Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Unbelievable napisał(a):
mam ochotę się spytać czemu masz myszkę aż z niemiec, ale ehh, ja też będę mieć różne dziwne zwierzaki z różnych miejsc więc zamilczę :evil_lol:
myszka cudna :loveu:

hehe :evil_lol:
Silver była do niedawna własnością hodowli Mystic Rodents, to jest tytułowana mysz, kilka razy miała dzieciaki (jedna jej córka tez u mnie mieszka), ale przeszła już na emeryturę bo skończyła rok, więc trafiła do mnie. A do hodowli sprowadza się importy (najczęściej z Czech, Niemiec i Finlandii) żeby wnieść świeżą krew do miotów, Silver jest genialna w typie, zgarnęła kilka nagród :p

Apropo sprowadzania zwierząt, to u mnie większość jest z Krk (z dwóch hodowli Krk), w tym Silver która jeszcze przyjechała z Niemiec, ale mam też 3 dziewczyny które przyjechały prawie z Rosji :p dokładnie z Chełmna a to nie daleko granicy, więc mam światowe myszy :p

Posted

NightQueen napisał(a):
hehe :evil_lol:
Silver była do niedawna własnością hodowli Mystic Rodents, to jest tytułowana mysz, kilka razy miała dzieciaki (jedna jej córka tez u mnie mieszka), ale przeszła już na emeryturę bo skończyła rok, więc trafiła do mnie. A do hodowli sprowadza się importy (najczęściej z Czech, Niemiec i Finlandii) żeby wnieść świeżą krew do miotów, Silver jest genialna w typie, zgarnęła kilka nagród :p

Apropo sprowadzania zwierząt, to u mnie większość jest z Krk (z dwóch hodowli Krk), w tym Silver która jeszcze przyjechała z Niemiec, ale mam też 3 dziewczyny które przyjechały prawie z Rosji :p dokładnie z Chełmna a to nie daleko granicy, więc mam światowe myszy :p

dla mnie to te myszy wyglądają tak samo :diabloti: :evil_lol:

jak wyglądają wystawy myszy? :razz:

Posted

[quote name='Unbelievable']dla mnie to te myszy wyglądają tak samo :diabloti: :evil_lol:

jak wyglądają wystawy myszy? :razz:

jakbyś miała z nimi większy kontakt to byś się nauczyła ich rozpoznawać, choć nie zaprzeczam że czasami jest to cholernie trudne, np. silver tan a dove tan, jest minimalna różnica w odcieniu.
Silver jest silver tanem, a tu masz dove tana Klik, widzisz różnicę?:diabloti::evil_lol:

Wystawa tak jak w przypadku innych gryzoni, czyli myszy przyjeżdżają w klatkach, sędzia podchodzi i ogląda ją pod różnymi kątami np. jak ma uszy osadzone, jak duże oczy, jak jest wybarwiona itd., są też konkurencie dla mamusiek czyli wygrywają te samiczki które dały małe w najlepszych typach, wystawa jest też dla hodowców, bo co roku wybiera się najlepszą hodowlę itd.
jeśli chodzi o tytuły to są: BISy (Best in Show), wybiera się jednego zazwyczaj z danej odmiany, a odmian myszy jest pełno, więc bywa nawet 13 BISów. np BIS shs dove tan, BIS shs blue agouti itd.
Best Litter czyli patrzy się na najlepsze mioty i np miot "T" z hodowli takiej i takiej otrzymał Best Litter. Best Satin, Best astrex, Best Long Hair, Best Fuzzy to wybór najlepszych myszy ze wszystkich pod kontem odmiany, czyli wystawionych jest 30 mysz o odmianie shs -short hair satin, i z nich wybiera się Best satin. Są jeszcze JCAC i CAC :p

Posted

[quote name='Tepes']słodko myszasto:loveu:
tak jakoś dziwnie do mie wystawa myszy, w T sie bydziesz z Towimi wybierać:evil_lol:?

bo mysie wystawy nie są takie popularne, w ogóle myszy z rodowodem to już dziwne zjawisko dla wielu :p ale mówię jakbyś się zaczęła tym interesować to byłoby to dla ciebie normalne.
Swoich nie wystawiam bo nie jestem członkiem PMC - Polish Mouse Club, więc nie mogę, ale może kiedyś... :cool3: na razie pozostaje mi jeździć i oglądać wystawy :p

Posted

[quote name='Tepes']no to zapewne;) jak lepi kupić w zoologu...
a no chyba, że tak a to jakoś specjalnie trzeba coś zrobić, żeby być członkiem PMC?

