Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam prosbe czy mozecie mi podac strony hodowli bokserow .

Albo ceny za jakie moge kupic.

Najprawdopodobniej w okolicach lipca bede kupowala boksera i chcialabym sie podowiadywac o hodowlach i cenach.

Posted

Dam Ci numer telefonu hodowcy od ktorego ja bralam Betinke.....................,a co do ceny to sie musisz z nia dogadac,ostatnio duzo na spacerkach rozmawialam z wlascicielami boksiaków ,ktorzy jezdza po wystawach i doszli do jednego wniosku,że cena jest zależna od regionu,nie bede sie na temat ceny spierala,poniewaz jestem laikiem w tych sprawach ,a u nas ceny boksiakow bez rodowodu z tego co wiem to od ..................... zł.bez rodowodu,po rodowodowych rodzicach.Co to boksiaków z rodowodem to juz nie pamietam ,ale jak spotkam kogoś to zapytam i napisze cene :D

Posted

Crazy to boksio nie dla mnie tyylko dla znajomych jako prezent slubny :) hmmmm takie cudo dostana :)

Oczywiscie wszystko uzgodnione bez zadnych niespodziewanek itd

I tak sie zaczynam juz rozgladac i dowiadywac, bo sierpien juz niedlugo :)

Posted

Bardzo prosze informacje na temat hodowli pisać na privata, bo moze ktoś pomyśli że to jest reklama akurat przykładowej hodowli. Dziękuje za wyrozumiałość

Dam Ci numer telefonu hodowcy od ktorego ja bralam Betinke................,a co do ceny to sie musisz z nia dogadac,ostatnio duzo na spacerkach rozmawialam z wlascicielami boksiaków ,ktorzy jezdza po wystawach i doszli do jednego wniosku,że cena jest zależna od regionu,nie bede sie na temat ceny spierala,poniewaz jestem laikiem w tych sprawach ,a u nas ceny boksiakow bez rodowodu z tego co wiem to od ...................zł.bez rodowodu,po rodowodowych rodzicach.Co to boksiaków z rodowodem to juz nie pamietam ,ale jak spotkam kogoś to zapytam i napisze cene :D

Marmar takie wiadomości dawaj na privata, ponieważ nie każdy jest zwolennikiem sprzedawania psów bez rodowodu. Niestety usunełam telefon oraz cenę szczeniaków.

Tak dla wiadomości każdy pies po rodowodowych rodzicach powinien mieć rodowód.

Posted

Sorka ,ze nie odpisywalam ,ale marglow na urlopie i ciagle miesza w kompie :evil: ,032 to slaskie,a blizej mowiac to nr telefonu z okolic zor,jastrzebie ,rybnik,dokladnie Mszana,a jesli chodzi o facetke jest mozliwosc dowozu psiaka na miejsce ale jak wiesz wtedy nie masz mozliwosci samego wyboru boksia,choc facetka jest "prosta 'babka jak to powiedzial moj wet i podoba mi sie ona z tego,ze nie wciska kitu aby tylko opchac psiaka.Mam porównanie z innymi hodowcami,gdyż rozgladałam sie od pół roku za psem i przeprowadzilam mnóstwo rozmów,wszyscy oczywiscie zachwalali rase jaka chcialam ,ona jedyna mi odradzila yorki i schitzu ,choc miala akurat te szczeniaczki imogła szybko sprzedac ,a doradzila boksiaka czego na serio nie zaluje i dziekuje jej ,że wyprowadzila nas z błednego myslenia o tych rasach i tak jak Wy tu wszyscy myslicie do czego ja sie dołaczam na temat boksiów dobrze mi doradzila :D

Posted

Juz dzwonilam do tej kobitki, sympatyczna osobka! Mam sie do niej odezwac troszke pozniej i ustalic wszystkie szczegoly! :D

Posted

Pamietacie baner:

