Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

marta1624 napisał(a):
Również polecam Brit Care :) Mamy od jakiegoś czasu, bo nam polecili (nie powiem kto :lol:) na wymianę z Royala, i jak narazie super

Chyba się skuszę i za tydzień zamówię tego Brita :) Akurat bedzie tydzień na przestawienie go bezbolesne na inną karmę :)

Naklejka napisał(a):
Jetsan też je brita care, teraz adulta xl, wcześniej activity.
Arnik je zwykłego brita, bo Jetsan zżera takie porcje (minimum 600g na dzień), że bym się nie wypłaciła :roll:

Skoro masz porównanie Activity i XL to jaka jest różnica w rozmiarze chrupek?
Molowe napisał(a):
Ale świetną wyprawę mieliście! i jakie Dex robi postępy aż miło czytać :loveu:

Oj wyprawy takie były 4, codziennie przez cztery dni :P Ale ta była najfajniesza z taplaniem nad wodą :P

junoo napisał(a):
Zapraszamy :D

Idę :D

Posted

marta1624 napisał(a):
Również polecam Brit Care :) Mamy od jakiegoś czasu, bo nam polecili (nie powiem kto :lol:) na wymianę z Royala, i jak narazie super

Ciekawe kto :hmmmm::evil_lol:

Baski_Kropka napisał(a):
Chyba się skuszę i za tydzień zamówię tego Brita :) Akurat bedzie tydzień na przestawienie go bezbolesne na inną karmę :)

Myślę, że będziesz zadowolona ;)
Tylko od razu mówię, że ja polecam Brit Care, a nie zwykłego Brit'a ;)
Z tym zwykłym nie miałam styczności, więc nie wiem jaki jest ;)

Posted

Nam się w końcu nie udało przestawić na tego Brita, bo w hurtowniach w Cz-wie ostatnio nie ma wcale :shake: Ale z tego co czytałam, to ma bardzo dobre opinie, skład to ceny jest świetny ;) Także próbuj, a nuż mu posmakuje :D

Posted

[quote name='Naklejka']Xl ma większe chrupki, ale nie są jakoś bardzo wielkie, activity ma takiej przeciętnej wielkości, nieduze.
Dobrze wiedzieć, ale chyba zamówimy Activity... tylko kurcze... troche się Dex drapie i nie wiem czy nie ma jakiejś alergii... pokarmową raczej wykluczam, ma karmę bezglutenową i ogólnie dobrą... drapał się po łokciu od początku, zmian na skorze nie ma... no ale wczoraj to drapał się po mordzie i w ogóle... może to uczulenie na jakieś pyłki albo kurz... kurde nie wiem...
Musze przy obserwować i może badania jakieś zrobić...

[quote name='zmierzchnica']O, w końcu do Was trafiłam ;) Witam się i obiecuję w wolnej chwili przejrzeć ;)
Witamy, rozgośćcie się :D

[quote name='rashelek']Nam się w końcu nie udało przestawić na tego Brita, bo w hurtowniach w Cz-wie ostatnio nie ma wcale :shake: Ale z tego co czytałam, to ma bardzo dobre opinie, skład to ceny jest świetny ;) Także próbuj, a nuż mu posmakuje :D
A co tam hurtownia, nie łatwiej przez sieć zamówić? :)

Kilka fotem w jeszcze ciepłego czwartku :D
Tak Dex "pomagał" mi w czyszczeniu zarzyganej tapicerki :P

MmMm uszko uszko

A tu z Panem piszczoszki <3

Posted

Jaki on kochany, radosny! Jak on Cię kocha :D Jak on bardzo korzysta z życia :D Czarny cud na 4rech łapach :D
Aż strach pomyśleć że mógł by np. życie na łańcuchu spędzić Oo

Posted

Przynajmniej nie przeszkadzał, doceń to :evil_lol:
Niby lepiej przez neta, ale mamy sklep, w którym stale robimy zakupy i tam babeczka nam sprowadza wszystko, o co poprosimy. Szkoda by było stracić takie przywileje :)

Posted

[quote name='junoo']No przecież pomagał :D Dbał o Twoje bezpieczeństwo, a rozmemłane uszko miało symbolizować co zrobiłby z napastnikiem :lol:
Kogoś tam obszczekiwał, o dziwo była to córka sąsiadki z domu obok...młodsza Pani od jego laski Ziutki :P
Jakoś mataką postawę ciała jakoś troche sie garbi no nie wiem... wkurza Dexa :P