żeby zostać członkiem musisz oczywiście wypełnić odpowiednie papiery :p napisać swoją rekomendację - dlaczego chcesz być członkiem, ale musisz mieć też rekomendacje jednego z członków, a tutaj już musisz nad tym popracować żeby dowieść że jesteś odpowiedzialnym opiekunem itd., po za tym wpłacasz pieniądze i czekasz na decyzję :p i tyle
Troszkę więcej musisz się napracować jak chcesz założyć hodowlę, bo musisz zaliczyć wystawy i pokazy myszy, zaliczyć w sensie musisz być na nich obecna, a nie jak w przypadku psów że musisz wystawić psa, bo wiadomo zanim mysz by zebrała odpowiednie tytuły to by już była na tyle stara że nie mogłaby się rozmnażać, bo one krótko żyją, a wystaw w Pl. mysich jest niewiele :p

Posted

[quote name='NightQueen']jakbyś miała z nimi większy kontakt to byś się nauczyła ich rozpoznawać, choć nie zaprzeczam że czasami jest to cholernie trudne, np. silver tan a dove tan, jest minimalna różnica w odcieniu.
Silver jest silver tanem, a tu masz dove tana Klik, widzisz różnicę?:diabloti::evil_lol:

Wystawa tak jak w przypadku innych gryzoni, czyli myszy przyjeżdżają w klatkach, sędzia podchodzi i ogląda ją pod różnymi kątami np. jak ma uszy osadzone, jak duże oczy, jak jest wybarwiona itd., są też konkurencie dla mamusiek czyli wygrywają te samiczki które dały małe w najlepszych typach, wystawa jest też dla hodowców, bo co roku wybiera się najlepszą hodowlę itd.
jeśli chodzi o tytuły to są: BISy (Best in Show), wybiera się jednego zazwyczaj z danej odmiany, a odmian myszy jest pełno, więc bywa nawet 13 BISów. np BIS shs dove tan, BIS shs blue agouti itd.
Best Litter czyli patrzy się na najlepsze mioty i np miot "T" z hodowli takiej i takiej otrzymał Best Litter. Best Satin, Best astrex, Best Long Hair, Best Fuzzy to wybór najlepszych myszy ze wszystkich pod kontem odmiany, czyli wystawionych jest 30 mysz o odmianie shs -short hair satin, i z nich wybiera się Best satin. Są jeszcze JCAC i CAC :p

widzę nawet różnicę :diabloti: silver ma cieplejszy odcień?

skomplikowane te wystawy :razz: jak dobrze że w gadach tego nie ma :mdleje: :evil_lol:

Posted

Unbelievable napisał(a):
widzę nawet różnicę :diabloti: silver ma cieplejszy odcień?

skomplikowane te wystawy :razz: jak dobrze że w gadach tego nie ma :mdleje: :evil_lol:

silver jest jaśniejszy, dove ma taki gołębi odcień szarości, w przypadku takich kolorów trudno mówić który jest cieplejszy :evil_lol:

ee tam, wcale nie jest skomplikowane, weź np. sobie nazwy gatunków pająków to dopiero masakra :evil_lol:

Posted

NightQueen napisał(a):
silver jest jaśniejszy, dove ma taki gołębi odcień szarości, w przypadku takich kolorów trudno mówić który jest cieplejszy :evil_lol:

ee tam, wcale nie jest skomplikowane, weź np. sobie nazwy gatunków pająków to dopiero masakra :evil_lol:

no, ja oceniam to co jest na zdjęciach :diabloti: zrób porównawcze zdjęcie dwóch panienek to pozgadujemy :evil_lol:

gatunki pająków.... kilka kojarzę, ale z resztą jest cięęężko :diabloti: nie wyobrażam sobie nazywania każdego pająka nazwą zwyczajową... z resztą zwykle używa się skrótów, np. avicularia versicolor to avi versi, poecilotherie to poe, brahypelma smithi to po prostu smithi itd. :diabloti:
a jeszcze węże- przykładowo boa constrictor imperator to bci, python morulus bivittatus to pmb i tak daaalej :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
no, ja oceniam to co jest na zdjęciach :diabloti: zrób porównawcze zdjęcie dwóch panienek to pozgadujemy :evil_lol:

gatunki pająków.... kilka kojarzę, ale z resztą jest cięęężko :diabloti: nie wyobrażam sobie nazywania każdego pająka nazwą zwyczajową... z resztą zwykle używa się skrótów, np. avicularia versicolor to avi versi, poecilotherie to poe, brahypelma smithi to po prostu smithi itd. :diabloti:
a jeszcze węże- przykładowo boa constrictor imperator to bci, python morulus bivittatus to pmb i tak daaalej :diabloti:

kiedyś zrobię, tyle że na zdjęciach różnica bardziej zanika.

