ania91sc Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Ale uśmiechnięty na tych wszystkich zdjęciach :) Quote
Romina_74 Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Piękny psiak z niego :) a ze mnie gapa jest okrutna! teraz dopiero się zorientowałam, że atosUFF jest dwóch ;) :oops: Quote
choba Posted March 26, 2014 Author Posted March 26, 2014 Romina_74 napisał(a):a ze mnie gapa jest okrutna! teraz dopiero się zorientowałam, że atosUFF jest dwóch ;) :oops: Lepiej późno niż wcale ;) Quote
choba Posted March 29, 2014 Author Posted March 29, 2014 W czwartek Atos miał dzień na piszczenie i tulenie się... do Klaudii ;) A tak to był grzeczny, chociaż jego ciągnięcie dało trochę w kość. Spacerek w trochę zmienionym towarzystwie - Atosa, Nadii, czarnego juniora i przestraszonej jeszcze Koki. Dzisiaj pogoda nam dopisała, więc razem z Neptunem poszliśmy na Borki. W drodze wzdłuż byłych torów Atos miał okazję trochę pobiegać z puszczoną smyczą. Odbiegał kilka metrów do przodu, a potem czekał na nas :) Co prawda niekoniecznie chciał za każdym wołaniem przychodzić, ale na pewno nie zamierzał uciec ;) Na miejscu okazało się, że Atos lubi wodę. Nawet jak już zaspokoił pragnienie, chętnie wchodził do wody, czasami nawet się w niej bawił i skakał (przez co o mało mnie nie wrzucił :evil_lol:). A przez te zabawy cała smycz był mokra... W drodze powrotnej, żeby nie być ciągniętą, ale już nie brudzić smyczy, całkiem mu ją odpięłam. Na szczęście był grzeczny i nie musiałam go gonić ;) Po powrocie w końcu postanowiliśmy się trochę wyczesać. Atosowi to w ogóle nie przeszkadzało, stał grzecznie cały czas, ale efektu czesania i tak nie widać... Na koniec byliśmy jeszcze na wybiegu z Koką, młodym czarnuszkiem i drugim Atosem. Ale wtedy już chłopak nie czuł się najlepiej - był zmęczony, a poza tym miał problemy żołądkowe - 2 razy dzisiaj zwymiotował... Trochę zdjęć :) Eh, te uszy :loveu: Quote
choba Posted March 29, 2014 Author Posted March 29, 2014 Standardowe w takiej sytuacji - "Ona sobie poszła, puść mnie!" ;) A kto reaguje na imię Atos (patrz lewy dolny róg)? :evil_lol: Quote
Patrycja* Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 Biedny Atos. Oby te problemy żołądkowe były chwilowe. A co do reagowania Neptuna na imię Atos to od razu mi się skojarzyła Flawia, która reaguje na wszystkie imiona :D Quote
choba Posted April 5, 2014 Author Posted April 5, 2014 W czwartek Atos wyszedł z Klaudią, za co na pewno jest bardzo wdzięczny ;) A dzisiaj zaczęliśmy od wybiegu w towarzystwie Neptuna. Chłopaki się trochę wyszaleli, był nawet moment, kiedy chyba chcieli się trochę pobawić :) Ale wtedy Atos zrobił Neptuna w konia i nagle się zatrzymał, co się niezbyt spodobało Neptunowi - wyraził swoje niezadowolenie warknięciem i tyle było zabawy ;) Ale nie było żadnych spięć, każdy zajmował się sobą albo parówkami, a Neptun też trochę zabawkami. Potem poszliśmy w tym samym towarzystwie na spacer. Chwilę po naszym powrocie schronisko odwiedziła młodzież z jakiejś szkoły. Klaudia z Neptunem wycofała się na bezpieczną odległość, a Atos stał się gwiazdą ;) Co prawda niezbyt był zainteresowany dzieciarnią (w końcu Klaudia gdzieś sobie poszła :p), ale grzecznie dał się głaskać, było spokojny i nawet nie wyglądał na specjalnie zestresowanego tym, że znalazł się w centrum uwagi i każdy chce go dotknąć :lol: W końcu goście nas opuścili, a my w towarzystwie drugiego Atosa poszliśmy jeszcze się przejść. Spotkaliśmy Mortiego i Bulę i razem wróciliśmy do schroniska. Tam trochę posiedzieliśmy w tym samym towarzystwie i Atosy zaliczyły spięcie. Na szczęście nic się nie stało. Kiedy już wszyscy zaczęli się zbierać, zaliczyliśmy jeszcze raz wybieg - tym razem sami. Atos może nie interesuje się zabawkami, ale się trochę pogoniliśmy, pozaczepialiśmy i było fajnie :D Quote
ania91sc Posted April 6, 2014 Posted April 6, 2014 A ja za każdym razem jestem oszczekana przez Atosa jak podchodzę do jego boksu, chyba chłopak za mną nie przepada... :roll: Quote
choba Posted April 6, 2014 Author Posted April 6, 2014 Nie bierz tego do siebie - on w boksie i w ogole w budynku szczeka na prawie wszystkich ;) Quote
choba Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 Co prawda wczoraj wolontariatu nie było, ale w czwartek byłam u Atosa :) Chłopak jest coraz bardziej "szczeniakowaty" :evil_lol: Przy wychodzeniu z boksu, jak tylko go zapnę, ciągle łapie smycz w zęby (przez co czasami obrywa mi się po rękach). Na samym spacerze też ma takie momenty - zwłaszcza przy przechodzeniu przez ulicę :roll: Poza tym piszczy, a czasami szczeka, jak mu się stado rozchodzi ;) W czwartek byliśmy na spacerze z drugim Atosem i Neptunem. Neptun omijał drogę bokiem, więc Klaudia wychodziła poza zasięg mojego rozbójnika - nieźle się z nim wtedy namęczyłam, bo straaasznie ciągnął... Po spacerze poszliśmy jeszcze z Neptunem na wybieg, z którego oboje w pewnym momencie zwiali :mad: I jakoś nie mieli ochoty wrócić. Atos lubi trzymać się w odległości kilku metrów przed człowiekiem, więc co się zbliżałyśmy, to on biegł dalej. Ale w końcu stracił nas z oczu, jak skręcił za róg, więc jednak postanowił wrócić i sprawdzić, czy na pewno idziemy ;) Po tej akcji wyszliśmy z wybiegu i postaliśmy trochę w towarzystwie innych psów, a potem przyszła pora powrotu do boksu. Kasiu, mogłabym prosić o zmianę opisu na stronach? :) Dość duży pies w typie owczarka z zabawnie klapniętymi na bok uszami. Ma ok. 60 cm w kłębie i waży 25,5 kg. Do schroniska trafił po śmierci właściciela. Mimo swojego już nie tak młodego już wieku jest energiczny i czasami zachowuje się jak szczeniak. Do ludzi jest nastawiony pozytywnie, ale potrzebuje trochę czasu, żeby poznać człowieka. W pierwszych kontaktach często bywa nieufny, wystraszony, a w stosunku do niektórych nawet agresywny (zwłaszcza w budynku - na spacerach nie ma takiego problemu). Mimo że większość życia spędził w mieszkaniu, prawdopodobnie sprawdziłby się jako stróż. Jak już kogoś pozna, to lubi być głaskany i czochrany. Chętnie bawi się z człowiekiem, ale raczej nie interesują go zabawki. Woli pobiegać i pozaczepiać opiekuna. Z innymi psami woli pozostawać w dobrych kontaktach - chętnie się wita, raczej unika konfliktów. W przypadku ewentualnej kłótni woli się wycofać albo głośno naszczekać na psiego kolegę niż wchodzić z nim w bójkę. Lubi czasami pobiegać z innymi psami, ale raczej niespecjalnie ma ochotę na szaleństwa z nimi. Na smyczy ciągnie dość mocno, zwłaszcza, kiedy nie idzie pierwszy. Zdarza mu się też łapać smycz zębami i próbować się nią przeciągać. Jest dość gadatliwy, co może zostać przez niektórych niewłaściwie odebrane. Jego głośne szczekanie jest zazwyczaj formą komunikacji z ludźmi i innymi zwierzętami, nie objawem agresji. Nie lubi, kiedy jego "stado" się rozchodzi - wtedy piszczeniem i szczekaniem próbuje połączyć znów grupę. Zna komendy siad, leżeć i podaj łapę. Kontakt: bea993@gmail.com, 506-303-962 Quote
ania91sc Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 Czyli na szczęście już ani śladu nie ma po tym smutnym Atosie??? Z tego co piszesz to widać też, że tylko zabawa mu w głowie :D Quote
choba Posted April 13, 2014 Author Posted April 13, 2014 [quote name='ania91sc']Czyli na szczęście już ani śladu nie ma po tym smutnym Atosie??? [/QUOTE] Zdecydowanie :D Atos chyba na dobre pogodził się z tym, że jego rodzina po niego nie wróci i cieszy się każdym spacerem ;) Quote
choba Posted April 18, 2014 Author Posted April 18, 2014 Dzięki :) A w czwartek byliśmy na spacerze wzdłuż byłych torów razem z Neptunem, Koką i Siwkiem. A że była ładna pogoda, to każda kałuża musiała być zaliczona. Nie ważne, jak brudna, napić się trzeba - a przy okazji i wybrudzić :evil_lol: Po powrocie do schroniska trochę poszwędaliśmy się po terenie i było dużo żebrania, parówek i pieszczot ;) Poznaliśmy też nowego kolegę, który lubił sobie czasami warknąć. W międzyczasie Koka zaczęła zaczepiać Neptuna do zabawy - a jak zaczęli szaleć, to Atos wolał uciekać :eviltong: Co tam maaaasz? ;) Żebranie z nowym kolegą Quote
choba Posted April 19, 2014 Author Posted April 19, 2014 Dzisiaj wybraliśmy się razem z drugim Atosem i Neptunem na Borki. Trochę się chłopak wyszalał - nawet miał okazję chwilę popływać :) Patyki go na szczęście nie interesowały, dzięki czemu unikał spięć z resztą towarzystwa. Niestety zapomniałam na spacer aparatu, więc nie mam udokumentowanych szaleństw chłopaków. Po powrocie do schroniska poszliśmy z całą trójką na wybieg. A tam już każdy zajął się sobą :) Po jakimś czasie dołączyła do nas Koka, z którą na koniec poszliśmy jeszcze na krótki spacer do parku. A Atos jak to Atos - w boksie podobno szczeka na wszystkich, jakby chciał ich zjeść :roll: A po otwarciu boksu naprawdę fajny z niego psiak ;) Quote
Xxxxxxxxxxxx Posted April 19, 2014 Posted April 19, 2014 a no donośny głos chłopak ma, już nie raz z jego boksu mi się "oberwało". A na fotach taki szczęśliwy psiur z niego :loveu: Quote
choba Posted April 26, 2014 Author Posted April 26, 2014 Kolejne spacerki za nami :) W czwartek pochodziliśmy w towarzystwie Koki, białej suni, Zuli i Morisa. Na koniec załapaliśmy się na małą sesyjkę zdjęciową. Ciężko było Atosa zmusić do współpracy, bo musieliśmy opuścić jego stadko. On szukał reszty towarzystwa, ja nie miałam parówek, tylko jakąś suchą karmę - w rezultacie dziewczynę z aparatem zupełnie olewał, a mnie tylko częściowo :evil_lol: Ale może coś wyszło - czekamy na zdjęcia :) Dzisiaj Atos wariował jeszcze bardziej niż zwykle :roll: Samo wyjście na spacer trwa i trwa, bo on ciągle łapie za smycz - a tak to my nigdzie nie pójdziemy. Więc wychodzenie wygląda mniej więcej tak: krok -> Atos łapie smycz -> stop -> Atos puszcza smycz -> krok -> itd. aż w końcu dojdziemy gdzieś do połowy korytarza :p Potem już idziemy w miarę normalnie ;) Jak już nam się udało wyjść, to stoczyliśmy bój z szelkami (swoją drogą tymi samymi, w których wcześniej paradował Karbon). Co prawda regulowanie mokrych szelek na wiercącym się psie nie jet łatwe, ale daliśmy radę :) Potem spacerek z Neptunem, a na koniec jeszcze jeden z Neptunem i Koką. Na tym drugim było dość nieprzyjemne spięcie z Neptunem - Atos został złapany za ucho i nie miał, jak uciec. Na szczęście nic się nie stało, ale panikarz z niego jest niezły :eviltong: Po akcji nie wiedział, gdzie ma się chować, do kogo przytulać ;) Na sam koniec spaceru mało brakowało, żeby Atos pomylił boksy - u jego sąsiadów były otwarte drzwi i chłopak chciał tam wskoczyć :lol: Nigdy mi się nie znudzą te jego latające uszy :loveu: Quote
BlauPanda Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Widzę że Atos ładnie prezentuje się w szelkach.:smile: Co do mylenia boksów, Siwek zawsze próbuje wskoczyć do najbliższego otwartego. Quote
choba Posted May 15, 2014 Author Posted May 15, 2014 Po przerwie związanej z majówką, akcją w ikei i uczelnią w końcu dotarłam do chłopaka :) Pogoda nam nie dopisała, ale nikt nie narzekał. Najpierw poszliśmy w 5-osobowo-psim gronie na niezbyt długi spacer, a resztę czasu spędziliśmy na wybiegu. Tam był czas i na naukę agility, i na gonitwy, i na pieszczoty ;) Huśtawkę (którą w końcu wynieśliśmy na zewnątrz) i płotek Atos ma już opanowane. Próbowaliśmy też slalomu, ale to nam na razie marnie wychodzi. Po ćwiczeniach Harremu udało się namówić Atosa do zabawy :razz: Jest pierwszym psem, któremu się to udało ;) Poza tym Atosowi zbyt często włącza się tryb szczeniaka, kiedy łapie za smycz i próbuje się nią przeciągać - zazwyczaj w najmniej odpowiednich momentach, np. przechodzenie przez ulicę. Quote
Recommended Posts