Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Nie raz wypowiadałem się na tym forum i pomagałem jak tylko mogłem ale sam znalazłem się we frustrującej mnie sytuacji od dłuższego czasu. Chodzi o to że mój pies w typie terriera szczeka na każdy najmniejszy hałas na klatce schodowej. Szczeka i mruczy gdy: sprząta sprzątaczka i tłucze się o poręcz, gdy ktoś rozmawia, gdy ktoś wchodzi. Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ czasem zaczyna się to od rana, najwcześniej zaczeło się to kiedyś o godzinie 6:30. Szczeka, gdy jest uciszany to mruczy. Jest to strasznie uciążliwe, gdy ktoś śpi np. Niektóre hałasy ignoruje patrząc się na mnie tylko ale czasem to jest po prostu masakra. Mój drugi pies w typie spaniela olewa każdy hałas na klatce, no z wyjątkiem pukania do drzwi. Macie jakieś sugestie, porady? Pamiętam temat gdy ktoś chciał nauczyć Jadgterriera szczekania na obcych... chyba ktoś nie ma pojęcia co to znaczy mieć ujadającego terriera w domu. Jest on bardzo czujny, to dobrze ale też bez przesady. Piesek w maju kończy 3 lata.

Posted

ja bym każde najmniejsze mruknięcie na jakiś hałas z miejsca karciła słownie i odsyłała psa na miejsce, z dala od drzwi. a na noc nie może być zamknięty np. z Tobą w pokoju (czy z kimś innym), tak zeby hałasu nie słyszał i sobie nie wzmacniał darcia japy jak śpicie i nie jesteście w stanie z miejsca go uciszyć?

Posted (edited)

Karcimy go słownie i odsyłamy na swoje miejsce, tylko problem jest pogrzebany troszkę głębiej, ponieważ nawet jak leży w innym pokoju a drzwi są zamknięte to i tak wszystko słyszy i szczeka. Gdy jest karcony za reagowanie na byle stuknięcie to już nie szczeka ale mruczy. To mruczenie jest najbardziej frustrujące już. Wydawało by się że śpi ostro, ledwo przytomny jest, ledwo widzi na oczy ale szczeka hehe. Szczeka po prostu wszędzie: pod drzwiami, w innym pokoju z pod stołu... Śpi z nami w jednym pomieszczeniu i jest zamykany razem z nami. Zaczyna od rana koncert to go karcę a potem leży i mruczy, gdy jakoś uda mi się sprowadzić go na ziemię czyt. uspokoić to leży i się patrzy na mnie, przysypia ale z uszami postawionymi. Dobrze że jest bardzo czujny bo różnie to bywa ale na to wygląda że nikt nie może przejść po klatcę bo włącza się nasz "alarm" :) Znalazłem na internecie pewien sposób jak można oduczyć tego nagminnego szczekania. Sposób wklejam poniżej. Prosiłbym o opinię na ten temat, czy w ogóle jest sens stosowania czego takiego.

Sposób:

- musimy psa nauczyć komendy "daj głos" - o dziwo od tego zaczynamy - tego psa
nauczyć bardzo łatwo - wyczekujesz momentów kiedy pies szczeka i z entuzjazmem
wołasz "daj głos" i nagradzasz psa (klepiesz, głaszczesz, dajesz smakołyk). po
jakimś czasie (zazwyczaj krótkim) pies łapie o co biega
- teraz robisz coś odwrotnego - pies już wie, że szczeka się na komendę i
zaczynasz uciszać psa kiedy szczeka bez wywołania - dajesz jakimś wysokim
głosem, w każdym razie innym np. długie "szzzzzz" i przy tym wykonujesz gest
"nie" rękoma. tym samym odwracasz uwagę psa, jeśli się uciszy, nagradzasz.

Edited by Losiek1990
  • 2 weeks later...
Posted

Uważam, że to jest wbrew pozorom bardzo dobry sposób. Pies uczy się, że kiedy jest cicho jest nagradzany. Szczekanie stanie się wtedy mniej atrakcyjne i opłacalne. Efekty takiego szkolenia nie przyjdą jednak z dnia na dzień. Potrzeba tu wiele cierpliwości i konsekwencji. Na początku szkolenia staraj się skupić na bodźcach, które nie wywołują zbyt dużego pobudzenia u psa, tak abyś był w stanie odwrócić jego uwagę i nagrodzić za dobre zachowanie. Takie małe sukcesy zmotywują i Ciebie i psa do dalszej pracy. A z czasem stopniowo zwiększaj poziom trudności.

Posted

Zanim nagrodzisz psa musisz odczekać 2-3 sekundy, tak aby pies wiedział, że nagradzasz go za cisze a nie szczekanie. Kiedy zrozumie już o co chodzi stopniowo możesz wydłużyć okres między komendą a oczekiwaniem na nagrodę.