Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam do Was pytanie: jakie książki odnośnie zahowania i szkolenia psów polecacie?
Nie chodzi mi o tresurę a raczej zrozumienie się z psem.

"Modny" zrobił się Cezar Millan. Ale nowocześni behawiorysci, mówią, ze te metody sa przestarzałe i że jest w nich mnóstwo błedów.
Podobne opisy (bez koretk, ale z ignorowniem psa) prezentowała Jan Fennel w "zapomnianym języku psów". I tu znów spotkałam się z opiniami, że ignorowanie krzywdzi psa psychicznie. (Metoda powstała w latach 90.)

Dlatego pytam: co jest obecnie własciwe?
Kupiłam "radośc na 4 łapach" Katarzyny Harmaty. To współczesna Krakowska behawiorystka, podobno niezła, ale...
No własnie. Książka zawiera ciut informacji. Dosłowie ciut. Jest jak streszczenie czy wstęp. Nie ma nic o rozwiązywaniu całej masy problemów.
Czasem wręcz odnoszę wrażenie, że współczesni behawioryści - jak dawni alchemicy - zazdrośnie strzegą swej wiedzy, żeby nikt niegodny jej nie wykradł. ;)
Szczerze mówiąc pewnie mogłabym się przebijać przez publikacje i szukac nowinek, ale jestem specem w innej branży i zwyczajnie nie mam na to czasu. Fajnie byłoby dostać w swoje ręce jakąś sensowną książkę, nawet po angielsku.

Osobiście nie mam problemu ze swoim psem. Wybrałam z książek i własych obserwacji to, co sie wprawdza. Spokój i zdecydowanie Millana, czasem poparte korektą, ignorowanie i nagradzanie od Fennel, sygnały uspokajające i tyle zrozumienia ile mi się udało wyciągnąć z obecnej behawiorystyki. W prostych przypadkach pomagam innym właścicielom psów i wszystko działa, ale czasem zastanawiam się, czy metody, które stosuję jej nie krzywdzą w jakiś sposób, czy jestem taka, jakiej ona mnie potrzebuję.

Posted

Hej :) Ja staram się zdobyć jak najwięcej wiedzy, ale niestety z książkami to trochę ciężko :/ Cezara odradzam, według mnie jego metoda jest niepewna, wycisza psy ale mam wrażenie że one się go boją a nie kochają, nie wiadomo jak one z czasem reagują czy stają się agresywne i wybuchowe.
Śmiało mogę polecić "Sygnały uspakajające. Jak psy unikają konfliktów" Rugaas Turid, oraz "Pozytywne szkolenie psów" Waldoch Barbara, Ta druga opisuje szkolenie metodą klikera. :)

Posted

Dzięki :) Dwie nowe pozycje to już coś. Zapoznam się z obydwoma, choć kurat klikera nie stosowałam i nie czuję jakieś potrzeby, zawsze wystarcza mi "dobry pies" ;)

A troche poważniej:
Cezar IMO jest o tyle dobry, ze cudownie pokazuje, jak być spokojnym. Pod tym względem jego podeście budzi mój niezahwiany zachwyt. I tu lepszy jest program, niz książki.
To, że nam się wydaje, ze zachowujemy spokój, nie znaczy, ze tak jest. Mój pies jest bardzo czuły na tym punkcie i akurat ta cecha Cezara okazała się dla mnie niezbędna. Wczesniej nie byłam w stanie zapanować nad własnym psem w 100%. Przykre, ale prawdziwe. Poza tym w niewielu miejscach czytałam właśnie o całkowitym spokoju. Co do reszty to wiem, że budzi wiele zastrzerzeń. Ja osobiście nie krytykuję, bo za cienka jestem w temacie.
Czytam, myslę i wybieram.

Jesli sama na cos jeszcze trafię, tez napiszę :)