Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mala_czarna napisał(a):
O mój Boże. Kobieto, napisałaś przecież: "najgorsze jest to ze prawdziwe hodowle o swoje psy dbają jak nalezy i nie czrujmy się kupe kasy wydają na psy". Więc powtarzam Ci raz jeszcze, że nie można uogólniać, i nawet w hodowlach psów z rodowodem zdarzają się wpadki.
Pisałam na forum chłoniakowym - większość z tych chorych na chłoniaka psów miało papiery, były brane z dobrych hodowli. Właściciele dbali. I co? Ano to, że czy w pseudo, czy w prawdziwej, też zdarzają się choroby. To może jeszcze dopiszę, bo znowu czegoś nie zrozumiesz. Odsetek tych chorych z pseudo jest pewnie 50 razy większy od prawdziwych hodowli.

każdy inaczej postrzega słowo hodowla...
Dla mnie: Hodowla psów z papierami, w dobrych warunkach, zadbanych, przebadanych i odpowiednio karmionych

Pseudo - psów bez papierów oraz tych z papierami w złych warunkach

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MartynaP napisał(a):
dobrze to jak ja mam na tymczasie np.3 szczenieta szczepie je powiedzmy raz,odrobaczam dwa razy karmie przez powiedzmy 3 miesiace to tez mam brac za nie kase??kto mi zwroci za ich utrzymanie??
gosc je sprzedal,nie oddal za darmo czyli juz jak suka w ciazy byla wiedzial ze zarobi na nich tobie sprzedal za 250 nastepnemu sprzeda za 400 a innemu za 500...nie zarobi???
- wiesz co wątpię bo za 500zl to raczej psudo-yorka ktoś by kupił a nie sznucero-westa. A jeśli Ty nie bierzesz za to kasy, to Twój wybór, ale nie możesz wymagać aby każdy tak się zachowywał.

I dodam po raz któryś, nie każdy chce z rożnych względów, mieć psa ze schroniska. I ma do tego prawo.

Posted

Tak: po pierwsze: pies po przejściach może nietypowo reagować na różne bodźce, np. być agresywny, nieprzewidywalny.

po drugie: ktoś może chcieć psa od małego, takiego,który nie miał traum, chorób itp.

po trzecie: najzwyczajniej wygląd takiego psa może nie odpowiadać.

po czwarte: pies z ogłoszenia na np. allegro może się po prostu na tyle spodobać, że chcemy tego właśnie a nie innego.

Posted

Krótko, jasno i na temat. I lepiej tak stawiać sprawę, uczciwie, niż ekscytować się wzięciem pieska ze schronu, a po 2 tygodniach go oddać, bo piesek siusia, bo kupę robi w domu, bo niszczy, bo ma takie schroniskowe naleciałości.

Posted

Meiram napisał(a):
Tak: po pierwsze: pies po przejściach może nietypowo reagować na różne bodźce, np. być agresywny, nieprzewidywalny.

po drugie: ktoś może chcieć psa od małego, takiego,który nie miał traum, chorób itp.

po czwarte: pies z ogłoszenia na np. allegro może się po prostu na tyle spodobać, że chcemy tego właśnie a nie innego.

AD.1. Są domy tymczasowe i tam psy są 'sprawdzane'
AD.2. Nie wszystkie psy w schronach były chore - niektóre szczeniaki trafiają od razu do DT
AD.3. Jest tyle psów w schronach ( w tym szczeniaków), że napewno jakiś podpasuje i to nie jeden
AD.4. Psa powinno sie wybierać pod względem charakteru... :roll:

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
AD.1. Są domy tymczasowe i tam psy są 'sprawdzane'
:roll:

Czasem nie ma tymczasów. Psy zabierane są bezpośrednio ze schroniska.
I ja doskonale rozumiem, że ktoś może nie ma chęci, czasu ani ochoty brać psa ze schronu. Serio to tak ciężko zrozumieć?

Posted

Meiram napisał(a):

Pies z rozmnażalni tak samo.

Meiram napisał(a):

W schronisku też są małe szczeniaczki.

Meiram napisał(a):

Tak samo jest gdy kupuje się psy z niewiadomego źródła.

