Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam dostałam 4 tygodniowego szczeniaczka... I teraz tak jak ja mam Go karmić właściciel powiedział ze mlekiem 5 razy dziennie, czytałam ze krowim sie nie powinno ale maly dzis dostal takie mleczko i nic Mu nie jest a czytalam ze niektorzy tez daja zwykle krowie. czytałam także że odizolowanie od matki i rodzeństwa źle wpływa na psychikę takiego malucha.. Proszę o jakieś wskazówki i proszę o to żeby mnie nie krytykować już dużo się nasłuchałam że wziełam takiego pieska itp. trudno stało się proszę teraz o to żeby mi udzielić wskazówek, żeby pieskowi było u mnie jak najlepiej ... Chodzi teraz o Jego dobro nie o krytykowanie mnie.

Bardzo się boje że nie dam rady a najbardziej o Niego samego, że coś Mu się stanie.

Posted

jeśli chcesz karmic mlekiem to w sklepach zoologicznych jest do kupiebnia mleko dla szczeniat w proszku.takie mozesz rozrabiac z woda i podawac.może byc moczona karma sucha np starter royal canin.powinien jeśc 5-76 posiłków dziennie ale w bardzo małych ilosciach.
uważaj na mleko krowie mimo wszystko,jeśłi je jadł i nie było biegunki to prawdopodobnie jeszcze trawi laktoze.ale biegunka u tak małego szczeniaka moze się skończyć dla niego tragicznie

Posted

Jak tylko masz możliwość, zwróć szczeniaka do matki i rodzeństwa na kolejne 4 tygodnie... Żadną karmą ani suplementami nie zastąpisz mu ani przeciwciał z mleka matki, które chroniłyby go przed chorobami zakaźnymi do wieku, w którym można go zaszczepić, ani nauki psich zachowań, co może zaowocować problemami w relacjach z innymi psami w przyszłości, także agresją.
Jeśli jednak szczeniak zostaje u Ciebie z konieczności, a nie dlatego, że Ty nie chcesz go oddawać, bo tak i już - to w tym wieku dawałabym dobre mleko zastępcze dla szczeniąt plus powoli wprowadzała gotowane mielone mięso, a za tydzień rozmoczoną dobrą karmę dla szczeniąt.

Posted

Tylko podrzucę - jak mały podrośnie, weź go do jakiegoś psiego przedszkola, czy gdzieś, gdzie nauczy się zdrowych relacji z innymi psami. Mój mąż miał kiedyś tak wcześnie odebranego pieska (konieczność niestety, bardzo cieżko chora mama i część miotu) i pies po prostu nie umiał wysyłać żadnych normalnych sygnałów do innych psów, w sumie chyba nie kumał, ze jest psem. Ciężko się z takim cudakiem żyje, ale można go naprostować, jeśli zacznie się go wcześnie socjalizować. Tak więc poszukaj info na ten temat w swojej okolicy.

Co do karmienia - są mleka zastępcze dla szczeniąt, kup najpierw jedno w zoologu, a potem poszukaj online, najlepiej od razu, zeby zdążyło dojść, bywa znacznie taniej. Znalazłam np. taki zestaw: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/mera_dog/32253