Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Moly

Ja osobiście nie zakładam papilotów. Moje doświadczenia są narazie dość mizerne. Jeśli chodzi o kosmetyki, sposoby stosowania to zapraszam na moją stronkę - porady tam znajdziesz również opinie dogmaniaków.

Waldek

Posted

Dziękuję Ci Bardzo Waldek2,pomogłeś mi mimo iż mam maltańczyka,myśle że zasady ogóle są podobne,gdyż włos mają podobny.

Tylko,gdzie dostać olejek norkowy ??

Wielkie dzięki.

Pozdrawiam :P

Posted

Moley

Olejek norkowy powinienaś dostać w sklepach zologicznych. Jeśli jest problem, na mojej stronce są adresy 2 sklepów internetowych, zerknij jeszcze raz.

Waldek

Posted

Ja też nie mam żadnego doświadczenia , ale czytałam gdzieś ostatnio , że pod papiloty lepszy od norkowego jest olejek palmowy...

Niestety także i droższy... :-?

Posted

Moly co do olejku norkowego to <nie jestem pewna na 100 %> ale chyba na jakiejś stronce o maltańczykach przeczytałam że niepowinno się go używać gdyż może zażółcać sierś maltańczykom :-? . Ale powtarzam nie jestm pewna :roll: . Muszę poszukać tej strony. Jak znajdę to podam link :) .

A najlepiej moim zdanie zapytać się hodowcy czego on używa do papilotowania swoich psów :D

Posted

A teraz małe sprostowanie co do tego olejku :)

Do kąpieli używać należy szamponów niebieskich mających właściwości wybielające. Po umyciu pieska stosować odżywki, ale takie, które nie zażółcają włosa nie mogą być z zawartością olei roślinnych, olejku jojoba lubi dużą zawartością olejku norkowego.

tekst pochodszi ze strony http://republika.pl/maltanczyk/psy/main.htm (trzeba wejść na "pielęgnację" i "maltańczyk")

pozdrawiam :D

Posted

elena,

Mam nadzieje, ze zadnemu z naszych fryzjerow nie omsknie sie raczka podczas obcinania naszych psiakow i nie odbierzemy pupili w takim stanie :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam,

Posted

Jak by mi fryzjerka pokazała taki wzór na obcięcię Rapsodii to ja bym zwiała zaraz :scared:

Rany jak ona wygląda - fryzjerka chyba używała :chainsaw: do jej obcięcia :biggrina:

Posted

Biedny piesek,wiecie jak jej musi być głupio przed innymi psami :wink:

Chyba jednak zrezygnuje z fryzjerów,jak ma Moly tak wyglądać,to lepiej sama będę ją strzygła :lol:

Pozdrawiam

Posted

To chyba nie standard? :hmmmm: :mdrmed: :mdrmed:

Faktycznie ten yoeczek bardziej przypomina kota niz psa lub ewentualnie mozna doszukac sie jakiegos podobienstwa do grzywaczy. :D

Posted

Iwa , przejdź się po salonach fryzjerskich - na pewno pokażą Ci propozycje fryzurek i coś wybierzesz... :)

Ja już tylko czekam kiedy będę mogła opitolić Viktę , ale cholerka musi mieć dłuższe włosy na pycholku 8)

Posted

:mdrmed: :mdrmed: :mdrmed:

humor_3.jpg

I jeszcze coś :lol:

25 przykazań dla dobrego właściciela

Podajemy dokładną instrukcję jak zrazić do siebie i naszego psa sympatyczną fryzjerkę

1. Na pierwszą wizytę weź ze sobą książkę lub zdjęcie przepięknego psa (najlepiej ilustrację z Best in Show) i poproś o przygotowanie psa jak we wzorcu. Nie słuchaj wyjaśnień fryzjerki , że pies jest jeszcze zbyt młody , ma zbyt krótki włos i jest to jego pierwsze strzyżenie...

2. Umów się na wizytę. Masz dwuletniego psa , który "już" raz był strzyżony , ale nie spodobała ci się fryzura ani poprzednia fryzjerka. Miała to być fryzura "puppy" a teraz masz kłopoty z kołtunami.

3. Przyprowadzaj psa na wizytę gdy masz całkowitą pewność , że szata jest już dokładnie skołtuniona.

4. Nigdy przed kąpielą nie szczotkuj psa dokładnie.

5. Nigdy nie szczotkuj psa przed wizytą u fryzjerki. Przecież ona zrobi to lepiej!

6. Zawsze marudź , dąsaj się i najlepiej poproś o coś extra , tu trochę krócej , tam dłuższe , a może jeszcze krócej.

7. Nigdy nie okazuj zadowolenia z fryzury i nie chwal fryzjerki za fachowe przygotowanie.

8. Zawsze spóżniaj się na wizytę.

9. Gdy pies jest już w salonie dzwoń co 20 minut i wypytuj jak się czuje , ale gdy przyjdzie czas go odebrać koniecznie musisz się spóżnić.

10. Gdy zobaczysz w salonie jakieś trofea , nagrody komentuj , że przecież można je kupić w sklepie.

11. Gdy odbierasz swojego pieska głośno komentuj w uszko "co ona ci robiła , mamusia nigdy nie skrzywdzi swojego pupilka".

12. Koniecznie karm psa tuż przed umówioną wizytą ; przecież nie może być głodny.

13. Tuż pod drzwiami do salonu pozwól mu się wypróżnić , przecież nie pozwolisz mu tego zrobić w środku.

14. Koniecznie ucz małego szczeniaka , że szczotka i grzebień to zabawki , które należy gryźć.

15. Przygotowuj psa profesjonalnie do wizyt w salonie - strasz go suszarką.

16. Od czasu do czasu odwołuj wizytę z błahego powodu.

17. Odkładaj wizytę przed wakacjami do ostatniej chwili.

18. Dzwoń do fryzjerki i żądaj wizyty natychmiast. Jeżeli odmówi zagroź , że udasz się do konkurencji.

19. Komentuj , że gdzieś tam w innym mieście to dopiero jest SALON z prawdziwego zdarzenia.

20. Podkreślaj , że jakiś pies wygrał wystawę , gdyż przygotowała go świetna fryzjerka.

21. Marudź , że zawsze po strzyżeniu pies się bardziej kołtuni.

22. Zawsze głośno wyrażaj swoją dezaprobatę , gdy cena usługi wzrasta. Nie słuchaj wyjaśnień , że rosną koszty ogrzewania , energii , czynszu.

23. Jeśli nie spodoba ci się praca fryzjerki nigdy jej tego nie mów wprost ale rozpowiadaj wszystkim znajomym i konkurencji co ona zrobiła z twoim psem.

24. Żądaj zatuszowania błędów w budowie anatomicznej psa i złośliwie komentuj gdy zostaną "wykryte" przez sędziego.

25. Narzekaj, narzekaj , narzekaj... :lol:

Posted

:shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!:

To to dopiero fryz!

Iwa, też mi się wydaje że ta fryzurka była inspirowana "szatą" grzywacza! :D

Posted

Spotkałam dziś znajomego - właściciela 3 letniej yoreczki i opowiedział mi jakim szokiem było dla jego psinki obcięcie na króciutko (do tej pory była tylko delikatnie podcinana na półdługo).Mówił , że psiunia od kilku dni nie może dojść do siebie i zachowuje się bardzo dziwnie :o :-?

Posted

Adiraja,

Zetnij wlosy na "jeza" i zobaczymy jak szybko dojdziesz do siebie :lol: :lol: :lol:

Ja chyba przez miesiac nie patrzylabym w lustro :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam,

Posted

Hahaha... niedawno zaliczyłam taki szok :lol: Z noszonych przez całe życie włosów po siedzenie zrobiłam sobie fryz przed ramiona :lol: To nie jeż , ale fakt - ciężko się przestawić... :lol:

Myślałam , że psy nie mają takich problemów... :lol: :lol: :lol:

Posted

hej,

Ale sie uśmiałam przy czytaniu tych przykazań dobrego właściciela :D :wink:

A co do tych yorkowych fryzów to rzeczywiście bywają różniste,m ciekawe czego ja się "wyuczę" na tym kursie :wink: :lol:

Posted

Yorkies , ostatnio jedna z forumowych koleżanek napisała , że kończy kurs fryzjerski (taki dla ludzi 8) ) , na co druga jej odpowiedziała - Boże , chroń włosy przed tą kobietą przynajmniej przez dwa pierwsze lata :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na kursie tylko "liźniesz" w czym rzecz i jak się za to zabrać , a dalej to tylko praktyka i jeszcze raz praktyka... aż dojdziesz do wprawy :lol:

Posted

Adiraja,

Moj kolega wlasnie konczy taki fryzjerski kurs w bardzo renomowanej szkole. I co??? A no nic! Przez co najmniej 6 miesiecy na wlasna reke musza szukac tzw. "glowek treningowych" :lol: :lol: :lol: aby zaliczyc praktyki ;)

Zwrocil sie tez do mnie :evil: Chyba nie trudno sobie wyobrazic jak zareagowalam :lol:

pozdrawiam,

Posted

Adiraja napisała:

Yorkies , ostatnio jedna z forumowych koleżanek napisała , że kończy kurs fryzjerski (taki dla ludzi ) , na co druga jej odpowiedziała - Boże , chroń włosy przed tą kobietą przynajmniej przez dwa pierwsze lata

Na kursie tylko "liźniesz" w czym rzecz i jak się za to zabrać , a dalej to tylko praktyka i jeszcze raz praktyka... aż dojdziesz do wprawy

Adiraja, ja zdaję sobie sprawę z tego że jeszcze dłuuuuuga droga przede mną a przede wszystkim dużo pracy i nauki :) Nie mniej jednak ciesze się że już zaczynam bo im wcześniej tym lepiej :wink: :D

Pozdrowienia :fadein: