Guest Parysek Posted January 11, 2014 Posted January 11, 2014 (edited) Witam. Chciałbym poruszyć niezmiernie ważny temat jakim jest umiejętność czytania składu danej suchej karmy. Otóż mam do Was pytanie. Studiowałem wiele stron które mówią że gdy znajduje się na worku zapis kurczak to nie za dobrze bo jest to jeszcze mięso przed obróbką termiczną czyli przed odjęciem 80%. Okej suchego mięsa będzie mnie, zgadzam się. Pod nazwą kurczak mogą kryć się również produkty pochodzenia zwierzęcego.. Napisane było również żeby najlepiej szukać zapisów mączka z kurczaka itp. broń boże jakieś mączki chrzęstne, pochodzenia zwierzęcego, okej ja o tym wiem. Druga strona barykady to taka która piszę o tym że gdy na worku znajduje się zapis kurczak i % jaki się znajduje to jest dobrze. I tutaj powstaje moje pytanie. Czym się kierujecie? ja patrzę też żeby nie było wiele zbóż, najlepiej min. ilość. Taki brit ma zapis 41% kurczaka (po odjęciu wody faktycznie, nie wiadomo ile tego zostanie)a inne znowu karmy, czasami droższe mają mączki wyodrębnione, mączka z kurczaka, z indyka itp. Gubię się już pomału w tym wszystkim :) Raczej patrzę zawsze żeby to była mączka mięsna. A czym Wy się kierujecie? Edited January 11, 2014 by Parysek Quote
filodendron Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 To, że na początku składu jest świeże mięso nie oznacza automatycznie, że źle - zależy ile tego mięsa jest i co jest dalej w składzie. Jak zboże rozbite na pięć pozycji no to faktycznie nie najlepiej. Oprócz składu trzeba obejrzeć analizę - ilość białka w karmie - i porównać ze składem, co tam w nim jest, co może to białko podbić w analizie choć nie pochodzi z mięsa (np. rośliny strączkowe czy tajemnicze "LIPne" białko w RC ;)) Przy tym wszystkim trzeba pamiętać, że normy dotyczące opisu karmy dla zwierząt są wysoce niedoskonałe i łatwo poddają się manipulacji ;) Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Czym się kieruję? Przede wszystkim ty czy psy karma pod względem zdrowotnym odpowiada, jak wygląda futro i skóra, kupa, czy nie ma bąków, jak jest z osadem na zębach po karmie oraz czy 'wali z paszczy'. Jeśli coś się dzieje niepokojącego to zmieniam karmę. Preferuję karmy bez-zbożowe. Unikam w karmach kukurydzy, szukam karm rybnych bo wychodzę z założenia że wolę całą rybę (kłowa, ogon, ości) niż całego kurczaka (pazury, dziób, pióra). Jeśli chodzi zaś o skład to również patrzę na analizę: Ilość białka surowego, ilość tłuszczu surowego, włókno surowe, popiół surowy oraz węglowodany. Wybieram tak żeby było mało węglowodanów, sporo włókna i popiołu, tłuszcz dobieram do psa (Szaman mało tłuszczu, Magia dużo, Jeanne 'średnio') i jego potrzeb, natomiast lubię widzieć duże ilości białka w karmach bez-zbożowych. Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Hehe już analizowałem składniki rozbite, sprytny chwyt producentów przyznam szczerze. Bo nagle po analizie głębszej okaże się że jest tam 60% zboża :) Również staram się jak najmniej tej zbożówki wynajdować. Białko, tłuszcz i reszta dodatków również ma dla mnie znaczenie. Tylko właśnie chodziło mi jak to jest z tym świeżym mięsem, bo po obróbce termicznej odchodzi woda z niego i może się okazać że raptem jest go pare %, np. z 40% zrobi się 15 % :) hehe Zastanawiam się po prostu czy Arion maintenance jest lepszy od Brita Premium Medium i Boscha fish&potato. Arion:[h=3]Składniki karmy Arion Premium, dla psów między 1 a 6 rokiem życia[/h]Zboża (pszenica, kukurydza, ryż), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka), produkty roślinne (pszenica, kukurydza, pulpa buraczana), oleje