Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Tylko, że te same obliczenia dotyczą każdego szczeniaka. Bo każdego się szczepi, odrobacza i karmi...czy myślałaś, ze tylko jednego w całym miocie? Quote
Błyskotka Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a):Tylko, że te same obliczenia dotyczą każdego szczeniaka. Bo każdego się szczepi, odrobacza i karmi...czy myślałaś, ze tylko jednego w całym miocie? Przykro mi, nie myślałam tylko o jednym ;). A nie wszystkie szczenięta są szczepione, odrobaczane i dobrze żywione. Często książeczki są podrabiane, szczenięta i psy karmione resztkami z obiadu i trzymane w szopach. Gdy dzwonią chętni aby kupić wszystko jest wspaniale a na czas odwiedzin szczenięta przynoszone do domu i wykąpane pokazane kupcom. Pomyślałaś o tym ? Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Błysnęłaś matematyką - bo pies został sprzedany po kosztach, biorąc pod uwagę ile trzeba było w niego zainwestowac przed sprzedażą. Jeśli będzie takich szczeniąt kilka w takiej cenie to rachunek jest prosty. Wyszło całkowicie po kosztach. I chyba argument nieuczciwego zarobku Wam upadł:) Quote
Onomato-Peja Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a):No faktycznie zarobił majątek, jedno szczepienie ok. 50zl, drugie ok. 50zl, 3 odrobaczania ok. 30zł i karma przez te 3 miesiace - hm no ze 150zl najmniej. Policz sobie ile na tym ten facet zarobił :) :crazyeye: to czym on je karmił, ze tak mało wyszło ? :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: Pewnie jakimiś syfami typu pedigree, darling, chappi Tak, widzimy, zę zadbał o psiaki jak umiał... :roll: Nie uśpiłabyś psa, gdyby był tak chory, ze praktycznie leżałby już do końca życia na stole z kroplówką i robił pod siebie? Uważałabyś to za morderstwo? Ja za pomoc w odejściu od cierpienia... :roll: Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Jeśli ktoś wietrzy wszędzie zło i demonicznych właścicieli psów, którzy trzymają je w szopie i wieczorem podrabiają pieczątki w książeczce zdrowia to naprawdę chyba jest jakiś poważniejszy problem. Chyba trochę obrażasz ludzi nie zdając sobie z tego sprawy. Zarzut fałszerstwa jest karalny jako pomówienie. Orientujesz się pewnie tak samo dobrze w prawie jak w matematyce ;) Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Te 150 zł to moje zaniżenie aby pokazać że już jest po kosztach, facet karmił psa dobrze i de facto sprzedał mi go poniżej wniesionego nakładu. Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 "Nie uśpiłabyś psa, gdyby był tak chory, ze praktycznie leżałby już do końca życia na stole z kroplówką i robił pod siebie? Uważałabyś to za morderstwo? Ja za pomoc w odejściu od cierpienia... :roll:" Wiesz co naucz się czytac najpierw ze zrozumieniem...pisalam, że w skrajnych przypadkach rozumiem taką dramatyczna decyzje, ale nie zmienia to faktu, ze jest to zabicie. Quote
Onomato-Peja Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 A jaka dał ci karmę ? :cool3: Po gdzieś pisałaś, ze karmisz psa darling junior, pedigree junior i suchą karmą dla juniorów jakąś tańszą... Chyba, nie przestałaś psa karmić jedzeniem, które polecił chodoffca ? Meiram spamiaro opcja edytuj się kłania :lol: Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 No tak przy braku merytorycznego argumentu wyciągasz tekst "spamiaro". A Twoim zdaniem powinnam karmić psa cielęciną zadnią? Przede wszystkim karmię psa jedzeniem robionym w domu, mięsem, ryżem , marchewką, bulionem, do tego dołączam puszki lub suchą karmę. Nie widze potrzeby kupowania takiej karmy jak tamten facet, bo daje psu dużo mięsa, ktore jest dla niego przygotowywane w domu. Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Oczywiście wyjęty zostal z moich wypowiedzi tylko tekst o suchej, tańszej karmie - moze ptrzytaczaj calość. Bo pies je przede wszystkim domowe jedzenie. Ale próbujesz teraz z innej strony pokazać jaka to zła jestem. - tani, sofistyczny chwyt;) Quote
