indzia Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Moj pies który ma 7 lat rasy amstaf sika mi w łużko od mometu jak urodziłam córke czyli 1.5 roku . Co mam zrobić by przestał Quote
Małgonia Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Sika od 1,5 roku i dopiero teraz chcesz cos z ttym zrobic? Oo Quote
Sybel Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 A gdzie ma legowisko, jak oswajałaś z dzieckiem, jakie były twoje stosunki z psem przed pojawieniem się dziecka, jak reagujesz na sikanie, jak psa w ogóle wychowujesz? Cokolwiek? Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Powiem od poczatku . Moj pies ma swoje posłanie od mometu jak zacza sikac mi na łużko wczesniej spał ze mna w łużku na swojej podusi jak urodziła mi sie corka 1.5 roku temu bylo wszystko ok szybko ja zaakceptował . Problem zacza sie jakiś czas temu jak cora zaczeła chodzić . Wnocy zadarzało sie ze popuscił ale to sporadycznie . Dam przykład 1 poszłam do sklepu a wlas na łużko i nasikał . Innym razem zgoniłam go z lużka to sobie przystana i zacza sikac a co najgorsze to po spacerze . Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Moje reakcje na sikanie były różne a teraz opadłam z sił i patrze sie tylko na niego a on sie telepie jak bym go biła . Kocham go bardzo wczesniej nie sprawiał mi problemu na dworze jest wzorowym psem problem jest tylko w domu Quote
sachma Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 a robiłaś badania moczu? Może ma kłopoty z pęcherzem albo nerkami... Ja bym najpierw przebadała psa, a później dopiero szukała innych przyczyn. Edit. Lenny sikał nam na dywanik pod biurkiem - po przebadaniu okazało się, że biedak ma chory pęcherz - 2tyg na lekach i od 2lat spokój. Quote
Sybel Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Kobieto, pisz po polsku, co? ŁÓŻKO, nie łużko. I tak dalej, bo tego się czytać nie da. Odizoluj psa od łóżka, zrób badania moczu i krwi, czy np. z pęcherzem wszystko ok, zobacz, jak pies zachowuje się wobec dziecka - czy ma stres, czy podchodzi do malucha spokojnie. Jak przebiegało wyproszenie psa z łóżka po tym, jak zaczął lać? I co to znaczy, że reakcje były różne? Było lanie po tyłku, wrzaski itd? Bo takie reakcje tylko mogą psa nakręcać. Dobrze jest po prostu zakazać wchodzenia na łóżko, przy czym podkreślam - NIE siłą, tylko gestem i słowem. Pokazujesz ręką na podłogę i mówisz stanowczo ZEJDŹ. Pies schodzi, dostaje nagrodę w postaci pieszczoty, dobrego słowa, smaczka. Wychodzisz z domu - blokuj psu dostęp do łóżka. Nie mozesz zamknąć drzwi - połóż na łóżku rzeczy, np. krzesła, czy cokolwiek, co nie pozwoli mu się tam wcisnąć. Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Zrobiłam swojemu psiakowi szczegułowe badania i powiedzieli ze wszystko ok dostałam dla niego witaminy dostawał sterydy . Ma jakąś naroś na kręgosłupie . Ale to wada genetyczna . Czy powinnam jeszcze raz zrobić mu badania ? Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Ja reagowałam na sikanie kiedyś krzykiem ale nigdy go nie biłam . Miał nawet badanie prostaty . Poprostu jesze raz pojde do lekarza , Quote
barbarasz49 Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Rzadko się zdarza żeby dorosły pies sikał w domu,a tym bardziej na łóżku. Moim zdaniem jeżeli jest zdrowy,to ma jakieś zaburzenia emocjonalne związane z pojawieniem się w domu Twojej córeczki. Tak naprawdę to nie powinnaś była mu wcześniej pozwalać na spanie ze sobą,łózko powinno byś dla psa tabu. Wydaje mi się że na rozwiązanie tego problemu niezbędny jest dobry behawiorysta. Quote
Koszmaria Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 możesz kupić psie feromony wpinane do kontaktu,nazywają się DAP a jak badali Twojego psa?pobierali mu krew?łapałaś jego mocz na spacerze? Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Nie pobierali mojemu psu krwi . A mocz tak , jeszcze go usypiali bo robili mu rendgen kręgosłupa . Wydaje mi sie że najleprze bedzie skorzystanie z pomocy behawiorysty bo wina leży też po mojej stronie gdzieś popełniłam bląd i musze go naprawić Quote
Koszmaria Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 czyli badanie moczu wyszło ok? na tą chwilę-kup folię malarską,kosztuje grosze,i połóż na łóżko,żeby ochronić pościel.w tej roli się też spisze koc jakiś,można kupić kilka w ciuchlandzie. [ideałem by było położyć najpierw folię,a na nią koc] bardzo dobry do wywabiania zapachu jest taki spray: http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/odswiezacz_kuwety/189885 mam trzy koty,dwie świnki morskie i ten spray sobie świetnie radzi z zapachami zwierzęcymi. Quote
barbarasz49 Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Wydaje mi się,że problem leży nie w tym jak zabezpieczyć pościel itd.przed moczem,tylko jak szybko oduczyć psa sikania w domu i tu potrzebny jest behawiorysta bo sama sobie nie poradzisz.Pies jest już bardzo dorosły i błędy,które popełniłaś przy jego wychowaniu go od szczeniaka,trudno teraz naprawić bez pomocy specjalisty. Quote
Koszmaria Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 barbarasz49 napisał(a):Wydaje mi się,że problem leży nie w tym jak zabezpieczyć pościel itd.przed moczem,tylko jak szybko oduczyć psa sikania w domu i tu potrzebny jest behawiorysta bo sama sobie nie poradzisz.Pies jest już bardzo dorosły i błędy,które popełniłaś przy jego wychowaniu go od szczeniaka,trudno teraz naprawić bez pomocy specjalisty. tylko że dojście gdzie leży problem i jego wyeliminowanie zajmie tygodnie,jeśli nie miesiące,a łóżko i pościel trzeba zacząć już chronić,żeby za pół roku nie trzeba było kupować nowych,tak? nie piszę,że trzeba tylko kłaść folię.do specjalisty Indzia iść musi koniecznie[a raczej on musi odwiedzić ją i psa i zobaczyć na miejscu w czym problem]-ale musi też ochronić swój mebel.tym bardziej,że to co zaproponowałam,to sprawy groszowe;-) Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Badanie moczu ok . Jak najbardziej kupie tą folie . Ale chyba jest jakiś sposób by to mineło raz nazawsze. Quote
Koszmaria Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 myślę,że właśnie dobry behawiorysta,który do was przyjdzie i zobaczy w czym problem może pomóc.ale niestety,nawet najlepsza metoda,która wyeliminuje problem,to kilka tygodni,może miesięcy,pracy z psiakiem.trzeba uzbroić się w cierpliwość. cieszę się,że chcesz pomóc swojemu psu:-)to bardzo pozytywne.i piękne wartości przekażesz swojemu dziecku:-) nie wiem skąd jesteś,ale świetni są ludzie z Wesołej Łapki http://wesolalapka.pl/ możesz jeszcze napisać na tym forum https://szkoleniepsow. fora .pl/ może mieszka ktoś blisko Ciebie[zlikwiduj spacje w adresie] Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Dzieki za pocieszenie jakoś uwierzyłam w to że ja i mój piesek bedziemy znowu szczęśliwi :) Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Jestem gotowa do działania. Nic tym nie strace moge jedynie zyskać . Ciesze sie ze sie tu zarejestrowałam bo niewiedziałam co mam już robić a weterynarz aby tylko kase wyrwać. Wasze komentarze bardzo mi pomogły. Dzieki za pomoc i ruszamy do boju :) Quote
Koszmaria Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 czeka Cię niestety dużo pracy,ale mam nadzieję,że owocnej:) powodzenia:) Quote
indzia Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Nastawiłam sie psychicznie i dam rade bo zabardzo mi na nim zalerzy . A tak już na koniec mój ojciec twierdzi że powinnam mojego psiaka wyżucić na dwór na pare dni albo go poprostu powiesić chore co ? Moja odpowieć : sam sie powieś Quote
Koszmaria Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 niestety,stosunek niektórych ludzi do zwierząt jest "wsiowy"[nie ujmując tym mieszkańcom wsi,którzy dbają o swoje zwierzęta]-mój tata jest taki sam. jak miałam szczurki,kiedyś się mnie zapytał kiedy w końcu zdechną,ja:"co?!" a on:"albo oddaj je gdzieś,to ci psa kupię..." moja mina była taka,że już się mi więcej nie proponował zamiany szczurów na psa. bardzo kochałam moje szczurki. Quote
Recommended Posts