Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Heej, mam kilka pytań odnośnie cieczki u suni.
Czy mogę podać odrobaczenie? Czy może kontaktować się z innymi psami? Czy spryskiwać ją czymś? Co zrobić żeby nie dostała ciąży urojonej lub ropomacicza?
Ile trwa pierwsza cieczka? Jak wyliczyć dni płodne?

HELP!

Posted

Odrobaczenie możesz jej zrobić, nie ma przeciwwskazań. Nigdy sama nie stosowałam sprayów do kamuflowania zapachu, więc nie wiem czy działają . Na pewno nie wolno spuszczać suczki ze smyczy, to pierwsza cieczka, ale nigdy nie wiadomo jak ją przejdzie. Nawet mega posłuszne suki potrafią uciec, nie słuchać się lub podbiegać do psów. Do ciąży urojonej suki mogą mieć już wrodzone predyspozycje i nic z tym nie zrobisz, jest to reakcja organizmu na zachodzące w tym czasie zmiany hormonalne. Pojawia się około 60 dni po cieczce, możesz ograniczyć jej ilość jedzenia i zwiększyć dawkę ruchu. Jedynym sposobem na ropomacicze jest sterylizacja, pomoże też na ciąże urojoną. Czas trwania cieczki i dni płodne są cechą osobniczą. Ogólnie możesz przyjąć, że trwa około 3 tygodni , a dni płodne są w połowie. Ale zaznaczam, to nie reguła, Twoja suczka może mieć własny rytm. Najlepiej pilnować jej i nie dopuszczać do kontaktów w samcami przez cały okres czasu.

Posted

spraye nie działają ;)
odrobaczyć najlepiej po cieczce, aby zminimalizować ryzyko urojonej nie przekarmiaj jej.
Reszta jak pisze poprzedniczka ;)

Posted

Jak sobie poradzić kiedy zdarzy się ciąża urojona już pisałam w temacie "ciąża urojona",u mojej suki te metody działają na 100%.Resztę wszystko dokładnie opisała evvelina,tylko z tym odrobaczaniem to bym się wstrzymała i dała suce tabletki po zakończeniu cieczki,która przecież przynajmniej u mojej laby trwa około 3 tygodni.