aina155 Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a):Kto nie umie przyjmować prawdy ten nie umie. Jesli dla Ciebie zabicie psa to miłość, a kupno mieszańca to zło - to faktycznie porozmawiajmy o definicji prawdy i jej przyjmowaniu. :):):) Doprecyzuje: uspienie psa. W przypadku gdy lezy, wymiotuje, nie przyjmuje pozywienia i lekow. Myslisz, ze zrobilam to ze swojego egoizmu, ze go uspalam? Zeby nie wydawac na jego lecznie? Gdy oczami prosil mnie o to, by skrocic jego bol. PS. Posty mozna edytowac ;) Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Uśpienie psa to zabicie go. Jeśli się okłamujesz, ze jest inaczej to smutne. Rozumiem Twoją decyzję, ale nie wmawiaj mi że to nie jest zabicie. No oczywiście nie twoimi rękami...ale...miej trochę odwagi przynajmniej. I powtarzam jeszcze raz, rozumiem tę decyzję. Umiem edytować - to chyba nie jest szczegolnie istotne w tej dyskusji... ;);) Quote
aina155 Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Dobrze, ja Ci to tak pasuje: to ZABILAM tego psa. Rekami lekarza. Zadowolona? Aha, to nie zmienia tego, ze uwazam, ze zostalo to zrobione z milosc do niego. Egoizmem byloby skazanie go na cierpienie, tylko po to by byl dalej z nami. Quote
Błyskotka Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Kupując psy z takich miejsc jak ty również je zabijamy. Zabieramy dom psom ze schroniska. Psy które tam siedzą często umierają ze ....... starości bo nikt ich nie chce !!! Egoistyczni ludzie wola kupić kundelka a nie dać dom psu który również jest potrzebujący a najważniejsze też jest kundelkiem !!! Dałabyś lepiej te pieniądze na schronisko a nie ludziom dla których pies jest źródłem zarobku. Quote
Onomato-Peja Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a):No tak przy braku merytorycznego argumentu wyciągasz tekst "spamiaro". A Twoim zdaniem powinnam karmić psa cielęciną zadnią? Przede wszystkim karmię psa jedzeniem robionym w domu, mięsem, ryżem , marchewką, bulionem, do tego dołączam puszki lub suchą karmę. Nie widze potrzeby kupowania takiej karmy jak tamten facet, bo daje psu dużo mięsa, ktore jest dla niego przygotowywane w domu. Meiram napisał(a):Oczywiście wyjęty zostal z moich wypowiedzi tylko tekst o suchej, tańszej karmie - moze ptrzytaczaj calość. Bo pies je przede wszystkim domowe jedzenie. Ale próbujesz teraz z innej strony pokazać jaka to zła jestem. - tani, sofistyczny chwyt;) Wyciągam tekst spamiaro, bo spamujesz i piszesz post pod postem ;) Nie twierdze tak, ale gotowane jedzenie nie ma zbyt duzej wartości odżywczej - co innego barf :) No, ale jakie puszki i jaką suchą karmę ? Twój pies to jeszcze szczenie, potrzebuje karmy wysokiej jakości, zeby wyrosnąć na zdrowego psiaka, a i dziwne, ze owy chodofffca cię nie pouczył jaką karmę powinnaś psu dawać... Nie nie próbuję, bo nie uwazam, ze jesteś zła. Uważam, ze kupiłaś psa nie wiedząc za wiele na jego temat :loveu: Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Teraz przynajmniej została powiedziana prawda - zabiłaś go. Współczuję, że musiałaś podjąć taką decyzję we własnym wnętrzu. Generalnie to tragedia. Ale nadal się upieram to nie miłość ale bezradność i tzw. mniejsze zło. Quote
