Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ayame Nishijima']Dzięki, troche się ogarne i to zrobię. :)[/QUOTE]
Widzialam Twój watek, gdzie oferujesz pomoc w robieniu banerków. Czy mozna byloby poprosić o banerek dla Fileta ?
Wstawię na wątek fotkę i tekst.

Posted

Dzisiaj wpłynęła lutowa deklaracja od salibinki - 10,00 zł.

[SIZE=4]Serdecznie dziękujemy

:Rose::Rose:

Także elik przekazała 10,00 zł - deklaracja za luty.

Posted

[quote name='Ayame Nishijima']Mam chwilke, więc mogę napisać.

Byłyśmy z elik dziś u Angeliki. W najbardziej paskudna z możliwych pogodę, w deszczu, szarówie i odwilży, pojechałysmy zobaczyć Vigo, ale tez ocenić warunki w hotelu.
Hotelik Angeliki powstał zaledwie dwa lata temu. "Komercyjna" jego część - czyli boksy na zewnątrz w całości zajęte są przez psiaki z fundacji, z TOZu, Dogomaniackie oraz innej maści bezdomniaki.
Miejsce w domu zarezerwowane jest dla psów (i kotów), które najbardziej tego potrzebują: staruszków, chorych... i także takich, które nie sprowokują chaosu i bójki. W końcu maja dla siebie cała przestrzeń.
Trafiłyśmy tam na cudną sunię po nosówce (zakochałam się), na staruszka, młodą malutka sunię ale także na dwa fundacyjne szczeniaki - półdzikie jeszcze, początkowo w ogóle nie zainteresowane kontaktem z obcymi. Do tego dwie starsze juz sunie Angeliki, które dały piękny przykład uczenia i wychowania dla innych psiaków, oraz jedna sunia z dogo - przystosowywana do adopcji. Zostałyśmy zagonione do jej socjalizacji :) Koty to oddzilna liga, ale świetnie dogadują się z psami.
Nie wypiszę imion wzystkich (mimo, że część, to pieski z forum), bo po prostu pouciekały mi ich imiona. Zostało wspomnienie oczu. Spokojnych, pewnych... Oczu psów bezgranicznie ufających swojej opiekunce.

Vigo przebywa w boksie na zewnątrz. (zdjęcie boksów załaczam). Fakt, boksy nie mają zadaszenia. Za to budy są ocieplone, każda ma zasłonki... Z wyjątkiem dwóch, gdzie owe zasłonki sa konsekwentnie demontowane przez użytkowników bud, jako przeszkody zasłaniające ciekawy świat :)
Boksy są na tyle duże, że psiaki maja miejsce na rozprostowanie kości, mogą swobodnie się poruszać, przemieszczać, a nawet bawić. Z trzech stron boksu sa pełne ściany osłaniające od wiatru.
Vigo ma towarzystwo, równie energicznego co on sam i bardzo przyjaznego psiaka. Szczerze mówiąc nie dziwię się, ze dostal towarzystwo. Obaj - Vigo i jego kumpel - to istne wulkany energii. Na spacerze ciężko było zmusić Vigo do pozowania. Rozpraszalo go mnóstwo ciekawych rzeczy i mnóstwo miejsc, w których mógłby być akurat w tej chwili!
Nowy opiekun Vigo musi lubić się ruszać. To pewne :)

Sprawa funduszy:
12 zł za dzień to 360 lub 372 zł miesięcznie.
Były informacje, że to dużo... Ale po przemyśleniu sprawy chyba się z tym nie zgodzę.
Kiedy pomyślę, że za te pieniądze trzeba nakarmić psy, wyposażyć i co jakiś czas wyremontować budy (przecież psy nie oszczędzają dóbr materialnych opiekunki), zadbać o zwierzaki, ale też opłacić koszty prowadzenia działalności, a przy takim zaangażowaniu pasowałoby tez móc się z tego utrzymać... (Chyba nikt z nas nie może sobie pozwolić na to, by rzucic pracę i żyć powietrzem. Co innego przyjąc jednego, czy nawet 2-3 psy na chwilę, a co innego pracować z taką psią "bandą" na codzień. Do tego dochodzi praca nad psychiką podpoiecznych. Sam Vigo kręcił się w kółko - pamiętacie?) To te 12 zł za dzień przestaje być wygórowaną kwotą. Warto tu dodać, że z hoteliku korzysta i KTOZ i różne fundacje, a przecież oni wszyscy też liczą się z pieniędzmi. Nie ma tam ani jednego psa przetrzymywanego komercyjnie - dla zysku. (KTOZ i fundacje korzystając z hoteliku Angeliki chyba też wystawiają Jej tym samym referencje. Jakoś ciężko, by oni wszyscy się mylili.)
Do tego Angelika zapewnia opieke weterynaryjną. Nie ma problemu, że zadzwoni "pies jest chory, proszę go zabrać do weta", ale pojedzie z nim sama, zrobi potrzebne badania, w razie konieczności poda też zastrzyk, a nawet kroplówkę.

Podsumowując: Tak, Vigo mógłby leżeć w domu na welurowej podusi... Ale myślę, że przez najwyżej minutę. ;)

Dziękuję za relację z wizyty w hoteliku..............przyznam, ze dopiero teraz dokopałam się do tego postu................

Posted

[quote name='MALWA']Dziękuję za relację z wizyty w hoteliku..............przyznam, ze dopiero teraz dokopałam się do tego postu................[/QUOTE]
Ostatnio Vigo ma dość sporo gości więc i posty szybko przybywają.

[quote name='Elisabeta']Zaglądam do Vigo przed świtem. :)[/QUOTE]
A co Ty taki wczesno-poranny ptaszek jesteś :)

Posted (edited)

[quote name='rutta']Czy mogę poprosić o dane do przelewu?

Chętnie, tylko nie mam skrzynki na dogo i nie mogę wysłać PW. Prześlij proszę kilka słów na mój adres elsia7@interia.pl to odwrotnie poślę Ci namiary na konto :)

Edited by elik
Posted

[quote name='moca35']Witam. Przenoszę swoją DS w kwocie 20zł z Azira na Viga. Jeżeli numer konta inny niż Azira, proszę o przesłanie na pw.[/QUOTE]

Dziekuję Kochana!

Konto zaraz podeślę, bo moca35 rzadko wchodzi na dogo, to i mogłaby nie zauważyć wpisu, ze elik nie ma skrzynki na dogo.

Posted (edited)

[quote name='moca35']Witam. Przenoszę swoją DS w kwocie 20zł z Azira na Viga. Jeżeli numer konta inny niż Azira, proszę o przesłanie na pw.
Gorąco dziękujemy, Vigo bardzo potrzebuje wsparcia finansowego :buzi:

[quote name='MALWA']...Konto zaraz podeślę, bo moca35 rzadko wchodzi na dogo, to i mogłaby nie zauważyć wpisu, ze elik nie ma skrzynki na dogo.
Serdecznie dziękuję i bardzo proszę o podsyłanie nowego numeru konta do wpłat dla Vigo. Ja mogę nie zauważyć :)

Majątek Vigo zwiększył sie o następujące wpłaty:

..10,00 zł - salibinka
..15,00 zł - Ayame Nishijima
100,00 zł - Elisabeta

Bardzo serdecznie dziękujemy

:Rose::Rose::Rose:

Edited by elik
Posted

[quote name='Ayame Nishijima']Ależ się dzieje u naszego chłopaka :)

Jeszcze żeby się domek trafił...

Kochane Dziewczyny z wielkim sercem dla zwierząt :loveu:

Trzeba bardzo intensywnie ogłaszać Vigo.

Czy jest na wątku ktoś, kto mógłby ułożyć chwytające za serce ogłoszenie ?

Posted

Ayame, dziekuje za relacje. W kontekscie tej relacji, niestety zdecydowalam jednak nie przywrocic swojej deklaracji na Vigo. Te boksy do zludzenia przypominaja mi schroniskowe boksy i w mojej opinii nie sa to warunki godne 372 zl miesiecznie. Ale zeby nie zmarnowac tej deklaracji, to przelozylam ja na pieska Fileta z tego watku:

http://www.dogomania.pl/forum/threads/250659-FILETOWI-brakuje-aż-240-zł-deklaracji-na-opuszczenie-schronu!-pomóz-błagam-!

