Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

toyota napisał(a):
Może rzeczywiście to picie wody to jakis sposób na odreagowanie stresu ?

Tym bardzie, jeśli badania nie wykazały żadnej choroby.

przytoczone badania to mało aby wykluczyć choroby somatyczne
USG nerek i pęcherza wydaje mi sie tu konieczne
nie znalazłam tez poziomu glukozy i cholesterolu
no i niestety kortyzol/kreatynina w moczu bo to mogą byc tez objawy cushinga

edit
znalazłam glukozę i cholesterol - są w normie
ale i tak radziłabym wykluczyć cushinga sprawdzając stosunek kortyzolu do kreatyniny - ta żarłoczność i ogromne pragnienie + problemy z nogami dają do myslenia

• Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tą chorobę cushinga bada się z moczu?
Sunia miała problem od kiedy do nas trafiła, prawdopodobnie było to związane z małym boksem (suka + samiec mieli 1 budę i możliwość aż kręcenia się w kółko) w którym siedziała 2,5roku + zła dieta za szczeniaka (sterylka przed pierwszą lub zaraz po pierwszej cieczce o czym świadczą malutkie 'samcze' sutki). Sunia jak dostaje dobrą karmę + suplementy na stawy ma prościutkie łapki.

Nie wiem czy to może być od stresu, fakt miała stresującą sytuacje jak trafiła do nas na DT suka agresor (niby sprawdzona do psów... ta jasne). Wtedy zaczęło się nocne moczenie... Jednak suki dawno nie ma, a picie się później nasiliło jakoś 2tyg później... popuszczanie itp jak wyżej opisana.

Posted

maron zobacz sobie jest watek o cushingu-ale wydaje mi się że ciężar właściwy moczu byłby niski a ph bylo by bliskie zasadowemu,ale moze przejzyj wątekm o tej chorobie.

Posted

Maron, zawiozłaś mocz do badania? Jak dla mnie z badań można coś wywnioskować ale przydał by się dokładniejszy mocz. Co do glukozy badanej w laboratorium - jeśli wysyła się próbkę do Niemiec można sobie darować wiarygodność tego pomiaru.

Posted

Wyniki badań moczu w pierwszym poście.
Nie rozumiem dlaczego można sobie darować wiarygodność pomiaru? Praktycznie każda klinika wysyła bardziej rozwinięte badania do Niemiec, tylko kilku lekarzy odsyła do przychodni z fiolką krwi. Suka również miała badany poziom cukru glukometrem, miała wtedy poniżej 'zalecanego' wskaźnika.

Posted

Tak widziałam te wyniki moczu, ale są one strasznie ogólne. Powinno być wyszczególnione jakie to nabłonki co jest tu bardzo ważne skoro są one liczne. Przydało by się oznaczenie czy są wałeczki, leukocyty, może glukoza ale raczej nie trzeba bo z badania krwi widać że sunia nie ma cukrzycy.
Co do glukozy oznaczanej w laboratorium to są to wyniki mało wiarygodne, ponieważ zanim krew dotrze i zaczną ją badać to poziom glukozy się zmienia.
Zgadzam się, my też odsyłamy bardziej rozwinięte badania do Niemiec, ale Twoja sunia miała zwykłe badanie, profil diagnostyczny.

Posted

Do końca to ja właściwie nie wiem co ona w ogóle miała badane, będę musiała przysiąść i wygooglować... Wetka 'zachwalana, polecana, ochy i achy' takie badania zleciła jako 'kompleks' że niby to wyklucza wszystkie inne możliwości.
Mocz i tak będę jeszcze raz badać. Ostatecznie termin do innej lecznicy mam na wtorek, tam też zbadają mocz i sunię. Również wyniki wysłałam do wolontariuszki w schronisku z którego sunia jest adoptowana, może tam też się z czymś takim spotkali (wetki są naprawdę fajne).

Przyznam szczerze że mam nadzieję że to nic 'strasznego' co będzie paskudnie drogie miesięcznie i podawane do końca życia...

Posted

Wyniki badań krwi są całkiem niezłe, ja bym postawiła na początek na badanie moczu ale bardziej dokładne. Zdziwiłam się cenami jakie są u Ciebie w mieście. Myślałam że Warszawa jest droga, może to wynika z tego że mamy 4 duże laboratoria weterynaryjne więc jest konkurencja na rynku.

Posted

Ja mam wrażenie że mnie 'orżnęli' na badaniu krwi, może dlatego że to jest jedyny wet na tym zadupiu który wysyła badania. Chciałam suni zaoszczędzić jeżdżenia 2h w jedną stronę do zaufanego weta, no i mam 'za swoje'. Nie dość że we wtorek tam jadę to jeszcze jestem lekko oburzona postawą tej wetki.
Właściwie to psa zważyła, (u mnie sunia przybrała 6kg i ma ładną sylwetkę, bardzo pilnuję jej 'diety' bo wiadomo że u dużych psów na stawy idzie) zbadała siuśki które przyniosłam i pobrała krew. To wszystko. Na koniec zaleciła syrop pisząc bym po niego przyszła bo akurat ma na stanie... Może jestem przewrażliwiona, ale nie lubię takiego traktowania :shake:.