roślinne i tłuszcze, substancje mineralne i witaminy, jaja i produkty jajeczne, drożdże browarniane, lecytyna, FOS, yucca Schidigera. Bez dodatku barwników. [h=3]Analiza składu karmy Arion Premium Adult Maintenance[/h]Białko ogólne 26%, tłuszcz surowy 16%, popiół 8%, włókno surowe 3%, wilgotność 9%, wapń 1,5%, fosfor całkowity 1%, sód 0,3%, magnez 0,2% Bosch:Składniki karmy Arion Premium, dla psów między 1 a 6 rokiem życia Zboża (pszenica, kukurydza, ryż), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka), produkty roślinne (pszenica, kukurydza, pulpa buraczana), oleje roślinne i tłuszcze, substancje mineralne i witaminy, jaja i produkty jajeczne, drożdże browarniane, lecytyna, FOS, yucca Schidigera. Bez dodatku barwników. Bosch: [h=3]Składniki karmy Bosch, na bazie ryby i ziemniaków[/h]Do składników karmy należą: sproszkowane mięso drobiowe, jęczmień, kukurydza, rozdrobniona pszenica, pszenica, tłuszcze zwierzęce, sproszkowane ryby (min. 5 %), ziemniaki (suszone, min. 5 %), kaszka pszenna, ekstrakt z mięsa, pulpa buraczana (bez cukru), suszone drożdże piwne, groch, chlorek sodu, sproszkowane muszle (min. 0,1 %), sproszkowana cykoria. [h=3]Analiza składu karmy marki Bosch z rybą i ziemniakami[/h]Białko (21,5%), tłuszcz surowy (10,5%), włókno surowe (2,5%), popiół surowy (5,5%), wapń (1,05%), fosfor (0,85%), sód (0,3%), potas (0,5%), magnez (0,12%). Brit Premium: [h=3]Skład karmy Brit Premium, dla psów ras średnich[/h]Kurczak (41%), kukurydza, pszenica, ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), olej z łososia, drożdże browarniane, naturalny aromat, suszone jabłka, minerały, wyciągi z ziół i owoców (300 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), wyciąg z Yukki Schidigera (80 mg/kg), miedź organiczna, cynk organiczny, selen organiczny. [h=3]Analiza składu karmy Brit Premium Adult Medium[/h]Białko 25%, tłuszcz 15%, wilgotność 10%, popiół 6,4%, włókno 2,2%. . Chodzi mi oczywiście o zawartość białkową tutaj oczywiście pochodzenia zwierzęcego. Najlepszą sierść chyba miały moje psiaki właśnie po Boschu. Kupy okej, z gazami nie było problemu :) Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 To ja jeszcze dopiszę że jest taka zasada czytania składu. Im więcej jest czegoś w karmie tym bliżej stoi napisu 'skład'. Czyli jeśli mamy "Zboża (pszenica, kukurydza, ryż)," na pierwszym miejscu to znaczy że właśnie tych zbóż jest najwięcej. Teraz ciekawostka odnośnie zawartości wody w mięsie: U dorosłych ssaków mięso mięśni (tzn. chude) składa się z około: woda 75% białko 16–21%[SUP][1][/SUP][SUP][2][/SUP] tłuszcz śródmięśniowy 2,5% węglowodany 1,2% inne substancje niebiałkowe 2,3% Skład zmienia się w zależności od rodzaju mięsa, na przykład zawartość białka w świeżym mięsie wynosi[SUP][3][/SUP]: schab wieprzowy – 16,8% (67,2% suchej masy) wołowina na pieczeń – 20,9% (83,6% suchej masy) cielęcina – 15,2% (61% suchej masy) Mięso ryb zawiera procentowo mniej białka. Jest to spowodowane tylko większą zawartością wody. Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Parysek napisał(a):Składniki karmy Arion Premium, dla psów między 1 a 6 rokiem życia: Zboża (pszenica, kukurydza, ryż), mięso i produkty mięsne (30% kurczaka, hydrolizat białka z kurczaka), produkty roślinne (pszenica, kukurydza, pulpa buraczana), oleje roślinne i tłuszcze, substancje mineralne i witaminy, jaja i produkty jajeczne, drożdże browarniane, lecytyna, FOS, yucca Schidigera. Bez dodatku barwników. Bosch: Składniki karmy Bosch, na bazie ryby i ziemniaków Do składników karmy należą: sproszkowane mięso drobiowe, jęczmień, kukurydza, rozdrobniona