Guest CAM Posted February 6, 2014 Posted February 6, 2014 Witam! Ułożyłam psu jadłospis ,ale nie wiem czy jest dobry: Poniedziałek-Piątek- rano,sucha karma(Bosch Light) - wieczorem,sucha karma | Sobota-niedziela - rano sucha karma (Acana Light&Fit)- wieczorem mokra karma(Applaws). Czy ten jadłospis jest dobry. Czytałam gdzieś ,że psia dieta powinna być zróżnicowana ,więc stworzyłam taki jadłospis. Do tego między posiłkami jakieś smaczki Brit Care lub Profine. Quote
Martens Posted February 8, 2014 Posted February 8, 2014 Jak dla mnie to trochę za dużo tego wesołego ;) Czemu cały tydzień jedna karma, a w weekend nagle inna, i do tego puszka? I jeszcze smakołyki? Jak pies nie ma żołądka ze stali, to w sobotę szykuj się na bieganie w nocy na trawnik ;) Urozmaicanie żarcia nie polega na dawaniu 3 różnych gotowych karm na raz. To nadal jest sama sucha/gotowa karma i takie żonglowanie jej marką co kilka dni da więcej szkody niż pożytku. Możesz uzupełniać suche świeżym jedzeniem (do 10% porcji, żeby nie zaburzyć bilansu) - na zmianę różnymi rodzajami mięsa, jogurtem, pogniecionymi jarzynami z zupy, możesz dać kapkę oleju - ale jak już dosmaczasz to regularnie, a nie tylko w weekend. Możesz mieszać suche z puszką, ale to trochę bez sensu, bo puszka to nadal pokarm przetworzony, z konserwantami, a nie świeże żarcie; w dodatku bardzo drogo wychodzi. Co do samej karmy - możesz zmieniać ją co 1 czy 2 worki, ale dawanie co kilka dni innej nie ma żadnego sensu. Pies z żadnej nie przyswoi tyle co należy, bo zanim jego przewód pokarmowy przyzwyczai się do trawienia jednej, znowu będzie miał zmianę, a do tego jak kupisz duże worki, to zanim zużyjesz oba, dawno szlag trafi witaminy, a tłuszcz w karmie zjełczeje. Quote
Guest CAM Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 Dzięki za radę. Teraz to już na pewno nie zastosuję takiej diety którą napisałam. Lepiej kupię Brit Care Light i do tego jakieś puszki z Evenger's. Quote
Recommended Posts