Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie,
Przepraszam, że tak z grubej rury - ale potrzebuję pilnej informacji odnośnie opłaty za przewóz psa środkami komunikacji miejskiej.
Autobus, tramwaj, metro - pies rasy Golden Retriwer - jest obowiązek kasowania biletu za takiego psa czy nie (jeśli tak to w jakie kwocie ??)

Proszę o wyrozumiałość jeśli jest taka informacja na forum, ale zalogowałam się przed chwilą i nie poruszam się tutaj zbyt sprawnie.

Będę wdzięczna za szybką informację, a o psinie napisze w oddzielnym wątku :)

Posted

Od 2004 chyba psy nie płacą za przejazd komunikacją miejską w Warszawie jeśli o to miasto chodzi, sama na początku płaciłam i kanar mi powiedział,że nie potrzebnie;) :cool3:

Posted

Mudik napisał(a):
Od 2004 chyba psy nie płacą za przejazd komunikacją miejską w Warszawie jeśli o to miasto chodzi, sama na początku płaciłam i kanar mi powiedział,że nie potrzebnie;) :cool3:

Tak chodzi o Warszawę właśnie.
Różne opinie słyszałam, że małe psy na kolanach nie płacą a duże już tak ...

Nie mam pojęcia gdzie szukać podstawy prawnej ....

Posted

Opłacie bagażowej podlegają:

1. bagaż, przekraczający swoją wielkością sumę wymiarów, przy pomiarze w skrajnych punktach (długość, szerokość, wysokość) 120 cm,
  2. plecaki ze stelażem, bez względu na wymiary,
  3. rowery,
  4. przewożone zwierzęta.
(Uwaga! Zgodnie z nowym Regulaminem przewozu osób i bagażu środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie, który obowiązuje od 1 lipca 2004 r., przewóz bagażu oraz zwierząt nie podlega dodatkowej opłacie.

• 1 month later...
Posted

z tego co pamietam, za psa w pkp placi sie niezaleznie od tego, jaki to pociag /znaczy czy expres czy np pospieszny/ jak za przejazd osobowym-ale cena zalezy od dlugosci trasy. Ja miesiac temu za przewoz psa expresem na trasie poznac-warszawa placilam 15zl. wiec te 4 zl na pewno nie sa aktualne :p

Posted

jo_ann napisał(a):
z tego co pamietam, za psa w pkp placi sie niezaleznie od tego, jaki to pociag /znaczy czy expres czy np pospieszny/ jak za przejazd osobowym-ale cena zalezy od dlugosci trasy. Ja miesiac temu za przewoz psa expresem na trasie poznac-warszawa placilam 15zl. wiec te 4 zl na pewno nie sa aktualne :p

Proponuje zgłebic tematy podane przezemnie.
Z apsa płcisz jedna cene albo 4 zl albo 15 zl zalerzy to od przewożnika.
PKP Regionalne - pośpieszne i osobowe 4 zł bez względu na odległość
PKP Intercity - EX, IC, TKL, EU 15 zł bez względu na odległość.

• 2 months later...
Posted

baffi2 napisał(a):
Czy ktoś z was wie czy osoba mająca 13 lat może przewieźć autobusem/tramwajem/metrem małego psa w kagańcu i na smyczy???

sadze ze nie byłoby jakiegokolwiek problemu z przewozem psiaka przez 13-letnia osobe z tym ze musialabys kupic mu bilet ale cały nie ulgowy w przeciwienstwie do ciebie aha i nie wolno by ci było trzymac psa na siedzeniu ale sadze ze to zrozumiale

Posted

U nas jest tak że niby przepisowo osoba przewożąca psa musi być pełnoletnia ale nie czepiają się osób w wieku 10, 13 czy15 lat.
I w przepisach jest napisane że małe psy noszone na rękach nie muszą mieć biletu, natomiast te większe muszą mieć cały9nie ulgowy)

Posted

A jak jest w Krakowie, przeczytalam regulami i pisze ze za male zwierzeta trzymane na rekach nie pobiera sie oplat w mpk, moja suka wazy 4,5 kg czy za nia tez sie nie pobiera oplat?
A teraz przeczytalam regulamin PKS i pisze ze normalnie pobiera sie oplate za obojetnie jakiej wielkosci jest pies.
Wiec w pks pobieraja oplate a w mpk nie?