pszenica, pszenica, tłuszcze zwierzęce, sproszkowane ryby (min. 5 %), ziemniaki (suszone, min. 5 %), kaszka pszenna, ekstrakt z mięsa, pulpa buraczana (bez cukru), suszone drożdże piwne, groch, chlorek sodu, sproszkowane muszle (min. 0,1 %), sproszkowana cykoria. Brit Premium: Skład karmy Brit Premium, dla psów ras średnich Kurczak (41%), kukurydza, pszenica, ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), olej z łososia, drożdże browarniane, naturalny aromat, suszone jabłka, minerały, wyciągi z ziół i owoców (300 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), wyciąg z Yukki Schidigera (80 mg/kg), miedź organiczna, cynk organiczny, selen organiczny. Z tych podanych wybrałabym Brit Premium. Jednak ja osobiście nigdy więcej tej karmy nie kupię. Powód jest prosty: Psy po nim niemiłosiernie bączą + załatwiają się na rzadko. Ilość psów które po niej bączyły u mnie w domu 4, ostatnio rozmawiałam z kilkoma osobami i potwierdziły że ich psy pomimo 'stalowego żołądka' również miały te same objawy... Kiedyś kupowałam Brit, zanim była 'premium' i byłam zadowolona. Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Sprytnie producenci kombinują rozdzielając te składniki. Gdyby tak podliczył te wszystkie odłamy kukurydz, ryżu itp. to wychodzi na to że połowa karm nie jest warta swojej ceny. Z tych wszystkich to chyba jednak Bosch był najlepszy. Brita kupowałem już premium a obecnie zajadają Fit Min for Life, myślę że analizując skład nie robię im wielkiej krzywdy podając tę właśnie karmę. A skład jej wygląda tak: Skład Fitmin Dog For Life Adult Mączka drobiowa (24,5%), ryz łamany, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy (9%), świeże mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (5%), otręby pszenne, wysłodki buraczane suszone, hydrolizowana wątroba drobiowa, zarodki pszenne (2%), suszona miazga jabłkowa, drożdże piwowarskie, olej z łososia (0,5%), korzeń cykorii (0,1%), juka w tym : 42% surowców pochodzenia zwierzęcego 17,5% świeżego mięsa drobiowego i produktów pochodzenia drobiowego Analiza składu Białko surowe (25%), oleje i tłuszcze surowe (15%), włókno surowe (3%), popiół surowy (8%), wapń (1,3%), fosfor (0,95% ) Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Sama chciałam zmienić Szamanowi karmę na Fitmin, niestety jemu nie leżała i jej nie przyswajał (nie każdą karmę może, a właściwie mało którą może...). Za to starsza suka jadła Fitmin i nie było problemów, całkiem w porządku karma. Szaman od dziś zaczyna Piruzone rybną i właściwie tego typu tylko karmy normalnie przyswaja. Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 (edited) Dokładnie. U nas z Fitminem też jest wszystko w porządku. Moje psy się tym zajadają i zostało nam możę ok. 3kg i zastanawiam się czy nie zamówić znowu, tylko na początku były trochę śmierdzące bąki ale wydaje mi się że to przez zmianę karmy, właśnie z Brita na Fitmin. Cena 114zł za 15kg i jakość wydaje mi się jak najbardziej w porządku i skład niczego sobie :) Nie słyszałem nigdy o Piruzone ale gdy wchodzę na stronę Hussy i po wpisaniu tej frazy wyskakuje mi worek LAX & RIS hipoalergiczna, to jest na bazie łososia ? może o tą karmę chodzi? Jak nie to przepraszam za gafę :) Czy to może Purizon a nie Piruzon?:) hheheh Link: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/purizon/390567 :) Edited January 13, 2014 by Parysek Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Nie ma jak literówka która może wprowadzić w błąd :oops:. Dokładnie tak chodzi o tą z zooplus, właśnie sprawdzałam czy psy ją zjedzą. 