randap Posted January 12, 2014 Posted January 12, 2014 jestem szczesliwym posiadaczem dwoch dobermanow Soni urodzonej 27.09.2013 i Borysa ktory urodzil sie 5.09.2013. szczeniaki czesto sie gryza tak dla zabawy ale obserwuje ze czasem zdaza sie ze walka jest chyba na serio, teraz nie wiem czy reagowac?? boje sie zeby w przyszlosci nie przerodzilo sie to w wiekszy problem. szczeniaki czesto siedza razem zamknieta gdyz na placu u mnie jezdza tiry. i nie wiem czy lepiej zeby siedzialy razem czy osobno?? Quote
czi_czi Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 A pracujesz z każdym z nich z osobna? CHodzą na spacery? Wtrącaj się gdy zabawa zaczyna być zbyt agresywna. Po prostu przerywasz zabawę. Ucz psy wyciszania się, kontrolowania emocji i przede wszystkim pracuj nad więzią z każdym z nich. Nie moze byc tak ze maja tylko siebie Quote
randap Posted January 13, 2014 Author Posted January 13, 2014 tzn. ze mam psy zabierac na spacery oddzielnie? zwykle zabieram je razem. Quote
Paulis220 Posted February 12, 2014 Posted February 12, 2014 Na spacery powinny chodzić jak najbardziej razem. Wspólne spacery powodują, że obce psy, a nawet zagorzali wrogowie stają jednym stadem. Psy stają się bardziej zżyte z sobą oraz swoim opiekunem. Powinieneś po prostu reagować, kiedy twoim zdaniem zabawa staje się zbyt ostra. Rozdziel wtedy psy i nie pozwalaj dalej się im bawić. Powinny jednak pozostać w tym samym pomieszczeniu do czasu aż się wyciszą. Z czasem zrozumieją, że nadmiernie agresywne zabawy są zakazane i same nauczą się kontrolować jej intensywność. Jednak do czasu kiedy nie nabędą takich umiejętności, a ty akurat nie jesteś w stanie ich nadzorować lepiej żeby były izolowane. Quote
evel Posted February 12, 2014 Posted February 12, 2014 Dobermany są specyficznymi psami. Pozwalanie im na załatwianie spraw po swojemu jest dość ryzykowne. Cziczi ma rację, powinieneś wychodzić z nimi nie tylko razem, ale również pojedynczo, uczyć komend, bawić się, tworzyć więź, sprawić, żeby Ciebie słuchały i szanowały. Tylko wtedy będziesz mieć możliwość przerwać ich ostre zabawy i doprowadzić do porządku. Quote
Recommended Posts