marra Posted February 21, 2014 Author Posted February 21, 2014 Wracam jeszcze do tych zdjęć RTG Mary ponieważ mieliśmy ogromne trudności aby je uzyskać na płytce z kliniki w której je robiliśmy (złośliwość rzeczy martwych i mała współpraca ze strony komputera) i dopiero wczoraj uzyskaliśmy zdjęcie najważniejszego odcinka do obejrzenia. Niestety wszystko wskazuje na to, że Mara ma spondylozę. Utrudnia jej to chodzenie oraz normalne funkcjonowanie. Quote
marra Posted February 21, 2014 Author Posted February 21, 2014 [quote name='beataczl']co to jest spondyloza?[/QUOTE] Spondyloza to choroba kręgosłupa, w jego trzonach pojawiają się zwyrodnienia kostne co prowadzi do usztywnienia poszczególnych odcinków. Pies odczuwa trudności i ból podczas chodzenia, wstawania, najbardziej widać to rano. Jedną z ras predysponowanych do tej choroby są owczarki niemieckie a Mara jest owczarkowata. Quote
rozi Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 Mara ma jeszcze jeden los od beataczl http://www.dogomania.pl/forum/threads/250900-***-Lotto-z-Plusem-***-na-karm%C4%99-i-leczenie-staruszk%C3%B3w-w-BDT-***-do-22-lutego?p=21905953#post21905953 Quote
rozi Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 rozi napisał(a):Mara ma jeszcze jeden los od beataczl http://www.dogomania.pl/forum/threads/250900-***-Lotto-z-Plusem-***-na-karmę-i-leczenie-staruszków-w-BDT-***-do-22-lutego?p=21905953#post21905953 I ten właśnie los wygrał :) :) :) Gratulacje! Quote
marra Posted February 24, 2014 Author Posted February 24, 2014 rozi napisał(a):I ten właśnie los wygrał :) :) :) Gratulacje! ???????? nie ogarniam :D Quote
rozi Posted February 24, 2014 Posted February 24, 2014 A co tu jest do ogarniania. Czekam aż spłynie reszta pieniążków za losy i przeleję na podane w pierwszym poście konto 490zł dla psicy. Powodzenia! :) Quote
arim Posted February 24, 2014 Posted February 24, 2014 Mary,gratulacje psinko! Może ta wygrana to jakiś znak,że los Mary odmieni się.Serce kraje się patrząc na nią-kochana psinka.Będę do niej zaglądać i trzymać kciuki za jej lepsze życie. Quote
beataczl Posted February 24, 2014 Posted February 24, 2014 arim napisał(a):Mary,gratulacje psinko! Może ta wygrana to jakiś znak,że los Mary odmieni się.Serce kraje się patrząc na nią-kochana psinka.Będę do niej zaglądać i trzymać kciuki za jej lepsze życie. oj tak...bardzo na to licze jest taka bida chodzaca ,dziekuje ze do Niej zajrzalas :) Quote
marra Posted February 24, 2014 Author Posted February 24, 2014 Napisałam na wątku loterii i tutaj kopiuję: Kochani serdecznie Wam dziękujemy za taką pomoc, tyle pieniążków to wspaniały gest i podarunek. Jednakże sprawę od początku chciałabym postawić uczciwie. Los Mary jest niepewny, nie będę owijać w bawełnę, rozważamy eutanazję ponieważ jej stan nie ulega poprawie. Mara żyje w swoim własnym świecie, ma zaburzenia neurologiczne daleko posunięte, niestety wygląda na to, że są to zmiany nieodwracalne, prawdopodobnie miała je już przed wypadkiem. Ona jest nieszczęśliwa, nie chciałabym żeby tak żyła. Myślę, że ta spora suma pieniążków pomoże innemu starszemu zwierzakowi który potrzebuje pomocy i może cieszyć się życiem jeszcze wiele lat. Proszę to rozważyć. Quote
rozi Posted February 24, 2014 Posted February 24, 2014 Rozważyłam. Tu też dziękuję najserdeczniej za uczciwość. Wszystkie psie staruszki uśmiechają się do Ciebie (: Quote
marra Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 rozi napisał(a):Rozważyłam. Tu też dziękuję najserdeczniej za uczciwość. Wszystkie psie staruszki uśmiechają się do Ciebie (: Odwzajemniam uśmiech do staruszków ;) Dzisiaj Mara jeszcze na konsultację do neurologa, zobaczymy co nam pani powie. Quote
rozi Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 Czekamy na wiadomości. Nie jestem zwolennikiem utrzymywania psa na siłę przy życiu, ale jeśli byłaby realna szansa na godne życie, to należy ją wykorzystać. Quote
marra Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 rozi napisał(a):Czekamy na wiadomości. Nie jestem zwolennikiem utrzymywania psa na siłę przy życiu, ale jeśli byłaby realna szansa na godne życie, to należy ją wykorzystać. Zgadam się absolutnie. Quote
beataczl Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 rowniez oczekuje na wynik wizyty trzymam kciuki i wspieram Mare najmocniej jak potrafie Quote
Betta Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 z mojego bazaru wpłynie niedlugo 114 zł ... pozdrowionka Quote
marra Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Kochani więc tak. Spędzilismy 1,5 godziny w gabinecie pani Doktor, omacała Marę, wypytała o wszystko. Od razu powiedziała że problem prawdopodobnie leży w szyi i być może to ból powoduje jej otępienie i dezorientację. Zauważyła że ona chce ale nie potrafi się położyć, wręcz przysypia ale nie kładzie się, zaczyna znowu chodzić i tak tworzy się błędne koło. Następnie przeglądnęła sobie Pani doktor zdjęcia RTG i rzeczywiście skłania się ku zwichnięciu kręgu szczytowo-obrotowego (znajdującego się w odcinku szyjnym), prawdopodobnie związanego z wypadkiem, być może był tam też krwiak. I teraz tak, podajemy leki także sterydowe i czekamy czy jej zachowanie ulegnie poprawie. Mam zadzownić za kilka dni i przekazać jakie są wieści. Koniec końców kasa potrzebna na leki :( trzymajcie kciuki za Marę ! Quote
beataczl Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 (edited) trzymam mocno kciuki za sunie ! dobrze, ze zrobilas to badanie u neurologa juz wiadomo co jest przyczyna. teraz przyda sie wygrana z lotto dla Mary . Edited February 26, 2014 by beataczl Quote
rozi Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 Przelew wykonany. Proszę o umieszczenie tej wpłaty - 490zł - w poście rozliczeniowym. Trzymamy kciuki, może się Mara pozbiera i pożyje troszkę w tych dobrych warunkach (: Quote
marra Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 rozi napisał(a):Przelew wykonany. Proszę o umieszczenie tej wpłaty - 490zł - w poście rozliczeniowym. Trzymamy kciuki, może się Mara pozbiera i pożyje troszkę w tych dobrych warunkach (: O kuuuuurcze dziękujemy :* już nie chciałam mieszać w związku z tym że wcześniej wpłatę odmówiłam i postanowiłam to tak zostawić a tu taka niespodzianka. Brak mi słów na prawdę, bardzo dziękuję w imieniu Mary i nas wszystkich. Później jeszcze Wam coś napiszę ;) Quote
FLY Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 a jeśli po sterydach będzie jakaś zmiana na plus to co dalej? To jest w jakiś sposób operacyjne, czy wtedy sterydy do końca życia? przepraszam jeśli to głupie pytanie. Quote
beataczl Posted February 26, 2014 Posted February 26, 2014 marra napisał(a):O kuuuuurcze dziękujemy :* już nie chciałam mieszać w związku z tym że wcześniej wpłatę odmówiłam i postanowiłam to tak zostawić a tu taka niespodzianka. Brak mi słów na prawdę, bardzo dziękuję w imieniu Mary i nas wszystkich. Później jeszcze Wam coś napiszę ;) no to czekamy :) Quote
marra Posted February 27, 2014 Author Posted February 27, 2014 FLY napisał(a):a jeśli po sterydach będzie jakaś zmiana na plus to co dalej? To jest w jakiś sposób operacyjne, czy wtedy sterydy do końca życia? przepraszam jeśli to głupie pytanie. To nie głupie pytanie ale szczerze mówiąc to nie wiem. Operacyjne absolutnie nie, sterydy do końca życia ? raczej wątpię. Ewentualnie silne leki p/bólowe ale tak daleko nie wybiegam jeszcze w przyszłość. Póki co czekam na poprawę. Dziś pierwsza fura leków, Mara trochę popluła "nadziewanymi parówkami" ale ostatecznie wszystko wszamała :) beataczl napisał(a):no to czekamy :) Bo chciałam Wam napisać, że jest pewien miły ktoś, kto interesuje się bardzo losem Mary... ;) Quote
FLY Posted February 27, 2014 Posted February 27, 2014 marra napisał(a): Bo chciałam Wam napisać, że jest pewien miły ktoś, kto interesuje się bardzo losem Mary... ;) ale że co że adopcja?;> Quote
marra Posted February 27, 2014 Author Posted February 27, 2014 FLY napisał(a):ale że co że adopcja?;> No tak, lub dożywotni tymczas :) Quote
Recommended Posts