Meiram napisał(a):

Tak owszem i to rozumiem ale nie rozumiem jak można za kundla dać tyle pieniędzy :shake:.

Posted

Ja też nie rozumiem ,że niektórzy wydają masę pieniędzy na tzw panienki lekkich obyczajów jak to samo można mieć darmo.Jak ktoś chce wydać swoje pieniądze na występ Madonny niech wydaje lub chce sobie kupić kundelka za milion niech kupuje .To naprawdę rzecz gustu ,a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje

Posted

Psa owszem wybiera się pod względem charakteru ale i wyglądu. Mi odpowiadał wygląd oraz zachowanie tego psiaka. Nie został on kupiony na zasadzie klik i kupiłam na allegro, tylko umówiłam się ze sprzedawcą na oględziny psa i jego rodziców. I pies jest podobny do rodziców. Więc jak możesz mi pisać, że wygląd może nie odpowiadać z niewiadomego źródła - ono było wiadome, bo widziałem tego psa i rodziców.

Co innego reakcje psa małego, który się uczy, a co innego utrwalone nawyki psa ze schroniska - to tak trudno jest zrozumieć? Że to może zniechęcać. Nie biorę psa dla idei ani aby się z nim użerać. Nie lubię np. agresywnych zwierząt i nie chce mieć takiego.

A że ktoś ma problem ze zrozumieniem jak można wydać na kupno psa 250zł, to znaczy, że nie rozumie wcześniejszych wyliczeń, które jasno wskazują na to, że pies jest poniżej kosztów. Nikt nie ma obowiązku rozdawania swoich psów za darmo. Może oczekiwać gratyfikacji. I w moim odczuciu jest to uczciwe, nie chciał np. 700zł. Poza tym nie rozumiesz...a ja nie rozumiem jak za Chow Chowa można dać 2 tyś...można podobnie odbić piłeczkę. Tak jakbyś twierdziła, ze mieszaniec nic nie jest wart. Może w Twoim odczuciu. I ten pies jest mieszańcem nie kundlem - wiem z jakich ras został zmieszany. W schronisku dostanę mix nie do odgadnięcia. Poza tym swoje własne pieniądze mogę wydać na co chce nie uważasz?

A że w schronisku też są małe szczeniaki...ale może one mi się nie podobają, trudne do pojęcia?

Posted

[quote name='Meiram']Psa owszem wybiera się pod względem charakteru ale i wyglądu. Mi odpowiadał wygląd oraz zachowanie tego psiaka. Nie został on kupiony na zasadzie klik i kupiłam na allegro, tylko umówiłam się ze sprzedawcą na oględziny psa i jego rodziców. I pies jest podobny do rodziców. Więc jak możesz mi pisać, że wygląd może nie odpowiadać z niewiadomego źródła - ono było wiadome, bo widziałem tego psa i rodziców.

Skąd masz 100% pewność,że te psy są rodzicami ? a co jesli suczkę na spacerze zapłodnił jakiś inny piesek, a pan tylko 'podstawił' swojego jako ojca? Nie mozesz być w 100% pewna rodziców...

A że ktoś ma problem ze zrozumieniem jak można wydać na kupno psa 250zł, to znaczy, że nie rozumie wcześniejszych wyliczeń, które jasno wskazują na to, że pies jest poniżej kosztów. Nikt nie ma obowiązku rozdawania swoich psów za darmo. Może oczekiwać gratyfikacji. I w moim odczuciu jest to uczciwe, nie chciał np. 700zł. Poza tym nie rozumiesz...a ja nie rozumiem jak za Chow Chowa można dać 2 tyś...można podobnie odbić piłeczkę. Tak jakbyś twierdziła, ze mieszaniec nic nie jest wart. Może w Twoim odczuciu. I ten pies jest mieszańcem nie kundlem - wiem z jakich ras został zmieszany. W schronisku dostanę mix nie do odgadnięcia. Poza tym swoje własne pieniądze mogę wydać na co chce nie uważasz?