2gą sunię jak przed świętami w listopadzie diagnozowałam - agresja nie wiadomo skąd - to zupełnie inaczej podeszli do tematu właśnie w tej 2giej lecznicy. Wybadali ją wzdłuż i w szerz, zrobili USG, zrobili podstawowe badania krwi. Miałam sukę sterylizować, ale miała stan 'przedcieczkowy'. Teraz po tych problemach z Magią ... wstrzymują się rodzice przed jakimkolwiek sterylizowaniem.

Posted

Rozmawiałam dziś z wet. schroniskowym. Powiedziała mi żeby powtórzyć wyniki, ale żeby Magii nie ograniczać wody bo całkiem możliwe że to moczówka prosta jest.
Tak więc Magia w 7dmym niebie właśnie kończy pić swój 3rty litr wody dziś... dostęp do wody dostała po 15:00. Już o 16:30 musiała lecieć na siku - sikała normalnie, a później na stojąco tyle tego było...

Czy może mi ktoś poradzić jakie pampersy kupić suni na te kilka dni (we wtorek badania), albo poradzić jak dobrać pampersy? Zapłaczę się jeśli znów Magia się cała zasika, jeszcze tak zimno że nie ma szansy jej w razie czego wykąpać :placz:

Posted

Teraz pytanie, zmierzyć po tym jak się nachlała, czy wziąć pod uwagę że dalej nad miską sępi, czy jak... Od 15 to jej obwód zwiększył się o dobre 8cm :-o

Posted

Dostała wody na full, co jakieś 30minut schodzi z kanapy się napić... przerażający widok, Magia stałą się bojlerem na szczudłach :-(. Siły i energii ma tyle samo, szalała na spacerze. Dobrze że to 'tylko do wtorku', szczerzę liczę na jakieś konkretne konkrety od wetów...
Sunia śpi w majtach psich z wyciętym pampersem, dobrze że ona taka cierpliwa.

Posted

Z tego co się dowiedziałam to od rozwalenia nerek się zaczyna, a później to już cały organizm może się rozwalić. Dlatego ograniczaliśmy jej picie, poszliśmy do weta który w sumie miał gdzieś ilości wypijanej wody czy sposób żywienia, warunki bytowania itp.....
Jutro na 12 czeka nas wizyta u innego weta, mam nadzieję że znajdzie się przyczyna tego nadmiernego pragnienia.
Magia pije od wczoraj od 15 'ile chce'. Dziś już nie wytrzymuje 2h bez wyjścia, przysnęłam, majty nie założyłam bo przecież za 2h wyjdę i ... wpadka wyszłam 15minut później przez co chata zasikana. No cóż nie mam do niej pretensji bo niby o co, przecież nie o to że chora na coś jest. Teraz już leży w majtach :evil_lol:.
Zastanawiam się właściwie czy znów będę musiała szukać innego weta, czy może tam mi pomogą - ze starszą suką pomogli, przebadali. Samcowi też zlecili badania o których w życiu nie słyszeliśmy gdy były przypuszczenia że może być wnętrem.

Posted

Kiepsko to wygląda. Ja bym zrobiła suni usg nerek i dokładniejsze badanie moczu, np. ze stosunkiem białka do kreatyniny. Ale weterynarzem nie jestem ;)
Trzymam kciuki.

Posted

Dziś wyłącznie samo badanie moczu oraz 'obmacanie suni'. Badanie moczu najdokładniejsze jakie się da, w szczecińskim labo żeby nie wysyłać już do Niemiec. Podejrzenie moczówki prostej... W żadnym wypadku niema możliwości żeby to było po sterylizacji.
Wskaźnik jodu, potasu i cośtam jeszcze są bardzo niskie co wskazuje właśnie na wypłukanie organizmu przez nadmierną wodę.
Zespół cushinga chwilowo wykluczony bo prócz tego nadmiernego picia i sikania cała reszta badań jest w normie, przy cushingu byłyby złe wyniki wątroby.
Na 100% nie jest to cukrzyca, więc również została odrzucona.
Zależnie co wykażą wyniki badań moczu będziemy dalej szukać - w następnej kolejności będzie USG oraz badanie hormonów tarczycy i czegośtam jeszcze.
Kurcze nie wszystko dokładnie zapamiętałam :( Ogólnie jestem zadowolona z tej wizyty, nie wciskali mi że to na bank od sterylki, jasno powiedziano jakie podejmiemy kroki itp. Nie chciała robić wszystkiego na raz żeby nie narażać nas na ogromne koszty skoro już po badaniu moczu możliwe że się okaże co to jest.
Tyle się dowiedziałam na dziś. Wyniki powinny być jutro, o 17:00 będę miała konsultację telefoniczna.