Nikki Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Cekinka13* napisał(a):Nie otwiera mi się. Dlaczego niby chcecie zakaz handlu zwierzętami na all? No właśnie, przecież tam reklamują się też prawdziwi hodowcy, są tam też wystawiane psy do adopcji. Chyba żeby zakazać handlu psami "rasowymi" bez rodowodu. Wtedy popieram, jak najbardziej :p Quote
Cekinka13* Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Nie otwiera mi się. Dlaczego niby chcecie zakaz handlu zwierzętami na all? Quote
evel Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 petycja podpisana. nie chodzi o zakaz umieszczania ogłoszeń tylko o handel przez allegro w pełnym tego słowa znaczeniu, wysyłanie zwierząt paczkami i inne bajery. przynajmniej ja tak to rozumiem - hodowla może wtedy np. zamieścić ogłoszenie takie i śmakie, ale bez licytacji itd.; dogomaniacy umieszczają przecież właściwie ogłoszenia, że pies szuka domu, bez licytacji. Quote
evel Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Cekinka13* napisał(a):A są wysyłane??!! :-o może niekoniecznie psy czy koty (choć niektórzy mają takie "genialne" pomysły - parę lat temu sprawa labradora, który umarł w paczce! podczas transportu czy na poczcie - musiałabym poszukać) - ale ptaki, zajęczaki czy gryzonie - owszem. ja rozumiem przewóz, może nawet przesyłka konduktorska (kontrolowana) ale weź wsadź zwierzaka w paczkę i go wyślij... masakra. :shake: Quote
Nikki Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Cekinka13* napisał(a):A są wysyłane??!! :-o No jasne, dużo razy natrafiłam na aukcje z papużkami czy kanarkami wysyłanymi "na szczególnych warunkach" Quote
Cekinka13* Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 evl napisał(a):wysyłanie zwierząt paczkami A są wysyłane??!! :-o Quote
bonsai_88 Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Przez długi czas zajmowałam się modliszkami i ptasznikami. Wierzcie mi, że jeśli paczka jest odpowiednio zabezpieczona to TYM zwierzętom wysyłka nie jest straszna - musi być tylko odpowiednia pogoda [dlatego raczej się nie wysyła zwierzaków zimą]... dzieje się tak dlatego, że są one wysyłane w domkach [pojemnikach, w których żyją cały czas], a dodatkowo wytrzymują długi czas bez jedzenia :razz:. Za to wysyłanie ryb/ptaków/ssaków już nie jest zbyt mądre :shake: Quote
akodirka Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Zaraz podpisze, albo z rana jak wstane, bo juz leze na klawiaturze :diabloti: a ile trzeba podpisów, by petycja byla wazna czy miala jakis sens czy nie wiem jak to nazwac? :diabloti: Quote
missy87 Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Hmm...czy uwazacie ze sprzedaz szczeniat Husky bez rodowodu na allegro za 400 zl nie powinno miec miejsca? Napisalam maila do pewnego Pana, ktory ciagle wystawia nowe aukcje, ciagle te same, zapytalam ( w zdecydowanie dluzszej formie ) dlaczego to robi i czy uwaza to za rzecz dobra, a on ze jasne, dlaczego nie, obrazil mnie i oznajmil ze jest czlonkiem zwiazku kynologicznego i jak najbardziej mozna rozmnazac psy niby rasowe i je sprzedawac...zatkalo mnie...czlonek zwiazku kynologicznego...czy czlonek zwiazku kynologicznego by tak robil...? Quote
Nikki Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='missy87']czy czlonek zwiazku kynologicznego by tak robil...?[/quote] Teoretycznie nie, ale praktycznie tak :shake: Quote
Cekinka13* Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Napewno nie jst członkiem ZK. Musiałby rozmnażać psy rasowe,z uprawnieniami. Quote
Nikki Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='Cekinka13*']Napewno nie jst członkiem ZK. Musiałby rozmnażać psy rasowe,z uprawnieniami.[/quote] niektórzy członkowie ZK raz mają miot z papierami a raz bez...dziwne Quote
Cekinka13* Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Jeżeli tak robi, to spokojnie można zgłosić go do ZKwP :cool1: Quote
yamayka28 Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Drodzy Dogomaniacy, może zechcecie poprzeć moją petycję do Allegro, w sprawie zakazu handlu wszelkimi zwierzętami na Allegro ? Wydaje mi się, że serwis ten ułatwia działanie nielegalnych hodowli. Ktoś, kto chce kupić rasowego, w łatwy sposób może skontaktować się z hodowcami - poprzez ZK lub ich prywatne www. W schroniskach można adoptować te niechciane ... Pozdrawiam:multi: Quote
yamayka28 Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Aha, jeszcze link: ::::::www.petycje.pl::::::Zakaz handlu zwierzętami na Allegro. Quote
Kisses Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Dla mie taka petycja jest b. dobra. E-bay zdaje się zakazał sprzedarzy zwierząt, po jakiejś akcji... Tak samo powinno być z allegro i Alegratka. Zwierzęta to nie towar :angryy: Quote
Cekinka13* Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 ŁACIATE LABRADORY :D:D:D Labradory (szczeniaki) (553082252) - Aukcje internetowe Allegro Quote
Kisses Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 [quote name='Cekinka13*']ŁACIATE LABRADORY :D:D:D Labradory (szczeniaki) (553082252) - Aukcje internetowe Allegro Jezu... Dzisiaj napisałm do kilku osób z Alegratka.pl ciekawe, co mi odpowiedzą :cool3: Quote
Kisses Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Na 3 wysłane maile dostałam odpowiedź na 1.. Na moje pytanie 'Czy mozna prosić o przydomki hodowolane rodziców' dostalam odpowiedź 'ojciec pochodzi z hodowli, a matka nie ma rodowodu'. wyslałam kolejnego maila z zapytaniem, czy ojciec ma uprawnienia hodowlane i że nie sprzedaje psów rasy West highland white terrier, a psy w typie tej rasy... Ciekawe co odpisze :evil_lol: Quote
psiulka Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Kisses_xox napisał(a):Dla mie taka petycja jest b. dobra. E-bay zdaje się zakazał sprzedarzy zwierząt, po jakiejś akcji... Tak samo powinno być z allegro i Alegratka. Zwierzęta to nie towar :angryy: Zależy jak na to popatrzeć, bo i na Allegro i na alegratce są ogłaszane psy schroniskowe. Często ludzie szukając tam zwierząt, natrafiają na psa ze schroniska, interesują się nim, a później może i nawet go adoptują. Jednak ja jestem przeciwko pseudohodowcom, powinni to jakoś sprawdzać. :angryy: Quote
evel Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 psiulka napisał(a):Zależy jak na to popatrzeć, bo i na Allegro i na alegratce są ogłaszane psy schroniskowe. Często ludzie szukając tam zwierząt, natrafiają na psa ze schroniska, interesują się nim, a później może i nawet go adoptują. Jednak ja jestem przeciwko pseudohodowcom, powinni to jakoś sprawdzać. :angryy: ale psy schroniskowe nie są wystawiane "na sprzedaż" a allegro jest tylko ogłoszeniem o danym psie... nie wiem jak to wytłumaczyć :hmmmm: Quote
psiulka Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 evl napisał(a):ale psy schroniskowe nie są wystawiane "na sprzedaż" a allegro jest tylko ogłoszeniem o danym psie... nie wiem jak to wytłumaczyć :hmmmm: Racja, ale gdyby panował zakaz wystawiania żywych zwierząt, to chyba nawet ogłoszeń nie możnaby było dodawać. O to mi chodziło. ;) Quote
Kisses Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Powinni skasować dział 'Zwierzęta', ale zrobić tak, żeby były ogłoszenia, np. 'Zwierzęta w potrzebie' :cool3: (wiem, raczej niewykonalne...) I jestem po kolejnych mailach z pseudo. Teraz yorki. Dziwne, ale przeważnie jest rep + suka nierodowodowa Quote
Guest Lotty Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Na portalach aukcyjnych ogłaszają się również rzetelne hodowle zarejestrowane w ZK i sprzedające szczenięta z metrykami. Takie ogłoszenie najczęściej jest jedynie informacją a dla zainteresowanych są podane adres strony internetowej hodowli, telefony kontaktowe itp. Tylko że tego typu ogłoszenia giną w masie anonsów pseudo,bo to właśnie oferty chodoffców i handlarzy stanowią większość ogłoszeń. Quote
kamilka91 Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 yamayka28 napisał(a):Wydaje mi się, że serwis ten ułatwia działanie nielegalnych hodowli. Ktoś, kto chce kupić rasowego, w łatwy sposób może skontaktować się z hodowcami - poprzez ZK lub ich prywatne www. W schroniskach można adoptować te niechciane ... Zabroniłabym handlu psami bez rodowodu - tymi w typie rasy. Co do psów schroniskowych - ogłaszam psy na alegratce, wiem, jak wiele z nich znalazło dzięki temu dobre domy... :roll: No ale z drugiej strony jeżeli to ma jakoś zatrzymać tą falę pseudohodowli... Tyle, że jeśli pseudohodowca nie sprzeda swoich szczeniąt, to skończą one w schroniskach - albo w lesie, w rzece, na moście czy gdziekolwiek indziej... :roll: Petycję podpisuję... ;) Quote
Recommended Posts