Na rasowego psa można i wydać nawet z 5 tysięcy a wiesz czemu ?
Bo z takim psem jeździ się na wystawy, taki pies zdobywa championaty, taki pies zostaje reproduktorem i daje zdrowe, ładne potomstwo... :roll:

A co Ci da, że wydasz tyle na kundla ? Nic, bo nawet nie będziesz pewna jak duży wyrośnie, jak będzie wyglądał i jaki będzie miał charakter... pozatym taki mieszaniec może mieć wady dziedziczne o których nawet nie wiesz...

A że w schronisku też są małe szczeniaki...ale może one mi się nie podobają, trudne do pojęcia?

No jasne, nawet nie szukałaś więc jak mogły Ci się jakieś spodobać... :roll:

Posted

Błyskotka napisał(a):

Tak owszem i to rozumiem ale nie rozumiem jak można za kundla dać tyle pieniędzy :shake:.

Tak między Bogiem a prawda, co Cię to obchodzi? Czy to Twoje pieniądze?
Nie wiem czy przykład będzie udany, ale zaryzykuję. Takie np. bezdzietne pary, którym zarzuca się, że zamiast wydawać pieniądze na zapłodnienie invitro, powinny adoptować dziecko z domu dziecka. A one nie chcą. Czy też trzeba to potępiać? Wiecie co? W historii był kiedyś taki facet, Stalin, którego ulubionym powiedzeniem było "żelazną ręką zapędzimy ludzkość do szczęścia". I wiele piszących osób na tym wątku tak postępuje. Skoro ktoś nie chce psa ze schroniska to co wam do tego? Nie chce i koniec. Zapłaci 200, 300 zł i kupi kundelka, ale wybranego przez siebie, szczeniaka.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']

Na rasowego psa można i wydać nawet z 5 tysięcy a wiesz czemu ?
Bo z takim psem jeździ się na wystawy, taki pies zdobywa championaty, taki pies zostaje reproduktorem i daje zdrowe, ładne potomstwo... :roll:

Sugerujesz, że kundelki nie są ładne?
Jak ktoś ma czas, ochotę, to niech jeździ. Jego sprawa. Być może to też hobby; każdy jakieś ma, nie?
I uwierz mi, nie każdego podniecają championaty i wystawy.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Sugerujesz, że kundelki nie są ładne?
Jak ktoś ma czas, ochotę, to niech jeździ. Jego sprawa. Być może to też hobby; każdy jakieś ma, nie?
I uwierz mi, nie każdego podniecają championaty i wystawy.

Jak nie ma czasu i ochoty to niech nie rozmnaża kundli

uwielbiam łapanie za słówka :D

chyba wiadomo, ze chodzi mi o wzorzec, a nie urodę
MAM KUNDLA i NIE popieram PSEUDO czy to az takie dziwne ? :-o

Posted

mala_czarna napisał(a):
Tak między Bogiem a prawda, co Cię to obchodzi? Czy to Twoje pieniądze?
Nie wiem czy przykład będzie udany, ale zaryzykuję. Takie np. bezdzietne pary, którym zarzuca się, że zamiast wydawać pieniądze na zapłodnienie invitro, powinny adoptować dziecko z domu dziecka. A one nie chcą. Czy też trzeba to potępiać? Wiecie co? W historii był kiedyś taki facet, Stalin, którego ulubionym powiedzeniem było "żelazną ręką zapędzimy ludzkość do szczęścia". I wiele piszących osób na tym wątku tak postępuje. Skoro ktoś nie chce psa ze schroniska to co wam do tego? Nie chce i koniec. Zapłaci 200, 300 zł i kupi kundelka, ale wybranego przez siebie, szczeniaka.

Ja nie wiem, co wy macie z tym porownywaniem ludzi do psow?.

Zgodze sie z tym, ale tylko pod jednym warunkiem, ze schroniska beda puste. W przeciwnym razie bede uwazac to za glupote i nieodpowiedzialnosc. Bo te psy (ze schronow) jesli wszyscy zaczna tak podchodzic, zdechna tam. Nie znajac dotyku czlowieka.