aina155 Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Ale czy ja kiedykowliek twierdzilam inaczej? Zabicie psa=eutanazja=uspienie. To jest rownowaznik. Mozesz sie upierac. Jesli kiedys (oby nie) bedziesz podejmowac taka decyzje, to tez pomysl o sobie, ze jestes egoistyczna. Blyskotka 100% racji Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Onomato-Peja wzrusza mnie Twoja wiedza kulinarna. Ale zapewniam Cię, że znam wiele dzieci, które jedzą gorzej od mojego psa. A brakiem wiedzy w wielu dziedzinach to już tutaj błysnęło kilka osób...;) Ja nie twierdzę, że jestem znawcą psów, gotowym do założenia hodowli. Ale myślę, że mój psiak nie zdechnie z głodu. A swoją wiedzę na temat psów zamierzam poszerzać. I gwarantuje Ci że wiele osób bierze psy ze schroniska i karmi je jedynie suchą, najtańszą karmą - nie róbmy świętych z tych, którzy wzięli psa z azylu. A Błyskotka jeśli twierdzisz, że kupując mieszańca, zabijam psy ze schroniska to chyba masz naprawdę bujną fantazję. Ale proszę bardzo mogę na tym forum występować w roli demona zła - dzięki mnie czujecie się lepsi i mądrzejsi, czyli w sumie chyba nawet możecie mi podziękować, że tu jestem;););) Quote
Błyskotka Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a): A Błyskotka jeśli twierdzisz, że kupując mieszańca, zabijam psy ze schroniska to chyba masz naprawdę bujną fantazję. Ale proszę bardzo mogę na tym forum występować w roli demona zła - dzięki mnie czujecie się lepsi i mądrzejsi, czyli w sumie chyba nawet możecie mi podziękować, że tu jestem;););) Widać mało wiesz o psach i życiu. Quote
Meiram Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Ciesze się, że Ty wiesz więcej - zawsze warto zadawać się z mądrzejszymi...;) A poważnie to staram się mieć zdrowe podejście, bez egzaltacji. Nie posądzam ludzi o fałszowanie dokumentacji medycznej ani o to strasznie duże naciągnięcie mnie - de facto po niżej kosztów... - łatwo jest pomawiać i szkalować, latwo burzyć, trudniej coś zbudować. Wiem, że pewnie istnieją ludzie, ktorzy katują psy w szopach, ale nie trafiłam na takiego i nie będę komuś żle życzyć tylko z tego powodu, że sprzedal mi mieszańca. Quote
Klaudysiaczek Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a):Teraz przynajmniej została powiedziana prawda - zabiłaś go. Współczuję, że musiałaś podjąć taką decyzję we własnym wnętrzu. Generalnie to tragedia. Ale nadal się upieram to nie miłość ale bezradność i tzw. mniejsze zło. Meiram, co ty odpierdzielasz za głębokim przeproszeniem? Miliony wolontariuszy w schroniskach wkłada codziennie tonę pracy w opiekę nad niewinnymi zwierzętami, które cierpią i chcą być wreszcie kochane lub wręcz inaczej; szczeniaki dopiero zaczynają żyć. Myślisz, że kogo to wina? Żaden odpowiedzialny hodowca nie zostawi swego 'dobytku' w schronisku, bez porządnego argumentu. Ale nie do tego zmierzam. Zapewne za chwilkę napiszesz: ''przecież to nie moja wina!'' - mylisz się, po części i twoja. Bezczelnie ignorując wysiłki dobrodusznych ludzi ty po prostu wspierasz pseudohodowlę. Wiedz, że rozkręciłaś interes u tamtego chodoffcy, może planuje już następny miot, gdzie nie trafi na tak ''odpowiedzialnych ludzi jak ty, którzy dbają niezmiernie o