Figafiga Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 A zaraz Ci odpowiem na pytanie co się stanie ze szczeniakami z pseudo. CHODOFFCA nie sprzeda MIOTU więc odda gdzie popadnie np. do schronu i spadnie mu ochota na zarabianie na pieskach. Quote
mala_czarna Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 Figafiga napisał(a): CHODOFFCA nie sprzeda MIOTU więc odda gdzie popadnie np. do schronu i spadnie mu ochota na zarabianie na pieskach. No widzisz? Własnie o to mi chodziło ;) Dlatego ja nie rzuciłam się z pazurami na Meiram, bo pierwsze co pomyslałam, że gdyby nie ona, facet po prostu by pieska wyrzucił. Zawsze staram się brać pod uwagę obydwie strony medalu. Dlatego jestem za uświadamianiem, ale też trzeba brać pod uwagę, że szczenięta już urodzone (z pseudohodowli), muszą znaleźć nabywcę, bo marny ich los. Quote
michal_sm Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 Mnie ta napaść na dziewczynę się bardzo nie podobała.Zamiast jej doradzić jak psem ma się opiekować i czy nie zechciałaby też pomóc innym w ten sposób powołanym do życia psiakom ,które nie miały tyle szczęścia co jej szczeniak wy ją rugacie.Wątek ma tytuł wojna z allegro,a nie między ludźmi kochającymi zwierzaki.I został on stworzony chyba po to by wyłapywać tych ,którzy zwierzęta traktują źle np sprzedają zbyt młode szczenięta,utrzymują je w złych warunkach.Mentalności ludzi nie zmieni się z dnia na dzień,a krzykiem i agresją już zdobyć można jedynie wrogów.Co do psów rasowych nie każdy będzie piękny,mądry i zdrowy(Skąd zatem PET-y) .A inne czy ze schronisk czy z pseudo też przecież nie są wszystkie głupie,chore i brzydkie.Dbajmy o to by nowi dogomaniacy chcieli być z nami ,a nie przeciw nam. Quote
Angelka Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 No tam gdzie dotychczas :p Przecież uświadamianie ludzi nie idzie w kierunku by mieć rasowego psa i tylko rasowego. Tylko żeby nie dawali nabijać się w butelkę. Jeśli chcesz rasowego patrz rodowód jeśli nie zależy ci na tym schronisko lub adopcja proste i logiczne. W zasadzie o to walczy się cały czas.Oprócz tego każdy pies nierodowodowy i z rodowodem po okresie hodowlanym ustalonym przez ZK powinien być sterylizowany,to by usprawniło eliminacje niechcianych psów ale o tym to sobie możemy pomarzyć jeśli nie wzrosnie świadomość ludzi. Quote
Onomato-Peja Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 wracajac do tematu... Dalmatyńczyki :roll: piękne okazy rasy :cool3: DALMATYŃCZYKI SZCZENIĘTA (711751634) - Aukcje internetowe Allegro Quote
aina155 Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 michal_sm Nikt na nia na poczatku n ie napadal, wszystko bylo spokojnie tlumaczone, ze psa mozna ze schronu wziasc, ze tam sa szczyle, ze nie ma sensu placic za psa 250 zl. Ale powiedzi mi ile razy mozna byc obrazanym przez kogos? Quote
aina155 Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='Onomato-Peja']wracajac do tematu... Dalmatyńczyki :roll: piękne okazy rasy :cool3: DALMATYŃCZYKI SZCZENIĘTA (711751634) - Aukcje internetowe Allegro A ja to ksiezna Monako jak to jest dalmtynczyk :angryy: Quote
michal_sm Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 Angelka napisał(a):No tam gdzie dotychczas :p Przecież uświadamianie ludzi nie idzie w kierunku by mieć rasowego psa i tylko rasowego. Tylko żeby nie dawali nabijać się w butelkę. Jeśli chcesz rasowego patrz rodowód jeśli nie zależy ci na tym schronisko lub adopcja proste i logiczne. W zasadzie o to walczy się cały czas. Ilu ludzi zdaje sobie z tego sprawę?Tym czasem tych którzy tu trafili należy delikatnie z tym faktem zaznajomić ,bo ta dziewczyna jest akurat osobą inteligentną i nie obrazi się śmiertelnie i jej następny pies będzie albo ze schroniska albo z rodowodem( takie mam przeczucia choć jestem facetem ,a u facetów to ponoć niezbyt rozwinięta cecha),ale na takie mądre osoby jak ona trafiające na dogo nie tak łatwo się natknąć.Inny już po jednej krytycznej wypowiedzi wyprowadzi się z tego towarzystwa. Quote
mala_czarna Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 michal_sm napisał(a): Inny już po jednej krytycznej wypowiedzi wyprowadzi się z tego towarzystwa. Już Cię lubię :evil_lol: Tak na marginesie; chyba to tylko tak między kobietami jest, że od razu się sobie do gardła rzucają ;) Quote
