Waxy Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 No więc mam 10 miesięcznego Westa, dziś rano się bawimy i zauważyłam że jego ... jądra są inne, to znaczy jedno jest większe od drugiego i westie się tam ciągle liże. I jeszcze ehem ... jak my ludzie mamy ( mówie o facetach :roll: ) czółe miejsce to psy też mają :roll: i właśnie z tamtąd mojemu pieskomi się zatarło coś i troche krwi wylatuje, jest tak przeciętne :-( Proszę o pomoc co sie dzieje ? Jak wyleczyć? To coś poważnego :placz: ? Martwie się i przepraszam że może trochę nie wyraźnie napisałam :placz: Pomocy :placz: Quote
Blow Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 chodzi ci o wyciek z penisa??chyba ze zle skumałam;) do tego czasu Twój pies powinien mieć już oba jądra na wierzchu(zakończony proces zstępowania).jeśli tak nie jest,może okazać się wnętrem ale nie wiem jak to dokładnie wygląda więc ciężko określić.to krwawienie jest podejrzane....cóż znaczy 'z tamtąd się zatarło"???bo nie dokońca roumiem o co chodzi:) krew leci z znętrza czy też z rany na zewnątrz? Quote
Waxy Posted June 10, 2007 Author Posted June 10, 2007 z penisem wszystko w porządku :multi:. A co do jąder to miał dwa ale mu się zmieniły :crazyeye: Czy mu się zmienią na dawne takie dwa? Możecie nie kumać mnie :shake: :placz: Ale to ważne bo się martwię o malucha :placz: Blow- Dzięki z góry że pomagasz :-( Quote
Blow Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 czasem jądramogą się cofać do kanalików,którymi uprzednio zstąpiły bo tamte nie zdążyła jeszcze "zarosnąć"....może się zdarzyć,że jajkosamo wróci ale może być potrzebna interwencja weterynaryjna...na razie poobserwuj jądra a jeśli sytuacja się nie unormuje,zaprowadz pieska do weta... Quote
Telimena Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 1. Jądra fizjologicznie nie są prawie nigdy tej samej wielkości. Zazwyczaj jedno jest mniejsze niż drugie. 2. Czasem jest tak, że jeśli piesek zaczyna intensywnie rosnąć to powrózek rośnie wolniej niż psiak, co moze spowodować cofnięcie się jader do kanału pachwinowego (a czasem, gdy jądra są małe nawet do jamy brzusznej). Uważam jednak, ze jesli zmiana pojawiła się teraz nagle to nie z tego powodu. Jest już raczej za duży na cofnięcie się jader. 3. Co to znaczy, że jądra się zmieniły? Może po prostu zmiana, o której piszesz to np. otarcie na skórze moszny? Mógł po prostu się lekko skaleczyć, zadrapać albo właśnie obetrzeć o coś sobie skórkę. Skóra w tym miejscu jest bardzo wrażliwa i dlatego piesek może się wylizywać. Liżąc podrażnia sobie ją jeszcze bardziej więc dobrze byłoby, żeby się nie lizał. Może w okolicy przyczepił się np. kleszcz, albo ugryzł go komar i jest opuchlizna... Radzę obejrzeć dokładnie i się nie martwić na zapas. Quote
Waxy Posted June 11, 2007 Author Posted June 11, 2007 Dokładnie chodzi o 3. Westie się tam liże i zatarł skórkę. Czy zostaną mu już takie czy się zmienią? Quote
Telimena Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 Jeśli jest to tylko otarcie naskórka to się zagoi, może być nieprzyjemne dla psiaka, dobrze byłoby gdyby się nie lizał. Dla porównania otarcie na dłoni u nas - niezbyt przyjemne, czasem bardziej "bolesne" i paprzace się niż skaleczenie. Zagoi się (na pewno szybciej jesli nie będzie lizane). Quote
Waxy Posted June 11, 2007 Author Posted June 11, 2007 Dopilnuję by nie lizał. Bardzo dziękuję za pomoc ;) Quote
RRRR Posted August 21, 2009 Posted August 21, 2009 Szkoda, że nie jesteś facetem bo wiedziałbyś, że jądra u kązdego stworzenia są różne hahaha. Aż sam się dziwię, ze to napisałem Quote
Recommended Posts