Posted

[quote name='mala_czarna']Krótko, jasno i na temat. I lepiej tak stawiać sprawę, uczciwie, niż ekscytować się wzięciem pieska ze schronu, a po 2 tygodniach go oddać, bo piesek siusia, bo kupę robi w domu, bo niszczy, bo ma takie schroniskowe naleciałości.

roizumiem ze twoj pies z pseudo tego nie robi/nie bedzie robił

Posted

Co mi da że mam kundla, nic wg Ciebie? Hahahahah dobre sobie. Bo wg. mnie przyjaciela domu na wiele lat. Wydanie 5 tyś na psa i jeżdżenie z nim na wystawy mnie po prostu nie podnieca. Mam inne zainteresowania, psa nie traktuje jako spełnienia swojej próżności tylko jako małego przyjaciela, który nie musi zdobywać dla mnie medali.
Jakiego charakteru oczekuje? Zrównoważonego, bez nadpobudliwości. I piesek jest łagodny, lubi się bawić i nie atakuje członków rodziny.- więcej wymagań od psa nie mam.

p.s. mała czarna dzięki za rozsądek! :)

Posted

Super- trafil mi sie cud: pies ze schronu bez agresji, nieatakujacy rodziny, zdrowy i zrownowazony bardziej od niektorych psiakow wychowywanych od szczeniaka.

I nie musisz za psa placic 2 zl. by byl rasowy. Psa rasowego mozna kupic tez taniej.

Posted

Po co ? Przeczytaj na czym polega akcja: Rasowy = Rodowodowy.

Już chyba wyszło z jakiego powodu kupiłaś psiaka bez papierów. Tak jak niestety większość osób myślisz że rodowód jest tylko potrzebny na wystawy i skoro nie widać różnicy to po co przepłacać :roll:.
Otóż różnicę widać i czasem bardzo.
Chcesz psa rasowego to musisz kupić psa z metryką po rodzicach którzy mają uprawnienia hodowlane.
Co daje metryka czyli jak potocznie przyjęło się rodowód ?
To ze mamy pewność że dane szczenię jest w 100 % rasowe, jest urodzone wtedy i wtedy, w danej hodowli i po tych rodzicach.
Dostajemy metrykę z którą jeśli nie interesują nas wystawy możemy zrobić co chcemy. Możemy ją nawet wyrzucić jeśli nas w oczy kole.
Ale mamy pewność że pies jest danej rasy !!!

Kupując szczeniaka po rodowodowych rodzicach nie mamy pewności co wyrośnie ze szczeniaka. Nie można nabrać się na zapewnienia pseudohodowców że szczeniak jest rasowy a rodzice są super. Nie jeździli na wystawy z psami więc nie wiemy czy psy były zgodne ze wzorcem. Może i jeździli ale ich psy nie dostały uprawnień hodowlanych a mimo wszystko je rozmnażają i nie interesują ich konsekwencje.
To kupowanie kota w worku.

Posted

Nie wiem w zasadzie jakim prawem ktoś daje instrukcje innym co mają kupować i gdzie...? I do tego jeszcze ta bezduszna wycena, ze tyle za kundla...dla mnie ten mieszaniec jest więcej wart niż pies za 5 tyś, bo już zdążyłam się do niego przywiązać.

Mylisz się Błyskotka takiej 100% pewności nie ma nigdy co wyrośnie z psa, nawet rasowego. Dla mnie ta "czystość rasowa" nie ma takiego znaczenia jak dla Ciebie. A, że podoba mi się pies w jakimś typie rasy to co z tego? To zabronione? ;) Gusta tez mi chcesz wybierać, skoro już wiesz na co powinnam przeznaczać swoje pieniądze...:)

A pies z azylu...no to dopiero "kot w worku".

Posted

MartynaP napisał(a):
roizumiem ze twoj pies z pseudo tego nie robi/nie bedzie robił

Na przyszłość, coby z siebie idioty nie robić, proponuję przejrzeć wpisy interlokutora ;)
Rozmowa z Tobą mija się z sensem, albowiem nie wiesz co się do Ciebie pisze. Dyskutować mogę z ludźmi, którzy nie czytają po łebkach.

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
Jak nie ma czasu i ochoty to niech nie rozmnaża kundli

:-o

Przyznam, że nie rozumiem.
Nie ma obowiązku jeździć na wystawy z psem rodowodowym.
(Vide: zapytanie Błyskotki)