Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tylko, ze nie Ty dałaś im życie i nie wiem jakim prawem chcesz nim rozporządzać. Jesli suka jest chora itp to rozumiem, ale jeśli jest zdrowa i jedynym powodem jest fakt, ze urodzi mieszańce - wiesz podziwiam, ze z taką łatwością przyjmujesz na siebie taki ciężar. Etyczne zabójstwo - no no bardzo ciekawe. Uzasadnieniem są mixy...hm...nawet niewyszukane to uzasadnienie. Bo jeśli miot ma być zdrowy, a ktoś go morduje...ciekawa ideologia. Trochę pod faszyzm podchodzi.

A o swoich somatycznych reakcjach na mnie, pisałaś wczoraj sama, wiec Ci na nie odbiłam piłeczkę - nie zgrywaj ofiary teraz, bo to śmieszne.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Takim, ze czasem jest wybor: albo zdechna na parwowiroze albo zostana zabite jeszcze w lonie matki. Ja wybieram smierc w lonie- bo wtedy przynajmniej ta meka dla nich nie trwa tak dlugo.

Z duzo latwoscia- z nieslychanie duzo. Uwierz mi, wolalabym nie stawac przed takim wyborem, ale czasem jest on jedyny. A jesli mi nie wierzysz- idz do schroniska. Zobacz jakie maja warunki. myslisz ze to jest miejsce na odchow szczeniat? Ktore lapia kazda infekcje, potrzebuja opieki.

Fajnie jestem faszystka :multi::multi::multi: Dla Ciebie wsztystko.

Czyli tak, jestem:
- egoistka,
- histeryczka,
- mam probl. emocjonalne
- faszystka.
Coraz lepiej. Ciekawa jestem tylko jednego: kto tu kogo obraza, co?

Pisalam przedwczoraj (juz to mowilam) i to byla przenosnia. Chcialam Ci uzmyslowic jak bardzo mnie potrafisz zszokowac.

Posted

Ja napisałam że ideologia zabijania mieszańców zdrowych! - zaznaczam idzie pod faszyzm. Nie nazwałam Cię faszystką personalnie. Ale masz problem z niuansami w czytaniu.

Aborcja zdrowych psów to żaden wybór, to zabójstwo. Takie psy mogą jeszcze znaleźć dom. Jesteś Panią życia i śmierci? Za taka się uważasz? Nie boisz się? Podziwiam, naprawdę fascynujące, ze mienisz się "przyjacielem zwierząt".

A obrażasz się sama kiedy piszesz, ze aborcja zdrowej suki to lepsze rozwiązanie. Naprawdę masz tupet aby jeszcze pouczać innych, kiedy sama godzisz się na odbieranie życia.

Ja jedno takie psie życie przygarnęłam do domu za własne pieniądze. A Ty pewnie wysłałabyś je na skrobankę. No bo kundel nie? Naprawdę zero wstydu.

Posted

A kto mowi o zabijaniu zdrowych psow? :crazyeye:

Ja mowie o sterylizacjach aborcyjnych, bo to jest czasem lepsze od zycia. Juz pisalam kiedy lepsze i na jakiej podstawie tak uwazam (i nie jestem w tym osamotniona).

A no dobrze- w takim razie zwracam honor. Wg Ciebie nie jestem faszystka. To juz troche lepiej

Posted

Meiram napisał(a):

Aborcja zdrowych psów to żaden wybór, to zabójstwo. Takie psy mogą jeszcze znaleźć dom. Jesteś Panią życia i śmierci? Za taka się uważasz? Nie boisz się? Podziwiam, naprawdę fascynujące, ze mienisz się "przyjacielem zwierząt".

To znajdz- chociaz 10 szczeniakom.

Coz, na szczescie nie Ty mnie bedziesz osadzac.

Mienie i nie tylko ja mam takie zdanie. Czy nie rozumiesz, ze przez brak kontrowalnego rozrodu, nie mamy wyjscia? To jrst jedyny sposob ograniczania populacji psow.

Ja sie obrazam :crazyeye: No mpowiem, ze mnie zszokowalas

Ps. Chcesz link do watku na ten temat? Tam jest duzo argumentow za aborcjami w takich przypadkach.

