Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To pozostaje Tobie tylko cierpliwość i nagrody. Ustal sobie plan dnia, np.:

7:00 - wyprowadzanie
7:30 - karmienie, wyprowadzanie
11:30 - karmienie, wyprowadzanie
15:30 - karmienie, wyprowadzanie
19:30 - karmienie, wyprowadzanie
23:00 - wyprowadzanie

Kiedy mały załatwi się w domu mów "FE!!", a kiedy załatwi się na dworze chwal go i nagródź smakołykiem. Niech zacznie odróżniać czego od niego oczekujesz. To zajmie trochę czasu, ale w końcu zrozumie:)

• Replies 237
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zadny :/ tymbardziej ze jak piesek juz 2 kupki zrobil i potem sikną w domu na dywan a moj przewielebny ojciec dał mu mięsko za nic i piesek widzocznie pomyslal ze to nagroda za siusianie w domu :/ no coz wychodze z nim okolo 6 razy dziennie ale niema pogody zeby wyjsc z nim na dlugo :/ bo ciągle Pada :/

Posted

Rorinus napisał(a):
zadny :/ tymbardziej ze jak piesek juz 2 kupki zrobil i potem sikną w domu na dywan a moj przewielebny ojciec dał mu mięsko za nic i piesek widzocznie pomyslal ze to nagroda za siusianie w domu :/ no coz wychodze z nim okolo 6 razy dziennie ale niema pogody zeby wyjsc z nim na dlugo :/ bo ciągle Pada :/

a na co mały był uczony siusiania u hodowcy (gazeta, podkład) ???

Posted

Rorinus, ja myślę, że podanie mięska ma tutaj niewielkie znaczenie. Jeżeli psiak podsikuje Tobie dywany, to musisz liczyć się z faktem, że zapach jaki zostawiają siuśki jest dość trwały. Nawet po miejscowym zapraniu psiak i tak go wyczuje i następnym razem wysika się w to samo miejsce albo gdzieś obok. Tak już jest. Oczywiście nie można dać się zwariować i na przykład pozwijać dywany. Ja ze swoim Tupkiem wychodziłam co 15 min. Większość czasu spędzał w pokoju gdzie nie było dywanu i wszelkie wpadki natychmiast były usuwane a miejsce dokładnie czyszczone z użyciem nawet spryskiwacza do szyb. Po tygodniu miałam problem z głowy, zdarzały się wpadki ale bardzo sporadycznie. Myślę, że Twój psiak potrzebuje trochę więcej czasu. Zobaczysz, że za jakiś czas będziesz się śmiać z obecnych problemów. Głowa do góry. Pozdrawiamy.

Kasia i Tupek

• 3 weeks later...
Posted

Twój psiak nie kojaży dworu z załatwianiem się i tyle! swoje psy konsekwentnie i w krótkim czasie nauczyłam w następujący sposób:
jak dzieci tzn jak się obudzi to pierwszą rzecza którą zrobi jest siusiu! musisz obserwować byc gdzieś blisko, jak tylko wstanie to BEZ SŁOWA!! bo się "podnieci" i zesika... NA RĘCE I CHODU! i jak tylko sie wysika pochwalić ALE NIE BAWIĆ i do DOMKU i znwu i znowu prawdę mówiąc 2-3 dni to polecam klapki albo nie zdejmowac butów ja na 3 piętrze w bloku mieszkałam więc znam ten ból! a najgorsze to jak skojaży dworek z zabawą to stać można nawet i pół dnia i nic on po prostu nie wie za co tam stoi... moja Dobka tak miała udręka i to zimą :shake:

• 1 month later...
Posted

a czy ktoś z Was słyszał o yorkach na umowę hodowlaną? Mam znajomą którą interesuje ta rasa, ale nie stać ją na zakup. Wiem ...zaraz powiecie żeby odkładała, ale faktycznie nie ma z czego. Zawsze miała psy rodowodowe/ale duże,niufki,buviera/- teraz wolałaby małego.
Umowy hodowlane stosuje się pewnie przy "mniej chodliwych" rasach, ..ale pytam Was jako znawców rasy.

Posted

[quote name='akrim']a czy ktoś z Was słyszał o yorkach na umowę hodowlaną? Mam znajomą którą interesuje ta rasa, ale nie stać ją na zakup. Wiem ...zaraz powiecie żeby odkładała, ale faktycznie nie ma z czego. Zawsze miała psy rodowodowe/ale duże,niufki,buviera/- teraz wolałaby małego.
Umowy hodowlane stosuje się pewnie przy "mniej chodliwych" rasach, ..ale pytam Was jako znawców rasy.

[FONT=Courier New]istnieje taka możliwość [/FONT]
[FONT=Courier New]tylko takie procedury są stosowane wobec osób do których hodowca ma zaufanie :roll: [/FONT]

Posted

zdaję sobie z tego sprawę. Ale i ja /mam podhalana/ i ona mamy znajomych wśród których nikt nie hoduje yorków. Gdyby ktoś słyszał że hodowca chciałby na taką umowę "sprzedać" suczkę to proszę o kontakt.Może znajdziemy wspólnych znajomych, którzy uwiarygodnią moją znajomą: np. ze związku Olsztyn,pewnego sędziego międzynarod.itp.

Posted

myśle,ze powinna znajoma porozmawiać z hodowcami,na stronach internetowych są podane telefony,meile..polecam w 100% kontakt z samym hodowcą i wytłumaczenie o co chodzi ;) stron w necie jest sporo,macie z czego wybrać :p

Posted

[quote name='akrim']dzięki:loveu:

[FONT=Courier New]tylko niech twoja koleżanka zapamięta, [/FONT]
[FONT=Courier New]że jeżeli pójdzie do jakiejkolwiek hodowli [/FONT]
[FONT=Courier New]a tam nie będzie jej coś odpowiadało ... [/FONT]
[FONT=Courier New]to niech pod żadnym pozorem nie bierze szczeniaka :shake:[/FONT]