Tyle że gat. pająków jest tyle że nawet 1/3 z nich nie ma skrótów i mówi się pełnymi nazwami, tylko te popularne skracają. Dla mnie to nazewnictwo jest zbyt ekstremalne jednak :evil_lol: Węże też mają dziwne nazwy, ale już bardziej zrozumiałe jeśli chodzi o znaczenie polskie.
U myszy też sie skraca nazwy, ale są przynajmniej zrozumiałe bo po ang. :evil_lol:

Posted

NightQueen napisał(a):
kiedyś zrobię, tyle że na zdjęciach różnica bardziej zanika.

Tyle że gat. pająków jest tyle że nawet 1/3 z nich nie ma skrótów i mówi się pełnymi nazwami, tylko te popularne skracają. Dla mnie to nazewnictwo jest zbyt ekstremalne jednak :evil_lol: Węże też mają dziwne nazwy, ale już bardziej zrozumiałe jeśli chodzi o znaczenie polskie.
U myszy też sie skraca nazwy, ale są przynajmniej zrozumiałe bo po ang. :evil_lol:

no niestety właśnie przez tą mnogość większość ma tylko nazwy łacińskie, czasem nawet kilka ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']no niestety właśnie przez tą mnogość większość ma tylko nazwy łacińskie, czasem nawet kilka ;)

tyle gat. a wszystkie takie same, tak samo obrzydliwe :diabloti:

kupiłam sobie słuchawki do ipoda, takie :evil_lol: http://aregro.strefa.pl/be/purple.jpg , wstyd to w uszach mi trzymać teraz :diabloti::eviltong:
Po za tym to się wkurzyłam bo miałam mieć na dziś nowy komputer :loveu: a co najważniejsze nowy monitor :multi: ale oczywiście panowie ze sklepu się nie wyrobili ze składaniem :angryy: bo im się nie chciało, oni zawsze mają taki zapłon, a ja nerwicy dostaje przez to :angryy:

Posted

Świetne te słuchawki:D
Ja chciałam mp3 w kształcie głowy myszki miki:D ale funduszy mi brak:P
Może po 18-nastce sobie sprawię takie cudeńko:D

Posted

[quote name='Tepes']maaatko straszne te słuchawki:evil_lol:
a co do komputera to łoni tak zawsze nie ma sie co dziwić...

wiem, nie wiem co mi strzeliło żeby takie zamówić :evil_lol:

Już mam, już mam komputer :multi::loveu:

[quote name='Sweet']Świetne te słuchawki:D
Ja chciałam mp3 w kształcie głowy myszki miki:D ale funduszy mi brak:P
Może po 18-nastce sobie sprawię takie cudeńko:D

widziałam te różne gadżety z MM, jakieś zegarki, ipody, telefony itd.

-------------------------------------------------------------------------------------

Wpadłam wam kogoś przedstawić :diabloti:

Zorina Mystic Rodents

odmiana
long hair satin astrex cinnamon tan banded

:loveu::loveu:

Posted

[quote name='vege*']http://img571.imageshack.us/img571/5770/dsc0314u.jpg :loveu::loveu::loveu:

[quote name='Kama & Diana']http://img571.imageshack.us/img571/5770/dsc0314u.jpg jak świetnie pozuje

dzięki :p

[quote name='Sweet']http://img571.imageshack.us/img571/5770/dsc0314u.jpg
świetną ma minę :D
w ogóle najbardziej mi się jej umaszczenie podoba :D
jest boska :loveu:

To siostra Zafiry mojej tak w ogóle :p (Zafira to ta długowłosa prawie cała biała)

I co dodam zdjęcie kolejnej dziewczyny to mówisz że ta najładniejsza :evil_lol:
Ale nie ukrywam że chciało mi się banded'a (te łaty) :loveu:

[quote name='Tepes']tuż po "moich" czarnuchach łona mi sie zaroz podobo:loveu::loveu:

jak już mowa o czernulach to...

Gaja

:loveu::loveu:

Posted

NightQueen napisał(a):

To siostra Zafiry mojej tak w ogóle :p (Zafira to ta długowłosa prawie cała biała)

I co dodam zdjęcie kolejnej dziewczyny to mówisz że ta najładniejsza :evil_lol:
Ale nie ukrywam że chciało mi się banded'a (te łaty) :loveu:

Chyba gdzieś napisałaś to z tego co pamiętam :D

Ale ta jest genialna :D A potem ta brązowa :D
Ale ogólnie wszystkie są fajne :D
muszę się trochę pozachwycać bo sama nigdy nie będę takich mieć :evil_lol: