ara Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 jefta napisał(a): W niektórych hodowlach użytkowych nadal sprzedaje się 6 tyg szczenięta. W Polsce?:-o Quote
INU Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Witam serdecznie Ponizej przedstawiamy list podpisany łąpą naszych ukochanych pupili 4-letniej Beli i 6- letniego Ampera- nowoupieczeni rodzice rasy Akita Inu Hau-Hau 7 kwietnia przyszły na świat białe , puchate misiaczki. Była to dla nas ogromna niespodzianka .To nasz pierwszy miot. Nie planowaliśmy potomstwa ( zabezpieczenia nie zadziałały :)) ) - ale nasze maluszki są dla nas najważniejsze . Pragniemy znależć dla nich takich towarzyszy i opiekunów , jakich sami znależliśmy dla siebie .Wszelkie pytania prosimy kierować do naszej Pani (XXXXXXXXXXXX) - to jej pozostawiamy prawo wyboru nowego domu dla naszych potomków-szczeniaczków. Aczkolwiek bardzo chętnie spotkamy się z adopcyjnymi rodzicami .Lubimy towarzystwo ludzi i jesteśmy bardzo przyjażnie do nich nastawieni. Z życzliwym szczeknięciem Bella i Amper Akitainowie pozostały już tylko 2 suczki :mdleje::mdleje::mdleje: Quote
kaskaSz Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 A mi babka spotkana na spacerze powiedziała, że kupiła swojego cocker spaniela jak miał 4tygodnie, z ''hodowli'' pod Warszawą. Jak zapytałam po ile go kupiła i czy ma rodowód powiedziała, że ma i dała za niego 400zł. Nie wiem czy to możliwe? Quote
bonsai_88 Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Spytaj się o pełne imię psiaka i spróbuj później pośledzić hodowlę, czy nie sprzedaje za wcześniej szczeniąt... Quote
Chefrenek Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Przegląd miotu robi się bodaj, że w 6 tyg. po tym psy dostają metryki. Więc to nie możliwe by kupiła rasowego. Quote
kamilka91 Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Moja znajoma też ma 4-tygodniowego spaniela, podobno z BARDZO DOBREJ hodowli :roll: rodowodu nie ma, bo taki jest tańszy... a zresztą założyciele hodowli twierdzą, że rodowód do niczego się nie przydaje :roll: I jeszcze pani w tej BARDZO DOBREJ HODOWLI powiedziała, że im młodszego psiaka się wydaje, tym lepiej, bo wtedy łatwiej się usamodzielnia... :shake: Ciekawe jaki samodzielny byłby tygodniowy szczeniaczek? Quote
patch75 Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 [quote name='Cekinka13*']patch, wysłałam już PW do bonsai, żeby zgłosił aukcję. Mam nadzieję, że usuną... A tę dziewczynę koniecznie przekonaj jakoś!! Pokaż jej np. moją stronę www.stoppseudohodowlom.pl.tl (reklama:evil_lol:) podeslalno jej te i inna stronke, zdjecia psow zagryzionych w schroniskach (co wynika z duzej liczby psow, co z kolei wynika z bezmyslnego rozmnazania), otrzymala wszelkie arugmenty pzreciw, ale jak grochem o sciane:shake: Quote
prittstick08 Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 kaskaSz napisał(a):A mi babka spotkana na spacerze powiedziała, że kupiła swojego cocker spaniela jak miał 4tygodnie, z ''hodowli'' pod Warszawą. Jak zapytałam po ile go kupiła i czy ma rodowód powiedziała, że ma i dała za niego 400zł. Nie wiem czy to możliwe? To mozliwe, bo... bardzo często ludzie po prostu nie odróżniaja pseudohodowli od hodowli. Nie zdaja sobie sprawy z tego co my wiemy. Z tego, ze rodowod nie słuzy tylko do tego zeby psa wystawiac (ach ten snobizm:D). przeciez pseudohodowle to nie tylko rozmnazacze dla kasy, ktorzy kryja suke cieczka w cieczke i maltretuja psy. To tez drobni "hodowcy", jakas nieswiadoma rodzinka, teoretycznie dbaja o szczeniaki, ale nie maja o rozrodzie zbyt duzego pojecia. Dlatego tak wazne jest uswiadamianie ludzi, ze hodowla jest tylko wtedy kiedy kupujesz psa z rodowodem, tak w skrocie. bo ludzie nie zawsze to wiedzą. edit: jeszcze jedno. Zauwazyłam cos ciekawego na allegro. Kilkoro uzytkownikow robi cos takiego, ze kiedy wystawaine sa jakies psy bez rodowowdu jakiejs konkretnej rasy, to pojawia sie ogłoszenie informacyjne o pseudohowlach, gdzie zaznaczaja, ze takie ogłoszenie bedzie sie pojawiało zawsze kiedy pojawi sie ogłoszenie o psach bez rodowodu. Tłumacza tam wszystko itp. Quote
Cekinka13* Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 U mnie to jest tak... kiedy zapytałam się mojego kumpla czy jego pies ma rodowód (ONek), odpowiedział, że ma. Kiedy byłam u niego w domu, poprosiłam go, żeby pokazał mi ten rodowód, bo jestem ciekawa z jakiej hodowli pochodzi pies i kim byli jego rodzice. No i dał mi... książeczkę zdrowia! Wychodzi na to, że dla niego książeczka zdrowia to to samo do rodowód. Takie mamy społeczeństwo. OT! :roll: Quote
Erazm Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 To ja jeszcze dorzucę all z pudlem toy, który juz nie urośnie, a na zdjeciu malusienki szczeniorek Quote
chemicalo Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Cekinka13* napisał(a):U mnie to jest tak... kiedy zapytałam się mojego kumpla czy jego pies ma rodowód (ONek), odpowiedział, że ma. Kiedy byłam u niego w domu, poprosiłam go, żeby pokazał mi ten rodowód, bo jestem ciekawa z jakiej hodowli pochodzi pies i kim byli jego rodzice. No i dał mi... książeczkę zdrowia! Wychodzi na to, że dla niego książeczka zdrowia to to samo do rodowód. Takie mamy społeczeństwo. OT! :roll: ech... moja koleżanka kupiła sobie rok temu na giełdzie (!) w rumii suńke beagle od pewnej pani, która sprowadza psy ze słowacji i sprzedaje je na allegro. chyba wszyscy na dogo wiedzą o kogo mi chodzi. owa pani sprzedała im psa za 1000 lub 1200 (dokładnie nie pamiętam) i powiedziała im, że pies jest rodowodowy. pewnego dnia będąc u tej dziewczyny poprosiłam ją żeby pokazała mi ten rodowód. i co mi dała? paszport psa razem z książeczką zdrowia i ... umowę. Quote
prittstick08 Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 o kurcze. Wczoraj zgłosiłam naruszenie zasad na allegro gdzie sprzedawali 6 tygodniowe bernenczyki bez rodowodu (za 900zł:crazyeye:). Napisałam, ze pieski sa za młode i ze jezeli nie maja rodowodu to nie sa rasowe(tak w skrócie). Dzis sprawdzam w obserwowanych aukcjach a tu aukcja została usunięta przez pracownika allegro:) Wow:crazyeye: To działa:) Quote
kaskaSz Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 No to tak jak myslałam, ten cocker papierów nie ma. Pani mówiła, że jak kupiła tego psa takiego małego to bardzo tęsknił czyli musiał biedak cierpieć... prittstick08 skoro to działa, właściciele allegro zobaczą, że coraz więcej jest naruszeń co do życia psiaków to może zamiast usuwać kilka razy dziennie takie aukcje, może całkiem zrobią zakaz sprzedaży takich psiaków? Quote
kamilka91 Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Działa, ale to jak walka z wiatrakami. Zrobi nowe ogłoszenie, a jak nie to i tak wszystkie psy uda się sprzedać. A na pewno nie będą zastanawiać się nad tym, czy aby przypadkiem nie robią źle... :roll: Quote
bonsai_88 Posted June 1, 2008 Posted June 1, 2008 Ale ta walka z wiatrakami ma jakiś sens - szczeniak będzie sprzedany chociaż parę dni później, a to bardzo dużo dla jego zdrowia :) Quote
duzebzium Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 Dzisiaj znalazłam takie ogłoszenie link usunięty ---> regulamin Do sprzedania mam 5 psów i 1 suczkę owczarka niemieckiego. 4 szczeniaki są koloru wilczastego a 2 czarne podpalane. Szczeniaki po rodowodowych rodzicach. Możliwosc wyrobienia dokumentow szczeniakom. Z racji ze nie kazdy chce miec "papierek", rodowod bedzie wyrabiany szczenięciu po uzgodnieniu. Cena szczeniaka z rodowodem to 800zł, natomiast bez to 500zł do uzgodnienia. Rodzice i ich rodowody do obejrzenia na miejscu. POLECAM :) :crazyeye::crazyeye::crazyeye: Quote
prittstick08 Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 To skad maja miec rodowody? Ja bym doniosła na nich do związku, o ile sie da:diabloti: I mam pytanie, moze to zły dział, ale juz tak przy okazji ONków. W jakich cenach sa ONki (krotkowłose) rodowodowe? chodzi mi o takie najtansze, ale bez wad (zdrowotnych jak zgryz, wnetrostwo itp). wazne zeby rodzice byli przebadani, moze byc pet. Moja przyjaciolka po wakacjach bedzie miala ONka lub psa w typie ONka. To bardzo dobry dom, chciala brac z pseudohodowli, ja jej tłumaczyłam długo i zgodziła sie co do r=r w pewnym stopniu, sa jeszcze jakies sprzecznosci. radze jej szukac w schroniskach, zaloze jej nawet wątek na dogo jak sie zgodzi w pomocy w szukaniu. Radziłam jej rodowodowego jezeli zalezy jej na charakterze ONkowym, ale ona za nic nie kupi psa z rodowodem. Chce kupic jak to nazywa "od jakiejs rodziny", ale takie rodziny to teraz tylko romnazacze. Nie umiem jej juz tego tłumaczyc, ale moze jesli okaze sie ze tanio mozna kupic ONka z rodowodem to uda sie nam wspolnie odłozyc przez wakacje. Chciałam sie pytac w hodowlach, ale jakbym ywpalila takie pytanie o cene na poczatku to wiadomo jaka bym odpowiedz dostała:D Quote
patch75 Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 [quote name='duzebzium']Dzisiaj znalazłam takie ogłoszenie link usunięty --> regulamin :crazyeye::crazyeye::crazyeye: a jakie ma wyjasnienie, ze nie kazdy psiak moze miec 'papierek'?? znowu bzdury, ze ostatni z miotu nei moze miec?? Quote
duzebzium Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 patch75 napisał(a):a jakie ma wyjasnienie, ze nie kazdy psiak moze miec 'papierek'?? znowu bzdury, ze ostatni z miotu nei moze miec?? Mi sie wydaje ze chodzi mu o to ze jak ktos bedzie chcial tego szczeniaka z rodowodem to mu wyrobi wtedy, a jak ktos chce bez to bedzie mial bez...:crazyeye: Bardzo to wszystko ciekawe:mad: Quote
bonsai_88 Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 No niby tak można zrozumieć tą aukcję, ale czemu różnica jest AŻ 300 zł? No chyba, że część szczeniaków to pety, wtedy to rozumiem... Quote
Gonitwa Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 "Rodowód Bez rodowodu Wiek Szczenię Płeć Pies Sprzedam uroczego,słodkiego Yoreczka-pieska,po małych rodowodowych rodzicach.Mama 2.10kg,tata-1.40kg/oboje rodzice na miejscu/Jestem zdrowym,wesołym a zarazem zrównoważonym chłopcem.Mam już wszystkie szczepienia i książeczkę zdrowia.Jestem odrobaczony.Karmiony najlepszą karmą Royal Canin . Włos mam ciemny,jedwabisty.Uszka stojące.Zaspowiadam się na ładnego,malutkiego reproduktora,tak jak mój tatuś/ostatnie dwa zdęcia to właśnie on-ten w niebieskim ubranku" Błągam zróbcie coś z tym, bo ja nie mam konta na allegro, a mnie krew zalewa jak czytam takie ogłoszenia...link usunięty --> regulamin Quote
ka*la Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 PROSZĘ O POMOC Chodzi mi o wskazanie miejsce gdzie mogę kupić szpica średniego bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji Quote
Gonitwa Posted June 2, 2008 Posted June 2, 2008 ka*la ale to nie jest miejsce na szukanie psa... Poszukaj dobrej hodowli w internecie. Quote
Recommended Posts