Posted

Zabijanie w historii ludzkości już wiele razy racjonalizowano. Zawsze był jakiś "święty" powód do odbierania życia. I zwierzętom i ludziom. Dlatego wątek o etycznym zabijaniu mnie nie interesuje. Nie jestem twardogłowem i wiem, że kiedy są pobudki natury medycznej to podejmuje się radykalne kroki. I u ludzi i zwierząt. Ale nie kiedy powodem jest fakt urodzenia mixów. Poza tym, taka forma walki z niekontrolowaną rozrodczością jest chyba jakaś krzywa. Rozumiem sterylizację, ale nie aborcję.

Posted

To nie jest watek o etycznym zabijaniu. To watek o wskazaniach i przeciwienstwach aborcji.

Nie przyjmujesz argumentow, o ktorych pisze. Majac do wyboru skazanie je na smierc z powodu choroby (ktora najprawdopodniej zlapia wychowujac sie w schronie), a zabijajac w lonie matki, wybiore to drugie.

Wiem o tym, ze rozumiesz sterylizacje- pisalas o tym juz wczesniej.

Posted

Meiram napisał(a):
Pieprz i sól - klasyczny kolor sznaucera:)

ciekawe... miałaś kiedyś zdjęcie na profilu i ja widziałam wyraźnie, ze jest pręgus a nie pieprz i sól :-o

a co do wyrażenia kundel - Jest to wyrażenie obraźliwe tylko dla tych, którzy lansują sie swoimi rasoffymi pieseczkami

ja na mojego zawsze mówię kundel i jakoś nie jest ani mi, ani jemu z tym źle :lol:

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
ciekawe... miałaś kiedyś zdjęcie na profilu i ja widziałam wyraźnie, ze jest pręgus a nie pieprz i sól :-o

a co do wyrażenia kundel - Jest to wyrażenie obraźliwe tylko dla tych, którzy lansują sie swoimi rasoffymi pieseczkami

ja na mojego zawsze mówię kundel i jakoś nie jest ani mi, ani jemu z tym źle :lol:

Pies był niedawno podgolony to raz, a fotka jest robiona w słońcu to dwa - ale możesz twierdzić ze jest różowy, naprawdę mi to wisi. Jak widzę kolor teraz jest zagadnieniem nr 1 , brawo!

Posted

Dodam na sam koniec moją refleksję po 2 dniach na tym forum.

Po pierwsze: zawsze szanowałam ludzi, którzy angażują się w ochronę zwierząt - po wizycie na tym forum już wiem, że szacunek może należy się jednostkom, ale jest też grupa "nawiedzonych", którzy powinni założyć Biuro Czystości Rasowej i w tym biurze karać grzywną wszystkich ludzi, którzy ośmielili się kupić mieszańca. Oddział operacyjno-szturmowy do działań aborcyjno-usypiajacych też byłby niezły. Wtedy już nikt nie kupił by nigdy mieszańca...

Onomato-Peja to ja się lansuję "rasowością"? Przecież aj kupiłam KUNDLA:) Ale rozumiem, że sprawa koloru mojego psa i dł jego ogona teraz jest zasłoną dymną na to jak kilka osób nabiera wody w usta kiedy mowa o aborcji i usypianiu kundli.

Posted

Meiram napisał(a):

Onomato-Peja to ja się lansuję "rasowością"? Przecież aj kupiłam KUNDLA:) Ale rozumiem, że sprawa koloru mojego psa i dł jego ogona teraz jest zasłoną dymną na to jak kilka osób nabiera wody w usta kiedy mowa o aborcji i usypianiu kundli.

Olej to ;)
Najważniejsze żeby psiak się zdrowo chował i tyle.

Posted

Masz racje Małą czarna i chylę czoła przed Twoją dojrzałością. Nie wiem ile masz lat, ale myślisz realnie i poważnie.