4 psy i każdy chciał 'jeszcze trochę'. Więcej o niej chwilowo nie mogę napisać, jednak skład mi się spodobał. Nad ceną ubolewam jednak do momentu jak jest +2kg gratis to wychodzi przyswoicie. Oczywiście u mnie tylko Szaman ją będzie dostawać, reszta psów może jeść trochę gorzej. Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Nie ma problemu :) Najważniejsze że pieski chcą jeść. Mi też się podoba jej skład bo z tego co czytam to zaciekawił mnie ten skład, bo aż 70% mięsa z ryby i sporo bo 38% białka, bardzo przyzwoicie no i też ma swoją cenę o ile dobrze patrzę to 278zł, nie rozumiem o co chodzi z tym zestawem, bo widzę że w zestawie ryba jest 59zł tańsza. A składowo co myślisz o Fitminie? Bo już wiem że Moje również ją zajadają :) Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Nie wiem dokładnie o który fitmin pytasz, bo mają 3 różne linie ;) Co do Purizone to 219 za 13,5kg+2kg 'gratis', ogólnie staram się nie kupować karm powyżej 200zł za worek chyba że faktycznie składowo mi podpasuje. Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Yhym.. Chodzi mi o tego Fitmin For Life adult, skład którego wrzuciłem wyżej :) Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Ten co podałeś to całkiem niezły skład, tym bardziej w niezłej cenie :) Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Też mi się tak wydaje. A zamawiasz jeszcze gdzieś karmy oprócz zooplusa? bo założyłem temat akurat o sklepie ale nie jestem zadowolony z odpowiedzi za bardzo. Żadnych konkretów :) Ja korzystam obecnie z telekarmy, chociaż też coś brałem z zooplusa i mam konto tam. Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 telekarma, zooplus, kiedyś świat karm (tam mieli najtańsze karmy na rynku), poprzez allegro gdzie oferują wysyłkę gratis wtedy wychodzi faktycznie tanio. Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Z zooplusa na razie nie skorzystam bo nie mają Fit mina. Zostaje telekarma jedynie. Podoba mi się to że na telekarmie karmy od 12kg dostajemy bez kosztów przesyłki a na zooplusie bodajże od 99zł :) Quote
Maron86 Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 A nie wiem, nie patrzyłam. U mnie zawsze zakupy zaczynają się od 120zł+ więc nie odczuwam nigdy kosztów przesyłki. Ogólnie zooplus wcale nie jest tanim sklepem, natomiast telekarma ma taniej na allegro. Warto czasem pooglądać oferty żeby znaleźć taniej to samo :) Quote
Guest Parysek Posted January 13, 2014 Posted January 13, 2014 Niee zooplus się zespół teraz. Kiedyś za punkty można było wybrać fajne rzeczy a teraz jest lipa, strasznie dużo punktów bo chyba 2600 tysiąca na legowisko trzeba. 1 pkt - 4zł czyli. Czyli 4x 2600 = 10400zł i masz legowisko za darmo ehhh... Pozostawię to bez komentarza. Fitmin na stronie i allegro niestety tyle samo kosztuje... Quote
barbarasz49 Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 [quote name='Parysek']Sprytnie producenci kombinują rozdzielając te składniki. Gdyby tak podliczył te wszystkie odłamy kukurydz, ryżu itp. to wychodzi na to że połowa karm nie jest warta swojej ceny. Z tych wszystkich to chyba jednak Bosch był najlepszy. Brita kupowałem już premium a obecnie zajadają Fit Min for Life, myślę że analizując skład nie robię im wielkiej krzywdy podając tę właśnie karmę. A skład jej wygląda tak: Skład Fitmin Dog For Life Adult W tej chwili na naszym rynku pojawia się coraz więcej karm bez zbożowych. Dobre są Orijen i Acana,ale już ceny trochę odstraszają. Ja dla mojej labradorki kupuję Marcus Muhle,w której wprawdzie jest trochę kukurydzy ale nie ma żadnych innych zbóż no i w składzie są również owoce i warzywa.Atrakcyjna również jest cena 139,-zł za worek 15 kg,a często w moim sklepie kupuję MM w promocji,ostatnio płaciłam za 15kg,115zł. Z tego co mi wiadomo zboża nie zawiera też Sam's Field,Lukullus i można też w sklepach internetowych Znaleźć więcej tego typu karm o w miarę przystępnych cenach. Quote