pieska''. Nie sugeruję, iż o niego nie dbasz, bo w tym ktwi problem - myślisz tylko o nim lub o sobie. Nie obchodzi cię schroniskowa bieda czy trud samych dogomaniaków... Eutanazję nazywasz morderstwem. Poniekąd masz rację, zabójstwo z litości, ale gdy kochasz swojego pupila i widzisz, jak leży niezdolny do czegokolwiek, kwicząc z bólu o ile potrafi jeszcze skomleć... Pozostawisz go przy życiu z racji ukrytych upodobań? Nie - to właśnie miłość. Wybierasz to, co najlepsze dla drugiej istoty. Eh, właściwie nie pojmuję już, co piszę, bo zawsze miałam problem z prawidłowym oddaniem swoich uczuć w słowach, ale Ty mnie prawdziwie dobijasz. Quote
Onomato-Peja Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a):Onomato-Peja wzrusza mnie Twoja wiedza kulinarna. Ale zapewniam Cię, że znam wiele dzieci, które jedzą gorzej od mojego psa. A brakiem wiedzy w wielu dziedzinach to już tutaj błysnęło kilka osób...;) Ja nie twierdzę, że jestem znawcą psów, gotowym do założenia hodowli. Ale myślę, że mój psiak nie zdechnie z głodu. A swoją wiedzę na temat psów zamierzam poszerzać. I gwarantuje Ci że wiele osób bierze psy ze schroniska i karmi je jedynie suchą, najtańszą karmą - nie róbmy świętych z tych, którzy wzięli psa z azylu. I znów porównujesz psy do ludzi... Prawdziwy miłośnik psów psów nie karmi psa tylko, żeby jakoś przeżył... Potrafisz zbilansować gotowane jedzenie, dodać odpowiednia ilość składników oraz witamin ? ja nie potrafię i mój pies je suchą karmę Brit Care i puszki Evanger's ;) a jakość karmy oceniam po zachowaniu, wyglądzie i kupkach psa - dążę do idealnej dla niego karmy. Raz w tygodniu w sobotę przygotowujemy mu z mamą surową rybę, miecho i mielone warzywka. A o bilansowaniu możesz poczytać na kilku stronach barfa ;) Można być znawcą i bez zakładania hodowli Nie ubieram w skrzydła wszystkich, którzy biorą psy ze schronisk.. Ubieram tych, którzy wiedza jak się psem opiekować i mu tą opiekę zapewniają Quote
mala_czarna Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Pseudohodowli nie popieram, sama miałam suczkę z takiej. Natomiast pragnę nieśmiało zauważyć, że to nie Meiram reaguje agresywnie, ale piszące na wątku osoby. Meiram, po prostu zrób sterylkę suczce i będzie ok ;) A piesek w awatarze jest bardzo ładny. Quote
mala_czarna Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Klaudysiaczek napisał(a):Meiram, co ty odpierdzielasz za głębokim przeproszeniem? A to już za przeproszeniem jest więcej niż brak kultury.:shake: Takimi tekstami tylko zniechęca się ludzi piszących na Dogo. Quote
Klaudysiaczek Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Meiram napisał(a): A Błyskotka jeśli twierdzisz, że kupując mieszańca, zabijam psy ze schroniska to chyba masz naprawdę bujną fantazję. Nie chcę urazić tutaj Błyskotki, iż nie ma za grosz fantazji, ;) ale raczej chodzi o to, że po prostu odbierasz im szansę na lepsze jutro. Chociaż może to i lepiej, ponieważ czytając twoje posty nie jestem pewna, czy zapewniłabyś odpowiednią opiekę pupilowi po przejściach... mala_czarna napisał(a):A to już za przeproszeniem jest więcej niż brak kultury.:shake: Takimi tekstami tylko zniechęca się ludzi piszących na Dogo. Ok, jestem niewychowana i mało wiem, ale Meiram nie zdaje chyba sobie sprawy, co takiego złego zrobiła; pomimo głębokich tłumaczeń na przyszłość. Jeżeli uraziłam niewybaczalnie użytkowników, to owszem, przepraszam za puszczające mi nerwy. Quote
Recommended Posts