michal_sm Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 mala_czarna napisał(a):Już Cię lubię :evil_lol: Tak na marginesie; chyba to tylko tak między kobietami jest, że od razu się sobie do gardła rzucają ;) Nie tylko, faceci też mają sporo agresji ale wolą walkę wręcz. Quote
Figafiga Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 mala_czarna napisał(a):No widzisz? Własnie o to mi chodziło ;) Dlatego ja nie rzuciłam się z pazurami na Meiram, bo pierwsze co pomyslałam, że gdyby nie ona, facet po prostu by pieska wyrzucił. Zawsze staram się brać pod uwagę obydwie strony medalu. Dlatego jestem za uświadamianiem, ale też trzeba brać pod uwagę, że szczenięta już urodzone (z pseudohodowli), muszą znaleźć nabywcę, bo marny ich los. źle!!!Chodoffca za darmo powinien pozbyć się szczeniaków, a nie brać za nie kasę, a jeśli bierze to ma z tego zysk!!!a mi chodzi o to, że jak taki kretyn rozmnoży i zobaczy, że nie ma zbytu nie będzie sobie paprał rąk ponownym rozmnażaniem. Dziewczyna dając kasę i to dużą zachęca gościa do ponownego rozmnażania kundelków Quote
michal_sm Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 U góry przykład z dalmatyńczykami za 20 zł -czy ktoś tu zarobi?.Nie.Jak już tym tokiem myślenia pójdziemy należałoby wprowadzić całkowity zakaz handlu zwierzętami .Wtedy autentycznie zmniejszyłaby się ich populacja.Z zaznaczeniem,że zostałaby spora liczba kundelków od niefrasobliwych właścicieli.Raczej w grę wchodzi uświadamianie społeczeństwa. Quote
Angelka Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 No i rozmowę przenieść do innego wątku np tego http://www.dogomania.pl/forum/f25/zanim-kupisz-psa-kampania-129424/ :razz: No i też stwierdzam fakt że napadanie na człowieka nic tu nie da raczej łagodne wprowadzenie i pokazanie alternatywy,przetestowane na innych forach ;) Quote
kamilka91 Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='mala_czarna']No widzisz? Własnie o to mi chodziło ;) Dlatego ja nie rzuciłam się z pazurami na Meiram, bo pierwsze co pomyslałam, że gdyby nie ona, facet po prostu by pieska wyrzucił. Zawsze staram się brać pod uwagę obydwie strony medalu. Dlatego jestem za uświadamianiem, ale też trzeba brać pod uwagę, że szczenięta już urodzone (z pseudohodowli), muszą znaleźć nabywcę, bo marny ich los. Myślę, że gdyby nie meiram, psiak mógłby trafić do schroniska. Ale ona (albo ktoś inny) mogłaby go zaadoptować stamtąd, a chodoffca już nigdy nie zdecydowałby się na szczenięta (bo po co, skoro nie przynoszą zysku). Ja też mam kundla (bądź co bądź w typie rasy), nie boję się tego stwierdzenia. Ale mam ją ze schroniska, a nie kupioną od pseudohodowcy - nie napędzam tego okrutnego bizensu. No nic, nie będę się wypowiadać na ten temat (mam na myśli aborcję/eutanazję), bo troszkę za późno się 'obudziłam', a nie chcę wszczynać dyskusji na nowo. [quote name='Onomato-Peja']wracajac do tematu... Dalmatyńczyki :roll: piękne okazy rasy :cool3: DALMATYŃCZYKI SZCZENIĘTA (711751634) - Aukcje internetowe Allegro Taak, to rzeczywiście przypomina dalmata. Może kupię sobie takiego? :angryy: Piękne okazy rasy - ani rozmiar (proporcje) nie ten, i umaszczenie też trochę 'niedalmackie' Ale przecież jest rasowy, i rodzice pewnie do wglądu na miejscu ;) Dobrze, że chociaż za 20zł tylko... Quote
Onomato-Peja Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 kamilka91 napisał(a): Taak, to rzeczywiście przypomina dalmata. Może kupię sobie takiego? :angryy: Piękne okazy rasy - ani rozmiar (proporcje) nie ten, i umaszczenie też trochę 'niedalmackie' Ale przecież jest rasowy, i rodzice pewnie do wglądu na miejscu ;) Dobrze, że chociaż za 20zł tylko... Ehhh... tak... tylko szkoda,z ę ktoś woli kupić psa za 'tylko' 20 zł niż oddać je fundacji i adoptować pieska za darmo... Quote
kamilka91 Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 No ja wolałabym ze schroniska, ale niestety niektórzy wspomagają pseudo - bo nawet tutaj pewnie będzie jakiś zysk... Może niewielki, ale będzie... Quote
Onomato-Peja Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 kamilka91 napisał(a):No ja wolałabym ze schroniska, ale niestety niektórzy wspomagają pseudo - bo nawet tutaj pewnie będzie jakiś zysk... Może niewielki, ale będzie... dokładnie :shake: Quote
Klaudysiaczek Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Zysk zawsze będzie. Na początku takie mixy sprzedaje się tanio, żeby przekonać ludzi. Potem stopniowo, w zależności od chętnych, podwyższa się cenę... Tak zazwyczaj jest. W końcu chodoffca wyjdzie na +... Quote