[quote name='magdabroy']Nieprzeszkadzanie to też pomoc :D
Owszem, Baski się zazwyczaj rył do samochodu co mnie wkurzało :P

[quote name='Molowe']https://lh4.googleusercontent.com/-nM2r5mn-3Q0/UybWiPXGBbI/AAAAAAAAAQk/Naz_o_AOvcA/w271-h480-no/WP_20140313_001.jpg Dex miał zdecydowanie lepsze zajęcia niż pomaganie Tobie :grins:
Na początku nie wiedział co z tym uchem zrobić, bo na dworze na placu nigdy tyle czasu bez mojej uwagi nie spędzał i nie bardzo miał ochotę się z tym kłaść gdziekolwiek :P

[quote name='marta1624']Najlepsza jaka może być :)
No tak...popieracie lenistwo :P

[quote name='Onomato-Peja']Kocham na niego patrzeć. :lol: Bezsmyczowy filmik na 5+! :loveu:
Nooo jak patrzałam jak tak szalał i się cieszył i taplał w tej wodzie to aż sie wzruszyłam...serio. Tak sobie przypomniałam jaki on był wylękniony, każdy odgłos go paraliżował.. każda nowość ludzie... ehh ciezka praca popłaca :D

[quote name='sunshine']Jaki on kochany, radosny! Jak on Cię kocha :D Jak on bardzo korzysta z życia :D Czarny cud na 4rech łapach :D
Aż strach pomyśleć że mógł by np. życie na łańcuchu spędzić Oo
Korzysta, cały czas poznaje uroki życia :)
Na łąńcuchu może by nie spędził życia, bo tam w Korabkach BAAAARDZO dbają o to, żeby psy trafiały do sprawdzonych domów.
Poza tym, nikt go nie chciał bo był czarny i przerażony, mało kontaktowy...

[quote name='rashelek']Przynajmniej nie przeszkadzał, doceń to :evil_lol:
Niby lepiej przez neta, ale mamy sklep, w którym stale robimy zakupy i tam babeczka nam sprowadza wszystko, o co poprosimy. Szkoda by było stracić takie przywileje :)
No tak... ja to przez internet zamawiam wszystko.... nie mam czasu na łażenie po zoologach i tu nie znalazłam żadnego takiego z super obsługą na razie ;P

Posted (edited)

Koniecznie :D
Polubił wodę! A jak zobaczy że jakiś pies pływa to pewnie też będzie do wody właził bez opamiętania :D

A dzień z naszego życia wyglądał dziś następująco :)
Natchniona czytaniem o pracujących owczarach i zdjęciami Miczkensa skaczącego przez hopkę, poszłam z Dexem na łąki. Z silnym nastawieniem nie zmarnowania czasu i spożytkowania go maksymalnie owocnie :)
Wiadomo siczki kupka a potem dorwaliśmy fotel, na który Dexownik miał wejść, a nawet kilka razy skakaliśmy z siedzenia przez oparcie :) Tzn Dex skakał :P
Potem troszkę posłuszeństwa, do mnie, siad, leżeć, szlifowanie zostań itp :)
Poganialiśmy się trochę na około fotela i po łąkach :)
Wróciliśmy do domu i stworzyłam hopkę na ogródku. Dex skakał przez nią i czołgał się pod nią :)
Poćwiczyliśmy jeszcze zostawanie na komendę, bo Dex jest oszukistą i podchodzi jak się tylko odwrócę ;P

Nieee no super ogólnie, z dobrym humorem wróciliśmy :) Dex coraz bardziej jest skupiony, ale trzeba mu zajmować czas :)
No i widać, że ma frajdę ze współpracy również coraz większą :)

Edited by Baski_Kropka
Posted

No, taki produktywnie spędzony z psem czas to sama frajda :loveu: Najgorzej, jak pies się przyzwyczai, że coś się zawsze na spacerze robi, a potem przychodzi gorszy dzień... Widzę te ślepia wyczekujące i myślę: tylko nie tooo, nie możecie się sami bawić? :evil_lol: Moje psy już są niezdolne do zajęcia się sobą, zawsze czekają na to, żeby coś z nimi robić :evil_lol: A im dłużej się z psem pracuje, tym potem jest lepiej :p
Mnie w ogóle najbardziej motywuje do szkolenia widok na spacerze jakiegoś dobrze wychowanego i "naumianego" sztuczek psa :diabloti: Wtedy myślę, że nieee, nie mogę być gorsza i zaczynam ostro ćwiczyć :evil_lol:

https://lh4.googleusercontent.com/-8MTJTNMgLNE/UybWmQ-jEJI/AAAAAAAAAQ0/GE1o-C5JMeA/w271-h480-no/WP_20140313_003.jpg
Pełne skupienie :diabloti:

