Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

W schronisku pomieszkuje wypisz wymaluj Welsh Corgi Cardigan :loveu:
[FONT=tahoma]A ja pierwszy raz wyszłam z nim na spacer wolontariacki w sobotę 11 stycznia 2014 r.[/FONT]

[FONT=verdana][FONT=tahoma]Pan Bill to 7 – letni bardzo sympatyczny psiak mocno w typie rasy Welsh Corgi Cardigan, tak z wyglądu, jak i charakteru. Właściciel Billa został eksmitowany i zamieszkał w domu opieki społecznej, a Billem nie miał się kto zająć i tak 26.10.2013 r. trafił do schroniska.[/FONT]

[FONT=tahoma]Pan Bill jest zrównoważony, spokojny i wesoły. To bardzo towarzyski psiak, lgnie zarówno do ludzi, jak i do innych psów. Bez wahania do nich podbiega, obwąchuje, poznaje, ale nie jest ani agresywny, ani też nachalny.

Cardigany to psy inteligentne i chętne do nauki, odważne i śmiałe, przywiązują się do swojego przewodnika i rodziny. Łatwo też się uczą i są aktywne, potrzebują sporo ruchu, dobrze radzą sobie w agility. Bill lubi długie i urozmaicone spacery, na których jest bardzo ciekawski i ruchliwy. Ładnie chodzi na smyczy, zna komendę „siad” i „poproś”.

Krótka sierść Billa jest łatwa w utrzymaniu i pielęgnacji. Jedyne, co mu potrzeba to szczotkowanie i kąpiel od czasu do czasu.

Pan Bill jest niski, mierzy zaledwie 29 cm w kłębie, ale nie mały, waży ok. 18 kg. Dlatego też mieszkanie na piętrze bez windy nie jest dla niego wskazane. Charakterystyczną cechą wyglądu Cardiganów są wygięte przednie kończyny i lekko wykręcone na zewnątrz duże łapy. U Pana Billa ta cecha jest wyraźnie spotęgowana, zapewne przez krzywicę, na którą mógł chorować jako szczenię.

Jest odrobaczony i zaszczepiony, ale nie jest wykastrowany - jeszcze ;)

Album Picasa Pana Billa:
[/FONT]
[/FONT]https://picasaweb.google.com/118380588009733343934/PanBill1011137Lat29Cm26102013RAgataPiatkowska#[FONT=verdana][FONT=tahoma]
Kontakt w sprawie adopcji: 790 420 278

[/FONT]
[/FONT][FONT=verdana][FONT=tahoma]

[/FONT]
[/FONT]
[FONT=verdana][FONT=tahoma]
[/FONT]
[/FONT][FONT=verdana][FONT=tahoma]

[/FONT]
[/FONT]

Edited by Romina_74
Zmiana tytułu - ADOPCJA
  • Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

choba napisał(a):
zapisuję psiaka :)
a jak się woła Pana Billa? ;)

Panie Billu!!!! Hop hop :) lub też można Billczester ;) he he
Ala mówi, że z niego trochę corgi, trochę basset, trochę Karbon ;)

ciociu choba, a skoro cioteczka się już pojawiła, to czy można się uśmiechnąć do cioteczki o bannerek dla Pana Billa? :razz:

Posted

Też myślę, że trochę Karbon :eviltong:
A co do banerka, to się postaram, ale niestety nie mogę obiecać, że wyrobię się w ciągu następnego tygodnia... Mam nawał roboty na uczelnię (bo kto to wymyślił w ciągu 2 tygodni 7 kolokwiów i 3 egzaminy?) :shake:

Posted

choba napisał(a):
A co do banerka, to się postaram, ale niestety nie mogę obiecać, że wyrobię się w ciągu następnego tygodnia... Mam nawał roboty na uczelnię (bo kto to wymyślił w ciągu 2 tygodni 7 kolokwiów i 3 egzaminy?) :shake:

LUDZIE BEZ SERCA!!! POTWORY ;)
oczywiście, zaczekamy! Pan Bill pewnie ma angielską flegmę więc spokojnie ;)

Posted

MagdaB napisał(a):
Wow, wygląda pawie identycznie jak corgi.

Nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że identycznie. W pełni zgadza się również ze wzorcem rasy, w tym wysokością, wagą. Być może pochodzi z jakiejś rozmnażalni ... Być może już się urodził z nieco zniekształconymi łapkami przednimi i był dodatkowym "odpadem" :( A krzywica swoją drogą pewnie i tak dzisiaj dopiero boroczek ma :(