A Vigusiowi zycze cudownego domku! :)

Posted

[quote name='rutta']Czy mogę poprosić o dane do przelewu?

[quote name='elik']Chętnie, tylko nie mam skrzynki na dogo i nie mogę wysłać PW. Prześlij proszę kilka słów na mój adres elsia7@interia.pl to odwrotnie poślę Ci namiary na konto :smile:

[quote name='MALWA']elik - to moze podeślę nr konta do rutta, bo post nr 354 moze umknąć ?

MALWA, bardzo Ci dziękuję, że czuwasz nad finansami Vigo i gorąco proszę, jak tylko zauważysz podobną prośbę, wysyłaj namiary :loveu:
Rutta napisała do mnie i podałam co trzeba, ale na przyszłość - jak ktoś pyta o nr konta, ślij, nie pytaj czy można. Dzięki :Rose:

Posted (edited)

[quote name='gluchypies']Zrobiłam przelew na kwotę 301 zł ...
I już są na koncie :)

Bardzo serdecznie dziękujemy

:Rose::Rose::Rose:

Zaraz poinformuję o tym na wątku bazarkowym.

[quote name='Sabina02']Ayame, dziekuje za relacje. W kontekscie tej relacji, niestety zdecydowalam jednak nie przywrocic swojej deklaracji na Vigo. Te boksy do zludzenia przypominaja mi schroniskowe boksy i w mojej opinii nie sa to warunki godne 372 zl miesiecznie. Ale zeby nie zmarnowac tej deklaracji, to przelozylam ja na pieska Fileta z tego watku:

http://www.dogomania.pl/forum/threads/250659-FILETOWI-brakuje-aż-240-zł-deklaracji-na-opuszczenie-schronu!-pomóz-błagam-!

A Vigusiowi zycze cudownego domku! :)

Twoje pieniądze i masz prawo do takiej decyzji. A może masz propozycję lepszego lokum dla Vigo ?

Chciałabym jednak zauważyć, że 12,00 zł/dobę w hoteliku, który jest prowadzony oficjalnie tzn. jako działalność gospodarcza, a co za tym idzie ma obowiązek odprowadzać podatki, składki ZUS itp. to wcale nie wygórowana kwota.
Znany hotelik, polecany przez wielu dogomaniaków także za miejsce w boksie liczy również 12 zł/dobę i nikt nie kwestionuje tej ceny. Mało tego, na miejsce trzeba czekać, bo są kolejki.
O zadaszeniu Angelika myśli od ubiegłego roku, ale władze gminy robią problemy z powodu tak dużej powierzchni. Angelika nie poddaje się, szuka wyjścia z sytuacji.
Może ktoś wie, poradzi coś, jak można byłoby załatwić zezwolenie na wykonanie zadaszenia kojców ?

Edited by elik
Posted

[quote name='salibinka']A czy kojce wybudowała na podstawie pozwolenia na budowę?[/QUOTE]

Oczywiście. Nie było innej możliwości :)

I może tego nie widać na zdjęciach, ale są to kojce bezpieczne dla psiaków. Nie ma możliwości zranienia się psa, czy skaleczenia, a nawet złamania łapki, jak to zdarza się w kojcach ogrodzonych siatką.

Posted

Miło że ktoś zauważa że 12 czy 13 zł to nie jest wysoki koszt hotelowania. Ja ciągle słyszę że za drogo. Tez płacę podatki i zus i cały czas inwestuje w hotel. Niestety ale wszyscy chcieli by za darmo z tekstem - jak można tak żerować na biednych pieskach.

Co do kojców nie zadaszonych to w takich trzymam dwa psy które są niebezpieczne dla innych psów i jakieś miesiąc temu prawie mnie na fejsie zlinczowali za to choć wszyscy wiedzieli w jakich warunkach będą. A tu proszę, wszyskie psy pod gołym niebem i jest dobrze :eviltong: