Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.

Piszę w sprawie przyjaciółki, która posiada aktualnie trzy letniego owczarka niemieckiego, samca, u którego w ostatnich dniach wykryto "deformację kręgów lędźwiowych". Deformacja została określona przez lekarza weterynarii jako (najpradopodobniej) wadą genetyczną oraz jedynym rozwiązaniem jest kosztowna operacja u sąsiadów za granicą. Więcej informacji na temat w jakim stani jest kręgosłup nie posiadam ani ja ani przyjaciółka.
Poszukując więcej informacji na temat jakiejkolwiek deformacji kręgosłupa u owczarków niemieckich moją uwagę przykół syndrom końskiego ogona, który również jest często określany jako "schorzeniem owczarków niemieckich". Objawy choroby jak najbardziej zgadzają się z tym, w jakim stanie jest pies. Badania jakie zostały wykonane to RTG kręgosłupa oraz prześwietlenie (ponowne, dla pewności) stawów biodrowych na wykluczenie dysplazji.
W najbliższych tygodniach właściciele chcą zasięgnąć opinii innych lekarzy weterynarzy dla potwierdzenia oraz dogłębniejszej diagnozy.
Osobiście poleciłam wykonanie rezonansu magnetycznego i ewentualnych dodatkowych badań neurologicznych przy następnej wizycie.

Jakieś sugestie, które mogłyby pomóc w zdiagnozowaniu schorzenia DOKŁADNIEJ, niż tylko określić ją jako "deformację kręgów lędźwiowych"?

Posted

W wypadku podejrzenia zmian w obrębie rdzenia/kręgosłupa podstawą do dokładnej diagnostyki jest rezonans, samo rtg nie jest do końca miarodajne
No i jesli moge podpowiedzieć to w wypadku konieczności operacji lepiej faktycznie śmigać za południową granicę ( np Brno)- tam operacje neurochirurgiczne robią od dawna i mają o wiele większe doswiadczenie w tej materii