Wiza Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 Czy kliker można zastąpić pokrywką od słoika? Jak sie naciśnie na środek to jest 'klik' więc czy szkolenie takim klikerem mniej klikerowym też poskutkuje?:razz: Quote
Martens Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 Właściwie dlaczego nie? Pies po prostu przyzwyczaja sie do określonego dźwięku i jak uwarunkujesz go na pokrywke od słoika to na to bedzie reagował. Coś mi świta, że kiedy szkolenie klikerowe było w Polsce jeszcze nowością, w artykułach na ten temat polecano właśnie nakrętki od soczków, słoików, itp. Quote
Wiza Posted June 11, 2007 Author Posted June 11, 2007 jetsem ciemna w tym temacie więc: czy po 'klik' musze dac psu smakołyk? Quote
Martens Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 Ja sama nie próbowałam nigdy z klikerem, ale z tego co wiem najpierw trzeba psa na kliker uwarunkować, tzn. klik- i od razu smakołyk, tak bez powodu i powtórzyć to bardzo wiele razy, by pies nabrał skojarzenia, że klik=nagroda, zrobiłem coś dobrze. Dopiero potem można robić coś więcej, tzn. wykorzystywać kliker we właściwym szkoleniu. Bo ogólnie kliker jest po to, żeby łatwiej było nauczyć psa bardziej skomplikowanych komend, podczas nauki których podawanie smakołyku co chwila jest niewygodne albo wręcz uniemożliwia ćwiczenie. A kliknięcie sygnalizuje psu, że robi dobrze, a smak jest na koniec całego ćwiczenia. Jak jesteś jeszcze zielona w temacie to poszukaj więcej na necie, a ja osobiście mogę Ci polecić cykl w PP na ten temat - były to takie sprawozdania z lekcji z bullterierem, chyba z rok się ukazywały, wszystko po kolei ładnie i zrozumiale opisane, z tym że to było już 2-3 lata temu, a nie wiem czy masz skąd skombinować numery starsze. Jesli Ci się przyda to poszukam i napisze w których dokłanie nr-ach. Quote
Agnisia =) Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 http://www.dogs.gd.pl/kliker/ tutaj jest wszystko o klikrze, ale ja radziłabym Ci zapisać się na jakiś kurs, by zobaczyc jak to wygląda w praktyce. Mój pies nie chciał się uwarunkować na zakrętkę, bo brzmiała różnie w zależności od miejsca przyciśnięcia. A 6 zł za kliker to w końcu nie majątek. Quote
dog_master Posted June 12, 2007 Posted June 12, 2007 Ja z Kubusiem zaczynalam... zszywaczem ;) Bylo ok, jak juz mozna bylo kupic normalne klikery, latwo sie przestawilismy. Quote
Recommended Posts