RASOWY = RODOWODOWY

To moja uwaga do waszej rozmowy, choc pewnie wiele osob uzna, ze to nie na miejscu - ale prezenty powinny byc zawsze najlepsze w swojej klasie :D :wink:

Posted
Tak dla wiadomości każdy pies po rodowodowych rodzicach powinien mieć rodowód.
Masz racje ,ale nie kazdemu na tym zalezy,jak wiesz psiak z rodowodem jest o wiele drozszy ,a jesli chodzi o mnie to na tym nam najmniej zalezy,wiem ,ze jest to ryzyko ze psiak moze byc akurat nie dokonca boksiem,ale jesli chodzi o te konkrtena sprawe to wecik nam polecał,co do solidnosci hodowcy(bo tak szczerze mowiac balabym sie kupic psiaka bez rodowodu z nieznanej hodowli),sorka za podany numer ,ale ja sie dopiero szkole na forum i dzieki za upomnienie :D
Posted
prezenty powinny byc zawsze najlepsze w swojej klasie

No powiedzmy :wink:

W każdym razie dawanie dziurawej miski albo rondla z urwanym uchem jest nie na miejscu :D

Posted

Nie wiem Marmar skad ten cytat, ale slowa w nim zawarte sa klamstwem :evil:

A wet, ktory polecil ci hodowle byl niekompetentny, skora twoja suczka jak tylko znalazla sie w twoim domu walczyla o zycie (z powodu chorob o ktorych pisalas) :-? .

Jesli komus nie zalezy na psiaku z rodowodem, niech przygarnie psiaka ze schroniska - wtedy bedzie WIELKI :D

Oczywiscie rozumiem, ze zdarzylo sie tak iz pierwszy boksio rodowodu nie ma - ale trzymam kciuki by nastepny mial :D :D :D

Posted

Ja tez wtrace swoje 3 gorsze, bo zaczyna mnie juz lekko telepac, jak ktos mowi hodowla o miejscu, gdzie sie psy mnozy bez zadnego ustalonego planu.

Pozwole sobie wiec zacytowac p.Miroslawa Redlickiego (wieloletni hodowca, sedzia, wystawca)co to jest hodowla, zeby nie bylo juz zadnych watpliwosci.Fragmenty pochodza ze styczniowego nr "Przyjaciela Psa".

" Jak podaja encyklopedie, hodowla zwierzat to "dziedzina zootechniki zajmujaca sie ulepszaniem dziedzicznych wlasciwosci zwierzat domowych lub udomowionych; stosowane zabiegi i metody maja na celu wytworzenie nowych ras lub ulepszenie juz istniejacych".Z tej definicji wynika jednoznacznie, ze hodowla ma wyraznie okreslony cel-ulepszenie hodowanych zwierzat.W przypadku psow jest to doskonalenie ich cech eksterierowych i psychicznych tak, aby jak najdokladniej odpowiadaly one wzorcowi rasy, ktory opisuje osobnika idealnego, a wiec nieistniejacego...Aby w hodowli cokolwiek udoskonalic, musimy wiedziec przede wszystkim co, a do tego jeszcze, jak chcemy to zrobic.Powinnismy zatem po pierwsze ocenic, ktore cechy wymagaja ulepszenia, po drugie odpowiednio zaplanowac kojarzenia.I jedno i drugie nie obejdzie sie bez niezbednej dokumentacji, i to nie tylko dotyczacej konkretnego zwierzecia.To, co ono samo soba reprezentuje, jest tak zwana wartoscia wlasna osobnika.Aby moc w miare trafnie przewidziec, jaka moze byc jego wartosc hodowlana, a wiec, co moze wniesc dla kolejnych pokolen, trzeba tez zebrac jak najwiecej informacji o jego przodkach.To od nich przeciez pochodza geny, ktore uksztaltowaly go tak, a nie inaczej, i ktore przekazac moze z kolei swojemu potomstwu.A niezbedne (choc i tak dalece niezadowalajace) minimum tej informacji to rodowod.Jak go czytac i czego mozna sie z niego dowiedziec, o tym nastepnym razem.Tymczasem mam nadzieje, ze udalo mi sie przekonac czytelnikow, ze zestawienie slow "hodowla" i "bez rodowodu" to sprzecznosc sama w sobie.I prosze nie sadzic, ze tekst ten jest napascia na autorow takich ogloszen.Wierze, ze warunkom, w jakich utrzymuja oni swoje psy, niczego nie mozna zarzucic, a brak rodowodu jest jedynie skutkiem przekonania, ze w gruncie rzeczy to tylko pozbawiony wiekszego znaczenia papierek.Ze tak nie jest, postaram sie udowodnic za miesiac".