Rosiczka Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 barbarasz49 napisał(a): W tej chwili na naszym rynku pojawia się coraz więcej karm bez zbożowych. Dobre są Orijen i Acana,ale już ceny trochę odstraszają. Ja dla mojej labradorki kupuję Marcus Muhle,w której wprawdzie jest trochę kukurydzy ale nie ma żadnych innych zbóż no i w składzie są również owoce i warzywa.Atrakcyjna również jest cena 139,-zł za worek 15 kg,a często w moim sklepie kupuję MM w promocji,ostatnio płaciłam za 15kg,115zł. Z tego co mi wiadomo zboża nie zawiera też Sam's Field,Lukullus i można też w sklepach internetowych Znaleźć więcej tego typu karm o w miarę przystępnych cenach. Skład MM, jak w nim tylko widzisz kukurydze jako zboże, to Brawo :) Skład: sproszkowane mięso drobiowe (28%), sproszkowany ryż pełnoziarnisty (otwarty), sproszkowana kukurydza pełnoziarnista (otwarta), sproszkowane żwacze z dziczyzny (8%), nasiona ryżu, mączka z kości z dziczyzny (5%), kiełki kukurydzy, sproszkowane buraki, mączka z ryb morskich(5%), sproszkowane buraki, olej lniany (tłoczony na zimno), olej rzepakowy (tłoczony na zimno), sproszkowane żółtko (2%), sproszkowany słonecznik bulwiasty, proszek owocowy (2)% (składający się z: chleb świętojański, ananas, papaja, banan, wiśnia acerola, jabłka, gruszki, jagody, mango, maliny), wysuszone zioła, olej z łososia, mączka z alg, juka schidigera wysuszona i zmielona. Wszystkie składniki stałe są zmielone. Dzięki temu optymalnie poprawia się dostępność bilologiczna, zmieszanie oraz chroniące witalne składniki tłoczenie na zimno. Ja w tej karmie widzę od groma ryżu i kukurydzy. W Sam's Field również kukurydza jest w składzie.... W Lukullusie podstawowym ryż, a w tym "lepszym" oprócz ryżu i kukurydza. Więc jest kosmiczny wybór tanich dobrych karm.... Quote
Guest Parysek Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Kukurydza okej ale jak połączymy całe rozdzielenie żboża kukurydza to widać że tego jest sporo. kiełki, sproszkowana kukurydza, ryż, nasiona ryżu - nie tak mało wcale tego. Wiadomo że są karmy bez zbożowe i ich cena jest kosmiczna ale moje psiaki zajadają się Fit minem for life, którego skład podałem wyżej a cena to 114zł za 15 kg worek :) Mączka drobiowa (24,5%), ryz łamany, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy (9%), świeże mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (5%), otręby pszenne, wysłodki buraczane suszone, hydrolizowana wątroba drobiowa, zarodki pszenne (2%), suszona miazga jabłkowa, drożdże piwowarskie, olej z łososia (0,5%), korzeń cykorii (0,1%), juka w tym : 42% surowców pochodzenia zwierzęcego 17,5% świeżego mięsa drobiowego i produktów pochodzenia drobiowego Analiza składu Białko surowe (25%), oleje i tłuszcze surowe (15%), włókno surowe (3%), popiół surowy (8%), wapń (1,3%), fosfor (0,95% ) Cena za jakość nie jest wygórowana :) Należy zwracać uwagę również na białko surowe, tłuszcze, włókno, popiół, wapń i inne składniki, które są niezbędne w zdrowo funkcjonującym organizmie psiaka :) Quote
barbarasz49 Posted January 15, 2014 Posted January 15, 2014 Zgadza się w MM jest również trochę ryżu,ale nie ma zbóż zawierających gluten takich jak pszenica,jęczmień. Te zboża powodują też często alergię u psów,czego nie można powiedzieć o kukurydzy i ryżu,które są wręcz zalecane w diecie bezglutenowej. Quote
Recommended Posts