Chce wszystkim podziękować za rozmowę na tym forum. Czas ją kończyć. Żywię tylko nadzieję, że kilka nieomylnych i wszystko wiedzących osób zastanowi się kiedy opadną emocje nad kilkoma kwestiami.
Jeśli chcecie pozyskiwać ludzi do pomocy w ochronie zwierząt, bo metody jakimi się posługujecie są niezwykle prymitywne - zaczepność, obarczanie odpowiedzialnością za wszystkie schroniska świata, apodyktyczność w narzucaniu gustów i w tym na co wydawać pieniądze. - zapewniam, że to nie da wam żadnych poważnych sojuszników. Warto czasem trochę krytycznie spojrzeć również na siebie zanim się oceni drugiego i zacznie mu wytykać jakie jego decyzje są złe. Życzę powodzenia w szukaniu domów dla kundelków - być może tak trudno je znaleźć, bo forma poszukiwań jest nieodpowiednia, zastanówcie się trochę. Pozdrawiam.
M.

Posted

Dziewczyno jestem w szoku co Ty wypisujesz!!!nóż się w kieszeni otwiera - nie jesteś dogomaniakiem, bo popierasz niekontrolowany rozród. Idź do schroniska, zobacz ile tam biednych psów jest, ile szczeniaków!!!ludzie starają się znaleźć domy psiakom i innym zwierzętom, a Ty nie widzisz nic złego w rozrodzie zwierząt nierasowych.Biorą na tymczasy, poświęcają czas i pieniądze, a przede wszystkim serce, a Ty nadal przy swoim ostro :angryy: pomyśl o innych zwierzętach,a nie tylko o swoim!!!jesteś przeciwna aborcji u suk - proszę bardzo tylko znajdź domy odpowiednie tym szczeniakom, a nie ktoś inny, bo stać obok i się wymądrzać na dany temat to możesz.Co jest lepsze??i proszę nie obrażaj znajdujących się tu ludzi, bo piszesz same bzdury. Ja ma kundlicę wysterylizowałam ją, bo zrozumiałam wiele będąc na dogo. I wiem, że nigdy nie kupię psa bez rodowodu!!!nie napędzę pseudohodowców, którzy liczą TYLKO na zysk. Pójdę do schronu lub do szanującej się hodowli i stamtąd będę miała w przyszłości towarzysza dla mojej Negry. Żegnam

Posted

Figafiga - rany, dzięki, ze to napisałaś :loveu:

Meiram, niestety, ale na tym forum dba się o dobro wszystkich psów ( i innych zwierząt) a nie tylko o swojego :p
Jak widać, Ty tu nie pasujesz... Ciebie nie interesuje, ze tysiące psów dosłownie gnije w schroniskach, bo przecież to nie Twoja wina :shake:
Dogo zmieniło wiele ludzi ( na lepsze) ale jak widać niektórych po prostu nie da się przekonać, ze psy schroniskowe też potrzebują domu :p

EDIT:
Nie wiem jak wam ciotki, ale mi się już znudziło tłuczenie w klawiaturę, bo i tak do niej jak do ściany...

Posted

Nie uciekam, tylko już zrobiło się nudno. Nie zmienię swojego zdania, podobnie jak wy swojego - temat już uważam za wyczerpany.
Ania155 pokrzepiły Cię koleżanki, wiec wreszcie odetchnęłaś. Widać jednak zasiałam w Twoim wnętrzu niepewność;)
Szkoda, że nie zauważacie jak wasza postawa zniechęca ludzi. Teraz sobie pięknie udzielicie wsparcia aby nie zatracić wspólnej idei. - banał:)

Posted

No ja wiem, ze wg Ciebie aborcja jest słuszna - faktycznie to przeciwieństwo moich poglądów:)

i gratuluję tej pewności, ze Ty wiesz co słuszne jest a co nie...fanatycy zawsze tak mają.

Posted

Myslę, że trzeba by ten temat skończyć. Ciśnienie opadnie i tyle.
Kurna, swoją drogą to ja się absolutnie zgadzam z Meiram, że taka postawa zniechęca ludzi. Nie siedzę długo na Dogo, ale wielokrotnie to zauważyłam.
Taki agresywny i napastliwy ton nie przynosi żadnych korzyści.
Dziewczyny, tak swoją drogą, proponuję przyjechać na moje osiedle. Niemal każdy sąsiad ma psa - powiedzmy, że w 99% z pseudohodowli. Gdybyście wyskoczyli do tych ludzi z takimi tekstami jak tutaj, uwierzcie mi, popukali by się w czoło, a i zarobić w twarz można by było. Nie każdy jest dogomaniakiem. Dla właściciela mixa jamnika, ten pies będzie jamnikiem, a nie kundelkiem. Mnie samej nie przyszłoby nawet do głowy żeby powiedzieć: "o, jaki ładny kundelek", albo "jaki ładny pies w typie" :evil_lol: Ale chętnych zapraszam - zobaczymy czy Wasze argumenty trafią do ludzi. ;)
No i jak już w temacie jesteśmy to proszę mnie dokształcić. Czy mogę, i kiedy, wysterylizować 6-lenią sunię ze schroniska? Przymierzam się podczas urlopu, ale chciałabym wiedzieć czy potrzebne są najpierw jakieś konkretne badania.

Posted

Meiram napisał(a):
No ja wiem, ze wg Ciebie aborcja jest słuszna - faktycznie to przeciwieństwo moich poglądów:)

i gratuluję tej pewności, ze Ty wiesz co słuszne jest a co nie...fanatycy zawsze tak mają.

No faktycznie, stop aborcji ! szczenięta do schronisk ! :loveu::loveu:

Tak, bo słuszne jest kupować pieski z pseudo, bo som takie śślicznem i wogólem :loveu: i takie tanie ! A te ze schroniska to jakies niezrównoważone psychicznie :shake: Fu ! :shake:

Edit:
A i powiedz mi jeszcze jedno...
Czemu robisz z dogomaniaków stoważyszenie ludzi niezrównoważonych emocjonalnie, egoistów, fanatyków, faszystów i co tam jeszcze pisałaś ?

Posted

Meiram ja juz prosilam, ale powtorze ktorys juz raz: mozesz przestac mnie obrazac? Ja sobie tego nie zycze. Jesli brak Ci merytorycznych argumentow to powiedz wprost.

I zaproponuje Ci jeszcze cos: znajdz dom dla 10 szczeniat ze schronisk, skoro moje postepowanie to faszyzm.

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
No faktycznie, stop aborcji ! szczenięta do schronisk ! :loveu::loveu:

Tak, bo słuszne jest kupować pieski z pseudo, bo som takie śślicznem i wogólem :loveu: i takie tanie ! A te ze schroniska to jakies niezrównoważone psychicznie :shake: Fu ! :shake:

Rozmowa z Tobą nie ma sensu :lol: Można co najwyżej już się z Cb ponabijać :lol::lol:

Stop zabijaniu! - tylko tyle na koniec, a nie wszystkie trafiają do schroniska. Widzę, że dla Ciebie życie ma niewielką wartość.

Ukłony dla Małej czarnej:)

Posted

aina155 napisał(a):
Meiram ja juz prosilam, ale powtorze ktorys juz raz: mozesz przestac mnie obrazac? Ja sobie tego nie zycze. Jesli brak Ci merytorycznych argumentow to powiedz wprost.

I zaproponuje Ci jeszcze cos: znajdz dom dla 10 szczeniat ze schronisk, skoro moje postepowanie to faszyzm.

Aniu obawiam się, że zupełnie nie rozumiesz co pisałam. Może i bym poszukała dla nich domu, gdyby ktoś nie atakował mnie od 1 chwil na forum. Twój idealizm ma niewiele wspólnego z realizmem jaki jest w życiu. A faszyści tez kochali pieski...można mieć podwójną a nawet potrójną moralność - człowiek jest bardzo zdolny;)

Posted

Meiram napisał(a):
Stop zabijaniu! - tylko tyle na koniec, a nie wszystkie trafiają do schroniska. Widzę, że dla Ciebie życie ma niewielką wartość.

Ukłony dla Małej czarnej:)

A jaka wartość ma dla Cb życie w schronisku ?
Zamknij się w klatce na rok i wychodź z niej raz w tygodniu ;), może zrozumiesz dlaczego lepsza jest aborcja niż skazywanie psów na dożywocie