest.
Wszystkie psy z miotu mają tatuaż. Niektóre na pachwinie, a niektóre na uchu. Yorki to na pachwinie raczej.
Kiedy dostajesz psa i metrykę musisz sprawdzić, czy numer tatuażu odpowiada temu w metryce. Żeby psów nie pomylić :)

Posted

Rorinus napisał(a):
aha czyli metryka potem tatuaz potem ciemiaczko zgryz i cos jeszcze ?

ps: BBlue masz slicznego psieska :)

Dzięki :P

Do tego zachowanie matki i innych szczeniąt z miotu, warunki w jakich są trzymane. Spytaj się też o szczepienia i karmę.