michal_sm Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Rozśmieszacie mnie ,zysk ? A ile kosztuje dzienny pobyt psa w hoteliku?Naprawdę wy chyba żartujecie.Niestety te tzw dalmatyńczyki to właśnie efekt niefrasobliwości właściciela suczki.Teraz został kłopot ,a te 20 zł to raczej symboliczna kwota.Proponuję raczej do tego właściciela podejść raczej z chęcią uświadomienia,aby w przyszłości już to się nie powtórzyło.Chyba widać nawet jak ktoś nie jest znawcą rasy,że te psy są nieplanowane. Quote
UTAAP Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Nieplanowane? Hmmm... a dlaczego ogloszeniodawca napisal ze to dalmatynczyki, w dodatku "piekne okazy rasy" :diabloti:? Quote
michal_sm Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 A co miał napisać?Kundelki po dalmatynce?Myślisz,że znalazłby nabywców(czytaj wybawców)od kłopotu.Naprawdę, postawa prazentowana tu przez co niektórych(wyśmiewanie, agresja)do niczego dobrego nie doprowadzi.Ja czasem uwalniam ludzi od kłopotu biorąc takie nieszczęsne zwierzaki i szukając im domu.Wtedy przeprowadzam rozmowę na temat zwierzęcej antykoncepcji.Daje skutki uwierzcie.Wielu ludzi dziękuje ,że się ich uświadomiło.Nie zawsze sterylizują ale kotkom podają tabletki ,a suczką dają zastrzyki(sterylizacja to jednak dla niektórych spory jednorazowy wydatek). Quote
Figafiga Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 To lepiej okłamywać przyszłych nieświadomych rasy nabywców, że to dalmatyńczyki, a potem jak urosną to trafią na ulicę!!!:angryy::angryy::angryy: głupia gadanina - za co ma mieć symboliczną opłatę???za swój błąd!!!symboliczna to jest złotówka albo grosik!!! Quote
michal_sm Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 I takim myśleniem zrażacie do siebie ludzi.Dlatego ja działam na własną rękę nie należę do żadnej organizacji i nie będę należeć.Większość z was nie chce lub nie umie zrozumieć zwykłego człowieka.Organizacje żrą się między sobą jak przysłowiowe wściekłe psy.Mimo wszystko chcę dobra zwierząt i nawet jak komuś nie w smak moje poglądy ja będę je przedstawiać,bo uświadamianie ludzi w sposób miły i kulturalny jest dla mnie ważne tym bardziej,że widzę pozytywne skutki swoich działań. Quote
UTAAP Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 michal_sm swietnie, ze udaje ci sie przekonac kilka osob do sterylizacji, jesli nie sa w stanie upilnowac zwierzakow. Mysle, ze masz racje jesli chodzi o wieksze 'zrozumienie' gdy rozmawiamy spokojnie. Nie czytalam calego watku wiec nie wiem jak tutaj bylo wczesniej. A co do tego ogloszenia - nie uwazasz jednak, ze gdyby ten pan byl taki biedny i chcial poprostu znalezc szczylkom dobre domki, to napisalby ze to piekne okazy dalmatynczykow? Nie rozumiem jak mozna ludziom wciskac kit. Przeciez wypadki sie zdarzaja, pieski przyszly na ten swiat, juz tu sa i potrzebuja domkow - za to raczej nikt go nie bedzie potepial. Ale jak 'w zywe oczy' podaje sie ze to rasowe, jak golym okiem widac ze cos z tymi dalmatynczykami nie tak, no to jak ludzie maja reagowac? Pochwalic, ze pan daje sobie rade ze sprzedaza bo umie ludziom bajki opowiadac? :shake: O tym konkretnym ogloszeniu mozemy sobie tylko pogadac i pofrustrowac sie jak malo ludzie wiedza, i jak bardzo szkodza nawet w tej niewiedzy, chyba ze ktos moglby spotkac sie z tym panem i porozmawiac. Byloby fajnie, jesli zgodzilby sie na taka rozmowe... Quote
michal_sm Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Odpowiem Ci tak czy to ogłoszenie zwróciłoby czyjąkolwiek uwagę gdyby on (ona)napisał szczeniaki dalmatyńczyki cena 200 zł lub kundelki po dalmatynce cena 20 zł.Nie on próbuje zwrócić uwagę ceną i rasą.Ja wiem,że to przekręt i większość ludzi też to zauważy oglądając fotki maluchów(no chyba ,że ktoś jest pryszczaty na oku jak mawiał Kargul)>On w ten sposób chce zwrócić uwagę,może komuś psiak się spodoba.Naprawdę uwierz mi to ogłoszenie bez tego podstępu na tym wątku by nie zaistniało.Teraz rozumiesz o co tej osobie chodziło.Mnie jest go trudno oceniać.Raczej życzliwe słowo i być może w przyszłości by coś się zmieniło.Nie wiem wiem ,że w moim wypadku ta metoda jest najskuteczniejsza.Większość ludzi naprawdę nie zdaje sobie sprawy na co może skazać zwierzaki i delikatnie należy im to uświadamiać. Quote
Recommended Posts