Ja rowniez mysle, ze jasno tu zostalo wszystko powiedziane i nie musze tlumaczyc tekstu.Zaluje tylko, ze nie mam kolejnego (lutowego) nr "Przyjaciela Psa", bo moglabym pocytowac dalsze losy tej wypoiwedzi.

Posted

Sylwia-ok, ja swoje zdanie juz przedstawilam i to nieraz.Ale co z tego, ze temat byl walkowany, skoro i tak to niewiele daje jak widac (nie tylko po postach, ale tez po ilosci "bokserow" w schroniskach-z celowym zaznaczeniem tych wlasnie w cudzyslowiu)? Widac potrzeba walkowac nadal. Po prostu nie moge spokojnie siedziec i nic nie mowic na ten temat, jesli ktos pyta o hodowle a ktos inny poleca mu delikatnie mowiac dosc podejrzana rozmnazalnie-sorki. Ja moge polecic komus psa bez rodowodu tylko wtedy, kiedy szczenieta sa wynikiem "nieszczesliwego" zbiegu okolicznosci (ktos nie mial pojecia, ktos nie dopilnowal itp)- i juz sa na swiecie ( i znam tego kogos na tyle dobrze, aby nie miec cienia watpliwosci, ze nie zrobil tego dla kasy), oraz w wypadku, gdy jest to pies ze schroniska -inne po prostu nie maja u mnie miejsca bytu i nie chodzi mi bynajmniej o ten "nieszczesny" papierek, tylko o godne zycie obecnych i przyszlych psow.

Posted

Podpisuje sie pod wypowiedziami Abi i Anastazji..

Chociaz sama mam psa z niby "hodowli" (juz sama nie wiem jak to nazwac kupowalam od posrednika :( gdybym wczesniej tyle wiedziala napewno wyszlabym stamtad bez psa... wogole bym nie szukala.., ale Mejk juz jest ze mna i go kocham, jest dla mnie najukochanszy chociaz mialam z nim wiele problemow wychowawczych... naszczescie juz sie uspokoilo) Uwazam ze powinny byc zamykane, nie powinno byc ich na swiecie, ale wiem ze tak nigdy nie bedzie. Duzo ludzi kupuje takie psy, a pozniej co?? Wiekszosc z nich zosaje oddanych.. :( Taki sprzedawca wogole nie interesuje sie losem psiakow ktore sprzedaje, zalezy im zeby jak najszybciej sprzedac i miec kase. Dlatego wiekszosc z nich zostaje z byt wczesnie odebrane od suki.. Ja nie mam pewnosci ze Mejk mial wtedy 8 tyg., chociaz zapewniala mnie ta Pani.. zapewniala mnie jeszcze ze jadl niedawno, a gdy zajechalam do domu to ledwo co na nogach sie trzymal... dopiero jak zjadl zaczal brykac :D :-? No ale coz..

Teraz juz wiem DRUGI PIES Z RODOWODEM.. nawet jesli nie bede go wystawiac..

Dlatego AGI przemysl czy napewno chcesz kupic takiego psa jako prezent.. Jesli te osoby chca tak bardzo psiaka to moga dolozyc troszke..., albo wziasc ze schroniska.. Po co wzbogacac takich sprzedawcow?? Beda mieli zystki i nigdy nie zrezygnuja z tego.. :(

ZASTANOW SIE..