Posted

[quote name='marta1624']Gratuluje postępów :)

Nie dziękujemy :P Mam nadzjeję na kolejne :D

[quote name='zmierzchnica']No, taki produktywnie spędzony z psem czas to sama frajda :loveu: Najgorzej, jak pies się przyzwyczai, że coś się zawsze na spacerze robi, a potem przychodzi gorszy dzień... Widzę te ślepia wyczekujące i myślę: tylko nie tooo, nie możecie się sami bawić? :evil_lol: Moje psy już są niezdolne do zajęcia się sobą, zawsze czekają na to, żeby coś z nimi robić :evil_lol: A im dłużej się z psem pracuje, tym potem jest lepiej :p
Mnie w ogóle najbardziej motywuje do szkolenia widok na spacerze jakiegoś dobrze wychowanego i "naumianego" sztuczek psa :diabloti: Wtedy myślę, że nieee, nie mogę być gorsza i zaczynam ostro ćwiczyć :evil_lol:

https://lh4.googleusercontent.com/-8MTJTNMgLNE/UybWmQ-jEJI/AAAAAAAAAQ0/GE1o-C5JMeA/w271-h480-no/WP_20140313_003.jpg
Pełne skupienie :diabloti:

Dex ma w sobie jeszcze wiele niezależności... on jeszcze nie wpatruje sie ślipiami, żeby coś popracować, co najwyżej, żeby naprawić "podajnik do żarcia" trzeba chwilę poudawać że chce sie pracować ;P
Ale jednak coraz dłużej potrafi się skupić i coraz większą frajdę ma z dobrze wykonanego zadania :)

Ja u siebie nie widzę super ułożonych ekstra pracusiów... tam prawdę mówiąc to u siebie jestem jedyna która z psem pracuje i spaceruje...
Od kilku dni może dłużej, regularnie o 12 na naszych łąkach widuje dziewczynę z ONkiem, nei wiem czy to suka czy pies, bo chyba trochę jak nas widzą zwijają się :P
Ale mam chytry plan jakoś tą parę poznać :P

Tak mi się troszkę wydaje (nie skromnie napiszę) że jestem ich małą inspiracją, żeby z psem pracować, ja zawsze z Dexem się poganiam, zawsze coś posłuszeństwa poćwiczę itp, idąc drogą do domu zawsze szlifujemy równaj i siadanie przy nodze z marszu :P I widziałam dzisiaj jak ta dziewczyna szła zerkała i też tak robiła :P

Oczywiście mogę sobie gdybać i wcale zadnym natchnieniem nie być, ale miło mi z tą myślą :P
No ale wiecie jak mnie kusi żeby tam do nich iść i zagadać... ale albo my wyglądamy strasznie, albo one nie życzą sobie towarzystwa, albo się boi, że będzie bójka psia...
Ale i tak dopnę swego :P

U mnie psie i ludzkie towarzystwo na tym zadupiu jest na wagę złota, a już spacerujące i pracujące z psem towarzystwo to już wogóle!!

A z życia codziennego to Dex jutro idzie na kłucie. Tzn na badania krwi... bo niby jest normalny ale mam wrażenie, że coś zamula i jest lekko osowiały. Ciężko stwierdzić, bo on jednak odkąd do nas zawitał caaały czas się zmienia i nie do końca wiem co jest normą a co nie. A, że przed dogtrekkingiem badania i tak bym robiła, to idę teraz zawczasu.
Poza tym drapie się po tym jednym łokciu jak głupi, a na dodatek chyba od wczoraj ma nadkwasotę :/

Posted

pies osowiały? może być to powodem zaaklimatyzowania się psa w domu a ten po prostu staje się spokojny i wyluzowany (może też wpływać pogoda) ;)
mam dwa adopciaki i dwa psy inaczej się zachowywały , pamiętajmy że pies do roku czasu może się przystosowywać a jego charakter nieco zmienić . Badania także wskazane ;)